Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
21 Kasım 2020 Cumartesi 18:16
Manis'daki vaka sayılarında korkutan artış!

Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran, Diş Hekimleri Odası, Eczacılar Odası, SES Manisa Şubesi, Türk Hemşireler Derneği Manisa Şubesi ve Sosyal Hizmetler Uzmanları Derneği Manisa Şubesi ile birlikte kentteki corona virüsü konusundaki durum hakkında basın açıklaması yaptı. Manisa’da bir hafta önce 1500 civarında olan Covid-19 vaka sayısının şuanda 2 binin üzerine çıktığını dile getiren Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran, hastanelerde yoğun bakım ünitelerinin yetersiz kaldığını savundu.

YOĞUN BAKIM KAPASİTESİ ARTTI AMA YİNE DE YETMİYOR

Manisa’daki yoğun bakım ünitelerinde yaşanan yoğunluk sebebiyle hastanelerde ek önlemler alınmaya çalışıldığına dikkat çeken Tabip Odası Başkanı Duran, “Manisa’daki tüm hastanelerde yoğun bakımları mevcut kapasiteleri dolmuş, ek yataklarla idare edilmeye çalışılıyor. Yani tek yataklı odaya bir iki yatak daha çekilerek, odada 3 Covid-19’lu hasta yan yana yatıyor. Bu şekilde yatak sayısı artırılmaya çalışılıyor. Ancak bunlarda yetersiz kalıyor. Servislerde ve acillerde yatan hastaların büyük bir kısmı yoğun bakım sırası bekliyor. Bazı acil servisteki hastalara elle solunum desteği sağlanmaya çalışılıyor. Yoğun bakım ünitelerinin yoğunluğu sebebiyle ölenlerin olduğuna yönelik bilgilere ulaştık. Şuanda artık ağır vakaların içinde en ağır vaka sayılan hastalar yoğun bakım ünitelerine alınmaya başladı. Hekim hastanın durumunu ağırlığına göre hasta yatırmaya başladı. Bizim şuanda korktuğumuz nokta pandeminin ilk döneminde Avrupa’da yaşanan sokaklarda ve evlerinde ölen kişilerin ortaya çıkması. Eğer artış bu şekilde devam eder ve mevcut koşullar yetmezse önümüzdeki süreçte bu durumlarla karşılaşabiliriz.” diye konuştu.

8 SAATTE ÇIKAN TEST SONUÇLARI 3 GÜNE UZADI

Sağlık sektöründeki şuanda en önemli sorunlardan bir tanesinin ise sağlık çalışanlarının test yaptıramaması olduğunu iddia eden Şahut Duran, Manisa’da test ünitelerinin yetersizliği sebebiyle pandeminin ilk dönemlerinde 8 saat içerisinde sonuçlanan testlerin yoğunluk sebebiyle şimdi 3 güne çıktığını savundu. 

Oda Başkanı Duran yaptığı açıklamada, “Sağlık çalışanları şuanda test yaptırmakta zorlanıyor. Şuanda teste ulaşım konusunda sorun var. Sağlık çalışanları kadar artık vatandaş da test yaptırmakta zorlanıyor. Daha önceden biz sağlık çalışanlarına 5 günde bir periyodik olarak test yapılmasını öneriyorduk. Şimdi bunun ne kadar önemli olduğu daha da ortaya çıktı. Ancak şimdi sağlık çalışanı buna da ulaşamıyor. Şuanda Hastanelerdeki test merkezleri yetersiz durumda. Pandeminin ilk zamanında 8 saatte çıkan test sonuçları, şimdi 3 günde ancak çıkabiliyor. Bu konuda önemli bir sıkıntı” dedi.

MESLEK HASTALIĞI KABUL EDİLSİN

Manisa Tabip Odası Başkanı açıklamasında son olarak, 130 ülkede Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edildiğini ve Türkiye’de de acilen Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi gerektiğini, şuanda alınan önemlerin hastalığı önlemede yetersiz olduğunu, hastalığın önüne geçilebilmesi için en az 14 gün boyunca sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

KORKUTAN İDDİA

Düzenlenen basın toplantısında söz alan SES Manisa Şube Başkanı Figen Pehlivan Demirel, pandemi sürecinden bu zamana kadar aralıksız çalışan sağlık çalışanlarının Covid-19’a karşı direncinin düştüğünü ve bu sebepten dolayı sağlık çalışanlarında bulaşma riskinin çok yüksek sevilere çıktığını ifade etti.

SES Manisa Şube Başkanı Demirel, Covid-19 testi pozitif çıkan veya çıkmayan sağlık çalışanlarına 5 gün süreli izin verildiğini ve daha sonra göreve tekrar geri çağrıldığını iddia ederek, “Pandeminin başından beri sağlık çalışanları dönüşümlü olarak çalıştırılmadı. Bu nedenle büyük bir yorgunluk ve bitmişlik var. Yorgunlukla beraber Covid-19’un bulaşma riskimizde çok arttı. Pandemi ilk zamanlarında Covid-19 olan sağlık çalışanları durumu hafif atlatırken, şimdi bulaş riski daha çok arttığı için durumu hafif atlatamıyor. Kamusal alanda çalışan bir kişiye Covid-19 bulaştığı veya risk taşıdığı gerekçesiyle 14 gün karantina izni verilirken, sağlık çalışanlarının bu sebepten dolayı evdeki karantina süreleri kısıtlandı. Şimdi deniyor ki ‘Git testin negatif veya pozitif çıksın 5 gün içinde işine geri dön’. Yani sağlık çalışanına 5 gün müsaade ediliyor, testi pozitif çıksa bile işine geri dön söyleniyor. Sağlık çalışanının Covid-19’a direnci yüksek olsa bile, çevresindekilere bulaştırma riski daha yüksek. İşte bu durum Covid-19 hastalığının meslek hastalığı sayılmasının en büyük sebebi. Artık birbirimize bulaştırmaya başladık. Artık bizde temiz değiliz. Şunu unutmasınlar ki şuanda sağlık çalışanlarının yedeği yok. Eğer sağlık hizmeti çökerse, bu hastalığın hiç önüne geçemeyiz. O zaman hizmeti verecek Türkiye’de bir sağlık çalışanı bulamazlar” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.