Editör
Editör
02 Nisan 2019 Salı 14:32
Kilosu tam 400 bin lira!

Manisa’nın Turgutlu İlçesi’nde yaşayan ve arıcılıkla uğraşan iki arkadaş Murat Almışlar ve Mustafa Gökçalı, arı ürünlerine değer katmak amacıyla geçen yıl birçok hastalığının tedavisinde kullanılan arı zehri üretimine başladı. Meraklı arıcılar, dünya yıldızlarının cilt bakımları için kullandığı ve Dünya’da birçok hastalığının tedavisinde kullanılmaya başlanan arı zehrinin gramını da 400 liradan satıyor.

150 kovanda yaklaşık 3 milyon arı ile arı zehri üretimi yapan iki arkadaş, bu işe başlama hikayesini anlattı. Arı zehrini kovanlardan alabilmek için kullanılan aparatı da kendileri yapan girişimciler, geçen yıl yaptıkları denemelerde 10 gram arı zehri üretmeyi başardı. Bu yıl kendilerine 300 gram hedefini koyduklarını dile getiren Murat Almışlar, “Biz arıcılığın sadece bala dayalı şekilde ilerleyemeyeceğini düşündük. Farklı ürünlerin arayışına girdik. Arı zehri tıpta ve kozmetik sektöründe kullanılıyor. Arı zehri aparatlarını 3-4 aylık bir süreçte yaptık. Geçen yıl ürettiğimi arı zehrinin gramını 400 liradan sattık. Bu yıl da 300 gram üretmeyi hedefliyoruz. Bu ürünün kilogram fiyatı da 400 bin liraya ulaşıyor” diye konuştu. 

1 GRAMI 15 BİN ARIDAN ELDE EDİLEBİLİYOR

Arı zehrinin toplanma aşamasını anlatan Almışlar, “Arıya zarar vermeyen üzerinde teller olan, altınla cam olan elektrikli bir aparat kullanıyoruz.Arılar bundan zarar görmüyor. Telin altındaki camı sokmak için uğraşıyor. Buraya da zehrini bırakıyor.Bu zehrin yüzde 88’i uçuyor, yüzde 12’si cama yapışıp kalıyor. Camdan kazıyarak topluyoruz” dedi. Mustafa Gökçalı da, arı zehrinin toplanması sırasında arılara hiçbir zarar verilmediğini belirterek, “Düşük voltajlarda bir elektrik olduğu için arıları öldürmüyor, herhangi bir zararı yok” diye konuştu.

Arı zehrinin çok değerli bir ürün olduğunu ve çok az toplanabildiğini dile getiren Murat Almışlar, bu yüzden gramla satıldığını belirtti. Bir gram arı zehri elde edebilmek için 15 bin civarında arıya ihtiyacımız oluyor” dedi. 

DÜNYADA İLGİ BÜYÜK

Arı zehrinin dünyada çok revaçta olduğunu, ancak Türkiye’de çok fazla bilinmediğini ifade eden Murat Almışlar, topladıkları arı zehrini Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi’nde (DAGEM) analiz ettirdiklerini ve olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi. Almışlar, “Arı zehri kozmetik sektöründe yüz gerdirici, ağrı kesici krem olarak kullanılıyor. Tıp sektöründe ise kas hastalıklarında, kanser tedavilerinde kullanılıyor. Ayrıca panzehir olarak da kullanılabiliyor” diye konuştu. Gramının 400 lira olmasından dolayı insanlara bu ürünün pahalı gelebildiğini anlatan Almışlar, zor şartlarda üretilmesinin bunda etkili olduğunu söyledi. / Nermin UÇTU

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.