Editör
Editör
22 Mart 2019 Cuma 12:50
Suçluların korkulu rüyası ‘kahraman köpekler’

Manisa İl Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki narkotik köpekleri ve bomba arama köpekleri, aldıkları özel eğitimlerle polisin suçla mücadelesinde büyük bir rol oynuyor. Polisin can dostu olan bu köpekler aynı zamanda suçluların da korkulu rüyası.Narkotik köpekleri Vita ve Asi’nin katıldığı operasyonlarda 2018 yılında bin 855 kişi yakalandı ve 163’ü tutuklandı. Hassas burunlu köpekler sayesinde de 51 kilo 763 gram esrar, 992 gram sentetik kannabinoid, 7 bin 104 adet sentetik hap, 786 gram metamfetamin, 30 gram eroin, 811 gram sentetik ecza ve 1 kilo 403 gram scans isimli uyuşturucu madde ele geçirildi. 

  Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli köpek eğitmeni polis memuru Ertuğrul Ulusoy, başarılı operasyonlarda yer alan köpeklerle ilgili bilgi verdi. Ulusoy,”Köpeklerimiz Ankara merkezli bir eğitim alıyor. Burada narkotik üzerine eğitimliler. Gerekli görülen her yerde evlerde, otobüste, arazide narkotik araması yapıyoruz. Köpeğimizle 7/24 beraberiz. Bütün görevlere beraber gidiyoruz. Beraber tayin oluyoruz. Zaten o bizim ailemizin üyesi gibi, adeta çocuğum gibi. Bütün hayvanları seviyorum ama köpekleri tanıdıktan sonra daha çok sevmeye başladım. Onların dünyasında yer almaya başladıktan sonra insanın hayata bakış açısı değişiyor. Köpeklerle ilgili bir iş yapmak büyük bir şans” dedi.

İLK 24 SAATTE SEÇİLİYORLAR

Narkotik köpeklerinin Ankara’da köpek eğitim merkezinde eğitildiğini kaydeden Ulusoy, “Köpeklerimiz 7 uyuşturucu maddeyi buluyor. Aramalarda köpek kokuyu aldığı zaman oraya gidip patileriyle kazdığı zaman bir anlıyoruz ki orada bir madde var. Köpeklerin seçimi ilk doğdukları 24 saat içerisinde yapılıyor. Görmeden annedeki sütü ilk bulan köpekler seçiliyor. Doğdukları saatten itibaren test aşamasına giriyorlar. İnsanlara göre 350 kat daha fazla koku aldıkları söyleniyor” diye konuştu.

BİRLİKTE TAYİN OLUYORLAR

Asi isimli köpekle birlikte çalıştığını dile getiren Ulusoy, Asi’nin terör bölgesi Diyarbakır’da da çalıştığını ve Diyarbakır’dan sonra birlikte Manisa’ya tayin olduklarını belirterek, “Asi’nin bir kere de 30-40 kilo uyuşturucu madde bulduğu oldu. Girdiğimiz her yerde bizi başarıyla temsil ediyorlar. Köpeklerimiz uyuşturucu yapan insanların korkulu rüyası. Aramalarda saklanan malzemeyi köpeğimiz olduğu sürece her türlü buluruz” dedi.

EMEKLİ NARKOTİK KÖPEĞİNİ SAHİPLENDİLER

Manisa İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şubede görevli iki köpeğin olduğunu kaydeden Ulusoy, Vita ve Asi’nin kendine has çok güzel özellikleri olduğunu söyledi. Manisa İl Emniyet Müdürlüğü’nde yıllarca görev yapan Narko isimli 13 yaşındaki köpeğin de emekli olduğunu dile getiren Ulusoy, Narko’yu sahiplendiklerini ifade etti. Ulusoy, “ Narko bizim ilk narkotik köpeklerimizden. Yaşından ötürü emekli oldu. Ama köpeğimizi kimseye vermedik. Ahde vefa olarak biz bakıyoruz. O bizim gözümüzün nuru. Ölünceye kadar bizimle beraber. Emeklilik günlerini burada bizimle birlikte yaşıyor” dedi. Köpeklerin beslenmelerinin de önemli olduğunu kaydeden Ulusoy, onlara bebek gibi baktıklarını anlattı.Ulusoy, “Özel mamaları, özel veterinerleri var. Belirli kalorilerde besleniyorlar” diye konuştu. 

HASSAS BURUNLU BOMBA UZMANI ‘MAYLOO’

Manisa Emniyet Müdürlüğü’nde tek ve ilk bomba arama köpeği Mayloo ise sevimliliğiyle dikkat çekiyor. Mayloo’nun eğitmeni Polis Memuru Gökhan Karabıyık, “6,5 aydır Manisa’da görev yapıyoruz.Mayloo benim kendi köpeğim, kendim eğittim. Birlikte testlere girdik ve geçtik. Kursu da beraber bitirip Manisa’da atandık. Temel olarak bomba arama köpeklerinde oyuncu olan köpekler seçiliyor. Aradıkları şey aslında top. Topla birlikte arayacakları materyali saklıyoruz. Zamanla materyali buldukları zaman topu vererek maddeleri tanıtıyoruz” diye konuştu.

‘BENİM İKİNCİ EVLADIM’

Mayloo’nun kendi gözünde bir köpek olmadığını anlatan Karabıyık, “Evde bir oğlum var. Mayloo da benim ikinci bir evladım. Benim için köpekten çok daha öte, bir can dostu. Patlayıcı arama detektör köpeği görev icabı kritik görevlerde yer alıyor. Eğitimleri biraz daha ağır oluyor. Köpeğimiz devlet büyükleri, cumhurbaşkanlığının programlarında kullanılıyor. Bombayı bulduğunda patlayıcı maddenin yanında düzenek olabileceğinden dolayı direk yanına oturur ve sahibini bekler” dedi.  /  Nermin UÇTU

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.