Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
15 Mayıs 2020 Cuma 14:52
Filyasyon ekipleri dedektif gibi çalışıyor (ÖZEL)

Onlar koronavirüs ile mücadelenin gizli kahramanları. Salgında pozitif vakalar tespit edilince onların üstüne büyük bir görev düşüyor. Filyasyon ekipleri vaka sayısının artmaması için temaslı kişilerin peşine düşüyor. Manisa’da Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevli 40 kişilik filyasyon ekibi, sahada virüsün yayılmaması için çalışıyor. Bazen tepkilerle karşılaşsalar da, hiçbir şey onları işlerinden alıkoymuyor. Herkes virüsten kaçarken onlar virüs taşıyabilme potansiyeli olan kişileri bulmak için adeta dedektif gibi çalışıyor. Korkuları da var, ‘ya virüs kaparsam çocuğuma eşime bulaştırırsam’ endişesi yaşıyorlar. Ancak önlemlerini en üst seviyeye çıkarıp virüsün peşine düşüyorlar.

Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birim Sorumlusu Dr. Ülkü Yıldırım,  “Sistemimize pozitif vakalar düştüğü zaman kişiyi arıyoruz,  kişiden gerekli bilgileri alıyoruz. Temaslılarının olup olmadığını, kimlerle temas ettiğini, semptomlarının ne zaman başladığını, daha sonra bize verdiği bilgilere göre kişileri arıyoruz. Pozitif vakayla en son ne zaman görüştü, semptomları var mı diye ve 14 gün boyunca karantinada olduğunu, hiç kimseyle temas etmemesi gerektiğini, ev halkından izole olması gerektiğini, evde maskeyle dolaşması gerektiğini anlatıyoruz. Biz zaten vakalara çıktığımızda mümkün olabilecek en iyi önlemleri alarak çıkıyoruz. Ailemizle mümkün olduğunca yakın temasta bulunmamaya özen gösteriyoruz. Artık eskisi gibi bir arada değil, daha çok sosyal mesafeyi de korumaya çalışıyoruz” dedi.

TOPLU İFTAR VAKA SAYISINI ARTIRDI

Kurallara uymayıp toplu iftar düzenleyenler, cenazenin ardından bir araya gelip dua okuyanlar vaka sayısını artırıyor. Dr. Ülkü Yıldırım, “Ramazan ilk başladığında iftar yemeğinde aynı şey oldu. Bir aile yaklaşık bir 15-20 kişilik bir aile bir araya gelmiş. İçlerinden birisi fabrikada çalışıyormuş, pozitif vaka, bilmiyor. Bütün aileye yaydı. Onlardan da yaklaşık bir 7-8 kişi pozitif oldu. Cenazede okuma esnasında bayanlar bir araya gelmiş. İçlerinden birisi pozitif. Bütün mahalleye çeşitli yerlerine dağıldı bu, yaklaşık 6-7 kişi pozitif oldu. Yaklaşık da bir 30-40 tane temaslısı vardı” diye konuştu.

GİZLEMEYE ÇALIŞANLAR OLUYOR

İlk günden beri filyasyon ekibinde yer Işıl Çetinöz, temaslı kişilerin kendilerini gizlemeye çalıştıklarını, ancak tek tek konuşarak ikna ettiklerini söylüyor. Filyasyon ekibinde yer alan Işıl Çetinöz, “Ben covid-19 çıktığından beri bulaşıcı ekibinde yer alıyorum. Aslında biz filyasyondan önce vaka sistemimize düştüğü anda vakayla iletişim kurup temaslılarını belirleyip bu şekilde sahaya çıkmadan önce hazırlıklarımızı yapıyoruz. Vakanın ne zaman düşeceğin belli olmuyor tabiki. Hastanelerin bildirimine bağlı bu süreç. Sabahtan da düşebiliyor, gece de düşebiliyor. Mesai bitimine yakın da düşebiliyor. Vaka düştükten sonra temaslılarını bulduğumuz anda karantinaya almak için hızlıca davranmamız gerekiyor. Bu nedenle de çalışma saatleri esnek olup, süresi hiç belli olmadan sahayla birlikte bu işi götürüyoruz. Aslında kişiler bizlerden gizlemeye çalışıyorlar temasları konusunda. Daha açık bir şekilde ifade etmek yerine insanlar olaylardan korktukları için direkt kendileri de hastaymış gibi düşündükleri için önce gizlemeyi tercih ediyorlar, ama bir şekilde ikna etmeye çalışıyoruz. Çünkü olayın ciddi olduğunu anlamaları gerekiyor. Tüm toplum açısından risk taşıdığını anlamaları gerekiyor. Bu nedenle önce onları ikna edip, kimlerle görüştüğünü öğrenip sonrasında da olabildiğince hızlı bir şekilde karantina işlemini gerçekleştiriyoruz. Hepimizin korkuları var. Sağlık çalışanları olarak sorumlu olduğumuz sadece iş yerimiz ya da işimiz değil evde bizi bekleyen ailelerimiz, çocuklarımız, eşlerimiz var. Anne babalarımız var. Onlara karşı da biraz korkularımız var aslında, hani bize bulaştığı anda onlara da bulaştırabilmek adına ama önlemimizi alıyoruz. Tam teçhizatlı giyiniyoruz, o yüzden olabildiğince kendimizi koruyup sahaya bu şekilde çıkmaya çalışıyoruz” dedi.

ÇOCUĞUMA DOYASIYA SARILAMADIM

Aylardır çocuklarına doyasıya sarılamayan filyasyon ekibinde görev alanlar sahada zorlu kişilerle de karşılaşıyor. Kendilerinin ifşa edileceğini düşünenler, imza atmamak da direnenler ekiplerin işlerini zorlaştırıyor. Ekip sorumlularından Dr. Ayşe Pınar Balcan, virüsü kapması halinde en çok ailesine bulaştırmak korkuyor. Doktor Ayşe Pınar Balcan, “Ne kadar kendimizi korumaya çalışsak da her zaman bir endişe var. Çünkü bizim de ailelerimiz var. Eve gittiğimizde sanki böyle üzerimizde bir kabuk varmış da onu çıkarıyormuşçasına bütün kıyafetler yıkanmaya gidiyor. Kendimiz temizleniyoruz. Eşimizden ve çocuğumuzdan mümkün olduğunca ayrı durmaya çalışıyoruz. Aylardır çocuğuma doyasıya sarılamadım bile. Elimizden geldiğince, geldiğinin fazlası belki de önlemlerimizi almaya çalışıyoruz. Hem kendi sağlımız hem de ailemiz ve çevremizdekilerin sağlığı açısından. Arkadaşlarım sahaya çıktıklarında çok zorlu kişilerle de karşılaşıyorlar. İşte kendilerinin mahalleye ifşa edileceğini düşünenler, ‘neden ben dışarıya çıkıyorum siz benim evime kadar girin’ diyenler, imza atmayacağım diye direnenler, benim çalışmam gerekiyor deyip hem imzayı atıp hem de sonrasında telefonları sürekli telefonları aracılığıyla bizi rahatsız edenler diyeyim artık o boyuta da ulaşabiliyor. Bunlarla uğraşmak zorunda kalıyoruz saha ekibi” diye konuştu.

40 KİŞİLİK EKİP

Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürü Müjde İlgün, yaklaşık 40 kişilik ekibin filyasyon çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. İlgün,  “İlçe Sağlık Müdürlüğü içerisinde 4 ana başlıkta ekibimiz var. Filyasyona dahil olanlar saha ekibimiz ve bulaşıcı hastalıkları ekibimiz. Bulaşıcı hastalıklarda aşağı yukarı 10 arkadaşım görevli. Saha çalışmalarında da 25-30’a yakın arkadaşım görevli. Sorumluların eşliğinde ve onların planlamalarıyla her filyasyon ekibinde minimum 2, ortalama 3 kişi belki eğer kalabalık bir alana gideceklerse 4 kişiye kadar çıkabilen filyasyon ekiplerimiz var. Filyasyon sayesinde etrafına bulaştırma açısından hemen ilk vakayı engellemiş oluyoruz. Bu da vaka sayılarımızın kontrollü bir şekilde artışını ve kontrol altında olmasını sağlıyor” dedi. / Nermin UÇTU

" name="">

Son Güncelleme: 15.05.2020 15:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.