Editör
Editör
30 Nisan 2019 Salı 13:11
Domatesi tablet yaptı

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve İzmir Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi (DEPARK) Teknopark Spil Innova Ltd. Şti. Müdürü Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu ve öğrencileri, domates tableti üretmeyi başardı. Fabrikaların domates suyu işlerken ortaya çıkardığı posaları değerlendirmeyi düşündüklerini açıklayan Doç. Dr. Tokuşoğlu, posaların katma değerli ürüne dönüştürdüklerini söyledi. Tokuşoğlu, Türkiye’de domates üretiminin 12.8 milyon tona çıktığını belirterek, antioksidan açısından güçlü olan domatesleri değerlendirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Doç. Dr. Tokuşoğlu, “Son yıllarda meyve ürünlerinin kurutularak gıda tableti ve efervesan tablet halinde tüketimi uluslararası arenada önemli düzeyde kabul görmektedir. Domates suyu isleyen tesislerin atıklarının  değerlendirilmesi hedefiyle ürettiğimiz yenilikçi ürünün gama ışınlama prosesi ile raf ömrü sağlanmıştır ve fonksiyonel gıda takviyesi olarak kullanılabilecektir” dedi.

SAĞLIKLI VE LİF AÇISINDAN ZENGİN

Tüketicinin normal kapsül, hap ya da etken maddeyi içerdiği ifade edilen çeşitli gıda takviyelerine güvenmediği yaklaşımıyla hareket ettiklerini belirten Doç.Dr.Tokuşoğlu, efervesan etkili olduğu için suda çözünen ürünlere güvenirliliğin yüksek olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Tokuşoğlu, “Domates efervesan tabletler katkı maddesi içermiyor. Raf ömrü sağlanmasında ise katkı maddesi kullanımı yerine gama ışınlama teknolojisi kullanımı gerçekleştirilmiş olup fonksiyonel domates ürününün antioksidan etken maddeleri ve besin bileşimi korunmaktadır. Mevcut veriler domates cep efervesan tableti ürününün sağlıklı beslenme açısından önemli olan diyet lif açısından etkin bir kaynak olduğunu ortaya koydu” diye konuştu.

SEYAHATTE,OFİSTE KULLANILABİLİR

Doç.Dr.Ozlem Tokuşoğlu ve ekibi, gerçekleştirdikleri çalışmada ülkemiz domates yetiştiricilerine ve en önemlisi domates  suyu işleyen fabrikalara katma değer sağlayacağını söyledi. Doç. Dr. Tokuşoğlu, efervesan domates cep tabletlerinin gerek kapladığı yer açısından gerekse güvenilir gıda takviyesi olması açısından özellikle seyahatte, gezide, ofiste  rahatça tüketilebileceğini ve katma değerli bir ürün olduğunu ifade etti.

MESİR TABLETİ DE YAPTI

Doç. Dr. Tokuşoğlu 2016 yılında yaptıkları araştırmalar sonucu karadutu toz haline getirerek karadut efervesan tableti ürettiklerini açıkladı. Tokuşoğlu,  2017-2018 yıllarında da mandalina kabuğu bazlı efervesan tablet ve mesir baharatları miksinden de mesir efervesan tabletleri üreterek patent alma ve ticarileşme aşamasına geçtiklerini duyurdu. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Aygün 2019-05-26 17:35:15

Haber güzel de amerikan meraklılığı nedir laptop un amblemi olmak zorundamı fotoğrafta