Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
25 Haziran 2021 Cuma 13:05
Sinovac’ta antikor düzeyleri düştü, 3. doz önerisi geldi

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları, Halk Sağlığı ve Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim elemanları tarafından yürütülen “Sinovac Aşısının Bağışıklık Yanıtı 3. Ay İzlem Sonuçları” konusundaki bilimsel çalışma tamamlandı. Uygulanan bilimsel çalışmanın sonuçları  da paylaşıldı. Manisa CBÜ öğretim üyesi bilim insanlarının yaptığı araştırma ile Türkiye’de geniş ölçekte uygulanan iki doz Sinovac SARS-CoV-2 inaktif aşısının etkinliği, antikor düzeyi ortaya çıktı. İki doz aşı olan kişilerin 3 ayın ardından antikor düzeyleri de ölçüldü.

Araştırma MCBÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji, Halk Sağlığı ve Enfeksiyon Hastalıkları AD öğretim elemanları tarafından yürütüldü. Çalışmaya hastanede görev yapan bin 53 sağlık çalışan gönüllü olarak katıldı. İki doz Sinovac aşısını olan kişilerde
3 aylık süre içinde aşılananlar içinde “hastalanma sıklığı” ve aşının oluşturduğu "antikor düzeyleri” belirlendi.

Sinovac aşısı olmuş 1053 sağlık çalışanının 30’unun ikinci aşıyı izleyen 28. gün ve 3 aylık süre içinde COVID-19 hastalığına yakalandığı belirtildi. Hastalığına yakalananlardan hastanede yatarak tedavi gören kişinin olmadığı ifade edildi. Yakınları COVID-19 tanısı alan 151 sağlık çalışanından 18’i de hastalığa yakalandı.

3 AY SONRA ANTİKOR DÜZEYLERİ DÜŞTÜ

Araştırmanın en ilgi çeken yanı ise aşıdan sonraki 3. ayda antikor düzeylerindeki düşüş oldu. İkinci aşıdan sonraki üç ay sonunda sağlık çalışanlarının yüzde 95.2’sinde antikor oranı düştü. Araştırmayla ilgili yapılan açıklamada 3. doz önerisi yapılırken şu ifadelere yer verildi: “ İkinci aşıdan üç ay sonra sağlık çalışanlarının  yüzde 95.2’ sinde antikor düzeyleri düşüş göstermiştir. İki doz aşıyı izleyen üçüncü ay sonunda sağlık çalışanlarının yüzde 77’ sinde SARS-CoV-2 antikorları tespit edilmiştir. Yani aşıdan sonraki 3.ayda, çalışma grubunun yüzde 23’ü ya hasta olmuş ya da bu kişilerin antikoru negatifleşmiştir.Tüm bu veriler, Ağustos 2021’ de yapacağımız “Aşılama sonrası 6. ay antikor düzeyleri ve etkinliği” izlem sonuçları ile netleşecek olmakla birlikte, aşının etkinliğinin uzun süreli olabilmesi için sağlık çalışanlarında “3. doz hatırlatma aşısının” gerekebileceğini düşündürmektedir.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.