Editör
Editör
24 Ocak 2017 Salı 08:04
Sağır ve dilsizler okul istiyor

ÖZEL HABER:

Nermin UÇTU

Manisa’da sağır ve dilsiz çocuklar kentte kendileri için okul bulunmamasından dolayı, ilk orta ve lise eğitimini ailelerinden uzakta sürdürmek zorunda kaldı. Manisa Sağır ve Dilsizler Koruma ve Kalkındırma Derneği Gençlik Spor Kulübü Başkanı Bilal Cansu da, sağır ve dilsizlerin bu sorununu gündeme getirdi. Cansu, “ İşitme engelli çocuklarımızın okul sorunu var. İlkokul, ortaokul ve lise yok. Çocuklar Manisa dışındaki okullara gitmek zorunda kalıyor. Genelde Bursa, İzmir veya Çanakkale’ye gidiyorlar. Anne ve babaların parası olmadığı için çocuklar da buraya gelemiyorlar. Manisa gibi büyükşehir olan bir ilde işitme engelli meslek lisesi açılması gerekiyor. Bir sürü okul açılıyor ama işitme engelli okul açalım diye düşünmüyorlar. İlkokulda çocukları normal okullarda açılan özel sınıflara yerleştiriyorlar. İşitme engelliler ile zihinsel engellileri aynı sınıfa koyuyorlar. Bir süre sonra çocuk zihinsel engelli seviyesine geliyor. Öğretmen de çocuğun dilinden anlamıyor” diye konuştu.

ÜNİVERSİTE OKUMALARI ÇOK ZOR

Eğitimin zayıf olmasından dolayı işitme ve konuşma engellilerin üniversite okuyamadıklarını anlatan Cansu, “Çocukların iyi bölümleri kazanmaları çok zor. Çünkü iyi bir eğitim alamıyorlar. Liseden sonra tıp, hukuk, öğretmenlik gibi bölümleri kazanamıyorlar” diye konuştu.

Devletin engelliler için açtığı sınavlarda haksızlık yapıldığını savunan Cansu, işitme ve konuşma engellilerin devlet kadrolarına yerleşemediğini söyledi. Cansu, “Engelli sınavları bir bütün olarak açıyor. Bedensel engelli ile işitme engelliyi aynı kategoride görüyor. Bir bedensel engellini bir konuyu öğrenmesi daha kolay. Ama işitme ve konuşma engellinin okuma yazmayı çok zayıf. Bu yüzden bizim çocuklarımız hem kaybediyor. Bu yüzden fabrika işçisi oluyorlar. Engelli sınavlarında kota koyulmalı. Ne kadar iyi de olsalar işçi olarak çalışmak zorunda kalıyorlar. Sınavla işitme engellinin bir yeri kazanması çok zor” dedi.  

“KAMU KURUMLARINDA İLETİŞİM SIKINTISI YAŞIYORUZ”

Birçok kamu kurumunda işaret dili eğitmeni olmadığını açıklayan Cansu, isteklerini anlatamadıklarını dile getirdi. Cansu, “Manisa’da işitme engelliler ve konuşamayanların iletişim sorunları var. Gittiğimiz yerlerde işitme engellileri anlayacak kimse yok. Hastaneye gidiyoruz derdimizi anlatamıyoruz. Bazı birimlerde de işaret dili tercümanı diye kişileri oturtuyorlar. 3 aylık kurslarla işaret dili öğretiyoruz diyorlar. Ancak böyle kişiler tercümanlık yapamaz, 3 ayda öğrenilmez. Özellikle kamu kuruluşlarında işaret dilini iyi anlayan tercümanlar olmalı” diye konuştu.  

SPORLA HAYATA TUTUNUYORLAR

İşitme ve konuşma engellilerin sporla sosyalleştiğini dile getiren Cansu, kurdukları hentbol, futbol, voleybol ve futsal takımlarla dereceler elde ettiklerini anlattı. Cansu, “200 lisanslı sporcumuz var. Bu çocuklar burada sosyalleşiyor ve hayata tutunuyor. Toplum içinde kendilerini ifade edebilmelerinin yolu spordan geçiyor. Bu yüzden işitme ve konuşma engellileri spora yönlendiriyoruz. 12 kupamız var” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.