Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
02 Nisan 2021 Cuma 14:18
Osmanlı mirası tarihi yapı yok olmasın!

Osmanlı döneminde Şehzadelerin yetiştiği merkezlerden biri olan Manisa'nın Gölmarmara ilçesinde, Sultan 3. Mehmet tarafından sütannesi Halime Hatun için 16. yüzyılın sonlarında yaptırılan Halime Hatun Külliyesi bünyesinde bulunan imaret, han ve çeşme kaderine terk edildi. Halime Hatun'un adına yaptırılan tarihi eserin cami ve medrese kısmı korunurken, imaret ve hanın bulunduğu kısım zaman içinde tahrip edilerek çeşitli amaçlarla kullanıldı. Duvarlarına yazı yazılan ve içine çöp atılan imaret, evsizlerin mekanı haline gelirken, görenlerin de tepkisini çekiyor.

“TARİHİ MİRAS GÖZ GÖRE GÖRE YOK OLUYOR”

Bakımsız haldeki yapının durumuna üzülen vatandaşlar da Osmanlı mirasının korunmasını istiyor. Tarihi yapının biran önce restore edilmesini isteyen Ali Tezer, “Burası Gölmarmara’nın en eski, tarihi yerlerinden biri. Ama ne yazık ki bakımı yok, kötü durumda. Burada zaman zaman kötü niyetli insanlar kalıyor. Bizler temizlenip, restore edilip turizme kazandırılmasını istiyoruz. Bu durumundan biz de rahatsızız. Burası için birçok müracaatımız oldu. Ama bir sonuç alınamadı. Bir Gölmarmaralı olarak tarihi yapının bu durumda olmasından üzüntü duyuyorum. Tarihi miras göz göre göre yok oluyor. Restore edilse dışarıdan gelen insanlar burayı ziyaret eder” diye konuştu.

“RESTORE EDİLSİN”

81 yaşındaki Mehmet Yıldırım da, tarihi yapıda çalışma yapılması için çağrı yaptı. Yıldırım, “Burası bakımsız kaldı, yıkılmaya mahkum oldu. Tarihi bir yer, yapılsa çok iyi olur. Dışarıdan insanlar gelir. Şimdilerde içine girilecek bakılacak bir hali yok. Burasının bakımının yapılmasını istiyoruz” dedi.

Mustafa Ali Kaya, “Tarihi yer çok uzun zamandır bakılmadı. Burası güzel olsa turist gelir, memlekete faydalı olur. Ben buranın halini gördüğümde çok üzülüyorum. Her taraf dökülüyor. Biran önce restore edilmesini bekliyoruz” diye konuştu.  / Nermin UÇTU

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.