Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
26 Aralık 2023 Salı 10:37
M2'si 2500 lira olan arsasını 109 liraya kamulaştırmak istemişler!

Arazisi kamulaştırılarak Muradiye OSB’ye dahil edilmek istenen arsa sahiplerinden Necati Güler’in açtığı davanın ilk adımında yürütmeyi durdurma kararı aldırdı. Necati Güler, adalet mücadelesini Manisa’da Gündem Gazetesi’ne anlattı.

Emekli banka müdürü Necati Güler, kamulaştırılarak Muradiye OSB’ye dahil edilmek istenen alanda ticari alan olarak 8 bin 290 metrekare ve yanı sıra sosyal donatı alanı olarak da 507 metrekare olmak üzere iki arsalarının bulunduğunu söyledi.

Kamulaştırmak istenen arsaları ile ilgili dava açan ve mahkeme sürecinde yaşananları anlatan Necati Güler, “2019 yılında karar alındı, bizim tapularımıza şerh koyuldu. Alıp satabilirsiniz ama alan kişiler bunu bu şekilde kabullenmek zorunda diye bir şerh düşülmüş. Kaymakamlığa gittik, biz böyle bir karar aldık ama siz sanayi alanına komşusunuz, buraya bir şey yaparken OSB’ye zarar verecek şekilde iş yaparsanız engelleyebilir diye söylediler. Biz de bunun çok önemli olmadığını düşündük. 2020 yılında Muradiye OSB bizi davet etti, buraları biz sosyal donatı alanları da dahil olmak üzere Muradiye OSB olarak almak istiyoruz dediler. ‘Ama isterseniz biz size bir yer veririz ister oraya yaparsınız ister izin veririz buraya yaparsınız’ dediler. Onlarla anlaşamadık, yerleri yok ki bize yer versinler. Ama bizim yerlerimizi esas alma amaçları başkaydı. OSB’lerin kendi adına kayıtlı yerleri olması gerekiyor. Bu da organize sanayinin toplamının yüzde 8’inden aşağı olamaz. Eğer bu alan yüzde 8 alanın altına düşerse OSB’ye izin vermiyorlar” diye konuştu.

“HABER VERMEDEN ARSAMIZI OSB SINIRLARI İÇİNE ALMIŞLAR”

Necati Güler, o dönemde ticari alan olarak geçen arsalarına dükkan yapmayı planladıklarını ve bunun için girişimlere başladıklarını belirterek, “Biz kendi yerimize bir şeyler yapmak istedik. Müteahhitlerle anlaşmıştık. Müteahhitlere dedim ki bizim talebimizi Muradiye OSB’ye sunun dedik. Muradiye OSB’ye talebimizi ilettiğimizde ‘buralar bizim dop alanlarımızdır, buraya siz yapamazsınız” dediler. İtirazlarımızı kabul etmediler. 2021 yılının haziran ayında toplanıp karar almışlar. İmar değişikliği yapılmış. 6 günlük itiraz süresi vermişler. Kimse itiraz etmeyince onaylanmış ama bizim bilgimiz dahi olmadı ve bu şekilde Muradiye OSB sınırları içine dahil olmuşuz. Ama bize haber vermediler. Biz arsamıza dükkan yapmayı planlarken Muradiye OSB sınırları içine alınmış. Ben bu davanın peşini hiç bırakmadım” diye konuştu.

METREKARESİNE 109 LİRA FİYAT VERDİLER

Güler, hakkını korumak için her yolu denediğini belirterek, “Valiliğe açık kapı birimine gittim. Benim arsalarıma isteyen istediği zaman el koyuyor dedim. Bu işin peşine düştüm. Belediyeye, kaymakamlığa, sanayi müdürlüğüne her yere gittim. Muradiye OSB’de toplantıya katıldık. Toplantıya gitmeden önce yakınıma Muradiye OSB’ye telefon açtırdım, arsa fiyatlarını öğrenmesini istedim. Sanayici olarak arsaların fiyatlarını sordurdum. Bunların cevabı ‘metrekaresi 2 bin ile 2 bin 500 lira arasında değişiyor’ oldu. Muradiye OSB’ye toplantıya gittik. Ben size yerimi vermiyorum ama benim devletime bu yer lazımsa ben para da almadan bu yeri veririm dedim. Orada bizim arsamızın metrekaresine 109 lira fiyat verdiler. Onların telefonda sanayici olarak arattığımızda söyledikleri fiyat ise 2 bin 500 liraydı. ‘Siz burada sanayicisiniz, burada yeriniz var’ dedim. ‘Arsanızın metrekaresine bin lira fiyat veriyorum, siz bana 109 lira verdiniz ben size bin lira veriyorum arsanızı alıyorum’ dedim. O toplantıda bir sonuca varamadık. Aradan bir ay geçti, yine Muradiye OSB’ye toplantıya gittim. Orada da bir sonuca ulaşamadık, çünkü verdikleri para metrekare fiyatıyla alakası yok. Muradiye OSB bizimle bir sonuca ulaşamayınca 2022 yılının ortalarında kamulaştırma yapıldı” dedi.

SPK ONAYLI FİRMA M2’SİNE 4 BİN 500 LİRA FİYAT BİÇTİ

Kamulaştırma kararının alınmasının ardından arsalarına yönelik yeniden bir fiyat verildiğini anlatan Necati Güler, “Arsamızın içinde zeytin ağaçları da bulunuyordu. Bu kez de metrekare fiyatını 440 liraya çıkardılar. Bilirkişi bu fiyatı tespit etmiş. Bilirkişiler de biri ziraat mühendisi biri de emlakçı. Halbuki bu fiyat tespitinde yetkili kişiler olması gerekiyor, çünkü burası ticari alan. 507 metrekare olan yerimizin metrekaresine de 400 lira fiyat biçtiler. Bu fiyatı kabul etmedik. Bizi mahkemeye verdiler, davalar açıldı, biz de karşı dava açtık. Sermaye Piyasası Kurulu’ndan onaylı eksper firmaları varmış. Ücreti karşılığında SPK onaylı bir firma tuttuk eksper işlemi için, onların metrekaresine 400 lira verdiği yere 4 bin 500 lira fiyat biçti SPK onaylı firma.” diye konuştu.

“BU KARAR DİĞER DAVACILARA DA ÖRNEK OLACAK”

Kamulaştırmanın durdurulması ve kendilerine ait arsanın sanayi alanı dışına çıkarılması için Manisa İdare Mahkemesine dava açtıklarını söyleyen Necati Güler, “Davamızı kazandık ve yürütmeyi durdurma kararını aldık. Muradiye Organize Sanayi itiraz etti, itiraz edince İzmir Bölge İdare Mahkemesine gitti. İtiraz ret edildi, bilirkişi raporunun açık şekilde olduğu ifade edildi. Bizim bulunduğumuz yerle ilgili hiçbir hakları yok. Muradiye OSB bizim arazimizi istimlak edemez. Bu karar bizim arsamızın yanındaki arsalara örnek olabilir” dedi.

“KİMSENİN MALINA ÇÖKEMEZLER”

Necati Güler, “Ben kendi kazandığım davaya sevinemiyorum. Çünkü bunlar oradaki insanların yerlerini metrekaresi 400 lira karşılığında aldılar. Önce o insanların haklarını verecekler, ondan sonra Allah’ın huzuruna gidecekler. Ben kendilerine de söyledim, Allah’ın huzurunda herkes eşittir. Kimsenin malına çökemezler, bundan vazgeçsinler. Ben burası devletime lazımsa bedelsiz vermeye razı oldum, hala da sözümün arkasındayım. Ama başkan da sözünün arkasında dursun. Benim arsamın metrekare fiyatına 109 lira fiyat verdi, ben onun arsasına 110 lira veriyorum. Fabrikasının satışını hemen versin bana” diye konuştu.

Son Güncelleme: 18.04.2024 20:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.