Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
14 Mart 2022 Pazartesi 17:55
Manisalı genç koronavirüse yakalandı, felç oldu

Koronavirüs salgınının insan vücudunda bıraktığı etkilere her gün bir yenisi ekleniyor. Birçok organı etkileyen virüs felç bile yapabiliyor. Manisa’da yaşayan öğretmen Alparslan-Gönül Gürakan çiftinin 2 çocuğundan biri olan Alperen Gürakan da koronavirüse yakalanmasıyla birlikte hayatı değişenlerden. 16 yaşındaki lise öğrencisi Alperen, koronavirüs hastalığına yakalandığının 9’uncu gününün sabahı yürüyemez hale geldi. Koronayı hafif geçirmesine rağmen bir anda yere yığılan Alperen Gürakan zor günler geçirdi. Hastaneye kaldırılan gence sinir sisteminde meydana gelen, vücutta kas güçsüzlüğüne, refleks kaybına, uyuşmaya, karıncalanmaya sebep olan ve geçici felç hali yaratabilen, 100 binde 1 kişide görülen nadir bir hastalık olan Guillain Barre Sendromu teşhisi kondu.

SABAH KALKTI, YERE YIĞILDI

Yaşadıkların anlatan Alperen Gürakan, “1 Aralık’ta korona oldum, bir şeyim yoktu. Sadece baş ağrısı ve öksürüğüm vardı. 9 Aralık’ta sabah yatağımdan kalktım ama yere düştüm. Benim hatamdır diye düşünüp yavaş yavaş kalkamaya çalıştım ama yeniden düştüm. Bu sefer yerden kalkamadım. Ambulansla hastaneye gittik. Hastanede iki gün içerisinde vücudumun hiçbir yerini hareket ettiremez hale geldim. Koronadan sonra böyle bir şey olacağını hiç düşünmüyordum. İlk başta yürüyemediğimde herhalde koronavirüsü atlatınca düzelirim dedim. Ama süreç öyle olmadı. Korona bitecek bana test yapacaklar ve ben ayağa kalkarım diyordum. Koronavirüsü atlattım, test yaptılar, negatif çıktı. Ama ben o zaman ayağa kalkamadım. Hastalığı o zaman anladım” dedi.

3 AY SONRA TEDAVİYLE AYAĞA KALKTI

Hastanede 1 ay kaldığını ve ardından fizik tedavi sürecine girdiğini dile getiren Alperen Gürakan, tekrardan yürüyemeye başlamasına çok sevindiğini söyledi. Alperen Gürakan, “Kendimi hep iyileşirim diye düşündüm. Moralimi bozmadım. Fizik tedavi ile iyileşebileceğimi söylediler. İlaç tedavisine de başlandı. Fizik tedavide ilk başlarda beni ayakta tutmaya çalışıyorlardı ama ben kendimi tutamıyordum. Zamanla hem ilaçlar hem de fizik tedavi ile hareket etmeye başladım. Ben çaba sarf ettim, usanmadan hareketleri yaptım. 3 ayın sonunda artık ayağa kalkabildim. İlk desteksiz yürüyüşümde çok sevindim. Spor yapan hareketli biriydim. O yüzden yürüyememek hareket edememek beni etkilemişti. Şu anda iyiyim. Yürümeye başladım. Koşmam, zıplamam eskisi gibi değil ama zamanla düzeleceğine inanıyorum” diye konuştu.

ANNE: ‘KORONANIN TETİKLEDİĞİNİ ÖĞRENDİK’

Oğlunun ilk 1 ay parmağını bile kıpırdatamadığını anlatan anne Gönül Gürakan, “Bir sabah kalktık ve oğlum yere yığıldı. Ondan önce bir hafta boyunca koronaydı, rahatsızdı ama hafif geçiriyordu. Ben önce koronavirüse bağladım. Sadece gelip geçici bir şey diye düşündüm. Ambulansı aradık, hastaneye gittik. Guillain Barre Sendromu teşhisini koydular. Tedaviye başlandı ama doktorlar bu sendromdan şüpheleniyoruz dediklerinden hastalığı bilmiyordum. İnternetten araştırma yaptım ve hastalığı görünce yüreğime ateş düştü. Felç olduğunu duyunca, bunun bir yıl belki de daha fazla devam edebileceğini görünce çok kötü hissettim. 100 binde 1 kişide görülen nadir bir rahatsızlıkmış. İsmini dahi duymadığımız, etrafta görmediğimiz bir rahatsızlık. Ama koronanın etkisiyle de ortaya çıkmaya başlamış. Doktorlarımız koronanın bu sendromu tetiklediğini söyledi. Ondan sonrasında bir süreç içerisine girdik, çok zordu. İlk 1 ay tamamen yatalak haldeydi, parmağını bile kıpırdatamıyordu. Bizden çok oğlum güçlüydü, iyileşeceğine inanıyordu. Çok çabaladı ve çok sabretti” dedi.

FİZİK TEDAVİYLE İYİLEŞTİ

Doktorların 3 ay içerisinde oğlunun iyileşmesine şaşırdığını dile getiren anne Gönül Gürakan, yoğun bir fizik tedavi süreci geçirdiklerini söyledi. Gönül Gürakan, “ 9 Aralık’ta hastaneye yatmıştı, 1 ay hastanede kaldı. Sonra hafif hafif bir hareketlenme oldu. Hastaneden taburcu olduktan sonra fizik tedavi başladı. O süreçte de sabah akşam fizik tedaviye gitti. Devamlı hareketler yaptı. Toplamda 3 ay sonra eski sağlığına kavuştu. Doktorlar çok şaşırdı. Çünkü tekerlekli sandalye ile çıkacağını düşünüyorduk, destekli de olsa ayağa kalkmayı başarmıştı. Bana ayağa kalkması 8 ay, 1 yıl sürer demişlerdi. Ama oğlum 3 ay içinde yürümeye başladı” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.