Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
19 Ocak 2021 Salı 13:38
Çiftçinin 17 yıllık yol isyanı!

Yukarıçobanisa mahallesine bağlı Şirin Köy’de yaşayan çiftçiler, evlerinin karşısındaki tarlarına gidebilmek amacıyla Manisa-Turgutlu karayolu üzerinde günde yaklaşık 18 km yol kat etmek zorunda kalıyor. 

Şehzadeler İlçesi’nin kırsal mahallelerinden biri olan Yukarıçobanisa’da çiftçiler yaşadıkları yol sıkıntısına isyan etti.  17 yıldır yaşanan yol çilesine isyan eden çiftçilerin sıkıntılarını CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP İl Başkanı Semih Balaban, CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca yakından dinlendi.

“17 YILDIR BU ÇİLEYİ ÇEKİYORUZ”

CHP Grup Başkanvekili Özür Özel ve partililere yaşadıkları sıkıntıyı dile getiren Yukarıçobanisa Mahalle Muhtarı Cemil Üzen, Şirin Köyde yaşayan çiftçilerin, yaklaşık 50 metre genişliğindeki karayolunun karşısındaki tarlalarına gitmek için 17 yıldır büyük sıkıntı yaşadığını ve karayolunda hayatını tehlikeye attığını ifade etti.

Muhtar Özen yaptığı açıklamada, “Manisa-Turgutlu karayolu düzenleme çalışması yapılmadan önce Şirin Köyün giriş ve çıkışın olduğu yerde orta refuj çalışması yapılmamıştı. Yani yol ikiye bölünmemişti. Bu şekilde çiftçilerimiz traktörlerle yola kontrollü bir şekilde çıkarak yolun karşısındaki tarlarına rahatça gidebiliyordu. Fakat karayolunda 17 yıl önce yapılan çalışma sonrasında yol ikiye bölündü. Bu nedenle de çifçilerimiz yolun karşısındaki tarlalarına gidip-gelmekte zorluk yaşamaya başladı. Sabah erken saatlerde kalkan çiftçiler karayolunun diğer tarafında kalan tarlalarına gidebilmek için önce 1 km Turgutlu istikametine gidiyor ve oradan kavşaktan dönerek Manisa istikametine 1 km daha giderek tarlalarına ulaşıyor. Daha sonra tarlasından çıkar çiftçi yine traktörüyle 3,5 km Manisa istikametine gidiyor, oradan kavşaktan döndükten sonra evine gitmek için 3,5 daha geri dönmek zorunda kalıyor. Bunu günde 2 defa yaptığı zaman günlük toplam 18 km yol kat etmek zorunda kalıyor. Bu sıkıntının giderilmesi için Şirin Köyün giriş ve çıkışının bulunduğu noktaya trafik lambalarının bulunduğu bir cep yapılmasını talebinde bulunduk. Bir çok kuruma gittik. Ancak hiç birinden ses çıkmadı. Köy halkı artık seslerinin duyulmasını ve bu yol çilesinin bitmesini istiyor” diye konuştu.

“BÜYÜK KAZALAR YAŞANABİLİR”

Şirin köydeki çiftçilerini sıkıntılarını yakından dinleyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, köylülerin büyük bir yol sıkıntısı yaşadığını ve yaşanan sorunun çözüme ulaşmadığı takdirde Manisa-Turgutlu yolu üzerindeki Şirin Köy mevkiinde büyük kazaların yaşanabileceğini ifade etti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel yaptığı açıklamada, “Büyükşehir kanunu ile birlikte köy tüzel kişiliklerinin ortadan kaldırılmasıyla Şirin Köy Yukarıçobanisa mahallesi ile birleşti ve sokak haline geldi. Bu sokakta 20 yıl öncesine dayanan bir çalışma var. 17 yıl öncede yapılan bir uygulama ile şuanda sokak statüsünde olan Şirin Köyü’müzü ortadan ikiye böldü. Yaşam alanlarının çoğu yolun üstünde kalırken, çalışma alanları ise yolun altında kaldı. Fiili durumda çiftçilerimiz köylerinden tarlalarına giderken 1 km yakın uzaklıktan dönüp, tekrar 1 km daha giderek sokaklarının karşısındaki tarlalarına ulaşıyorlar. Tarlalarından dönüşte ise 3.5 km Manisa istikametinde gidip, sonra 3,5 km daha geri dönerek evlerine ulaşıyorlar. Mahalle sakinlerinin kendi yaptığı çizimlere bakanlar, altlarındaki lüks makam araçlarına bakınca ‘Ne var canım. Bir bastın mı 7 km nedir?’ diyebilir. Bu yol traktörün arkasındaki pulluk, tırmık veya römorkla birlikte saatte 8-10 km hızla 7 km’lik yol önemli bir mesafedir. Üreticimiz için ciddi bir mazot harcamasıdır. Çiftçilerimiz bazıları gibi 9’da mesaiye gidip akşam 5’te dönmez. Traktörün arkasına tırmık ve römork takar. Bir gün gerekir 3 kere evine gidip-gelmek zorunda kalır. Her birisi için 7 km oradan, 2 km buradan toplam 9 km’lik yol, iki kere gitsen 18 km’lik yol yapar. Bu hem bir zulümdür, hem iş gücü ve mazot kaybıdır. Şirin Köy’deki yolu kesenler bahane olarak şunu söylüyorlar. Kendilerince de haklı görülebilecek bir söz. ‘Tarım araçlarını karayolundan uzak tutmak’ lazım diyorlar. Ancak Şirin köydeki yol kapalı olduğu için bir traktörü 7 veya 9 km bir sefer için karayolunda döndürüp duruyorlar. Karayolunda 90 km hızla giden araçlar, arkasında römorklarla muhatap olmak zorunda kalıyor. Bu çok büyük kazaların habercisidir. Geçmişte bu tür kazalar yaşanmıştır.” diye konuştu. 

CHP’Lİ ÖZEL MANİSA VALİSİNE ÇAĞRIDA BULUNDU

CHP Grup Başkanvekili Özel açıklamasında Manisa Valisi Yaşar karadeniz’e çağrıda bulunarak, “Üreticimiz ve Şirin Köy’de oturanlar karşıya geçmek için bir çare istiyorlar. Yanımda getirdiğimiz ulaştırma mühendisi arkadaşımız bunun mümkün olduğunu söylüyor. İlk akla gelerek bir kavşak çalışmasıyla Şirin Köy’ün giriş ve çıkışının sağlandığı yolun üzerine bir trafik ışıklarının olduğu bir cep sisteminin kurulması. Bu çalışmayla üreticilerimiz bu şekilde trafikte bir sıkıntı yaratmadan karşıya geçebileceklerini ifade ettiler. Burada yapılan yenilendirme yol projelerine bakarsak buradaki doğru çözümünde köyle tarlayı ya yolu düşürüp, köylünün geçini yukardan sağlayarak, ya yolu yükseltip köyün geçişini alttan sağlayarak karayollarını buraya bir çare bulması lazım. Bunun dışındaki çözümler geçici çözümlerdir. Bu yolun kapalı olmasıyla kazalara mani olmuyorlar. Bu trafiğe her gün en az 250 traktörü bu yolda döndürüp duruyorlar. Yarın burada hep beraber üzülmememiz için bu çareyi üretmeleri gerekir. Başta çağrımız sayın Manisa valimize. Bu soruna duyarlılık göstereceğine inanıyorum. Bu bölgeye devletin kalıcı bir çözüm bulması gerekiyor” dedi.

Açıklamanın ardından CHP Grup Başkanvekili Özel, CHP İl Başkanı Balaban, CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Gürtunca, çiftçilerin sıkıntı yaşadıkları karayolu üzerinde incelemede bulundu.  

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.