Editör
Editör
08 Şubat 2017 Çarşamba 16:13
600 yıllık tarihi  yaşatan kadınlar

Manisa’da geçmişte 3 bin tezgahta dokunan Manisa Bezi’ni tozlu raflardan çıkarıp yeniden hayat veren Türk Kadınlar Konseyi Manisa Şubesine üye kadınlar, şimdi de bezi yaşatmak için mücadele veriyor. 25 yıl önce kurulan Türk Kadınlar Konseyi’nin ilk ve efsane başkanlarından Mübeccel Kafkaslı, derneğin gönüllü kadınları ile birlikte bu mücadeleye yıllar önce start verdi. Manisa’nın önde gelen isimlerinin maddi ve manevi destekleri ile 600 yıllık bir tarihi gün ışığına çıkaran dernek, bununla da yetinmeyip bir kooperatif kurdu, hem de yüzlerce kadına iş imkanı sağladı.

MANİSA’NIN GEÇMİŞİ BURADA SAKLI

Sadece bir bez parçası olarak görülmemesi gereken, içinde Manisa’nın geçmişini, yaşantısını barındıran Manisa Bezi’nin hikayesini ve şimdiki durumunu Türk Kadınlar Konseyi Başkanı Mübeccel Kafkaslı’dan dinledik. O günleri heyecanla anlatan Kafkaslı, “Bundan 7 sene önce Manisa’nın tarihi bezi dokuma ürünleri ve Manisa evini gündeme getirdim.O zaman bütün dernekler evet dedi ama sonra iş bize kaldı. O tarihteki arkadaşlarımla birlikte Vali’ye götürdük. Avrupa projesi olarak önerdik. Benim çocukluğumda her evden taka tak taka tak sesi gelirdi. O zamanlar ipliği de Manisa’da yapılıyordu.  8 bin nüfuslu şehirde 3 bin dokuma tezgahı vardı. Ancak o zamanlar Manisa Bezi’nden iç çamaşırı ve peçeteler üretiliyordu. Manisa’nın ürünü gelen misafirlere hediye edilir ve satılırdı” diye konuştu.

OSMANLI SARAYLARINDA MANİSA BEZİ

Şehzadeler şehri olan Manisa’nın ürünlerinin o dönemlerde Anadolu’ya ve Osmanlı saraylarına gönderildiğini söyleyen Kafkaslı, “Sarayın bütün yelkenlilerine varana kadar Manisa Bezi buradan gidermiş. Ürünler Anadolu’ya yayıldı. Böyle güzel bir geçmişimiz varken biz bundan niye yararlanmayalım dedik. Eskiden dokuma ürünleri aile ürünleriydi. Babadan oğula giderdi. Bir ailenin evinde iki üç tezgah vardı. Bugün fabrikasyonla el yapımının arası çok farklıdır. Biz dernek olarak tamamen el yapımı ürünler üretiyoruz. Hayırseverlerin desteği ile tezgahları aldık, hoca tuttuk ve çalışmaya başladık. Kursiyer yetiştirdik ve onlarda hoca oldular” dedi.

KOOPERATİF KURUP PATENT ALDILAR

Tezgahları alıp Manisa Bezi’ne yeniden can veren kadınlar bununla da yetinmeyip kooperatif kurdu. MABEZ isimli kooperatifle birlikte Manisa Bezi’nin de patenti alındı.Mübeccel Kafkaslı, “Bizden başkası Manisa Bezi’ni üretiyorum diyemez. Bunun cezası var. Ancak bizden izin alınarak üretimi yapılabilir. Kooperatifimiz kadınlarımız için kuruldu.Tarihi Manisa Bezimiz kadınlarımıza da gelir olsun istedik” diye konuştu.

1000 KADINA İŞ İMKANI

Manisa bezinden masa örtüsü, salon takımı, ipek şallar, fularlar, hac ve umre elbiseleri ürettiklerini kaydeden Kafkaslı, kooperatifle birlikte Manisa Bezi’nin 1000 kadına iş imkanı sunacağını açıkladı. Kafkaslı, “ Bugüne kadar 500 kadına bu işi öğrettik. Manisa Bezi’ni dokumayı öğrendiler. Manisa Bezi’ni artık bu kadınlar yaşatacak hem de evlerine gelir sağlayacaklar” dedi.

ÖĞRENCİLERE BURS, AİLELERE EĞİTİM

Mübeccel Kafkaslı, eğitime büyük önem verdiklerini belirterek, öğrencilere burs sağladıklarını açıkladı. Kafkaslı, “Sırf kadına yönelmedik. Biz aile içi iletişime önem veriyoruz. Bundan sonra okullara gidilecek, okullara yardım yapacağız. Dış cephesi boyanacak. İyi bir nesil yetiştirmek için okullarda aile içi iletişim eğitimlerine başlayacağız” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.