Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
17 Haziran 2020 Çarşamba 16:43
Emlak piyasasını manipüle edenler yanacak!

Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı ve Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, devletin lokomotif bir sektör olan emlak ve inşaat sektörünün hareketlenmesi için kamu bankalarında alınacak konut kredilerinde faiz indirimine gitmesinin önemli olduğunu söyledi. Akyüz, fırsatçıların ise faiz indirimi sonrası konut fiyatlarını yükseltmesine tepki göstererek, emlakçıların yüksek fiyatta konutları almamasını istedi. Akyüz, ayrıca devletin fırsatçılık yapanlara yönelik çalışma yaptığını, gayrimenkulde suni artış yapanların cezasını ağır ödeyeceğini ifade etti.

Akyüz, “Koronavirüs olayı olana kadar yani Mart ayına kadar işlerimiz iyiydi. Fakat bu pandemi döneminde işlerimiz bir hayli durdu. Emlak sektörü lokomotif bir sektördür. Bu normalleşme sürecinde devletimizin esnafımıza yönelik yapmış olduğu çalışmalar neticesinde bu lokomotif sektör olan emlak sektörünü, inşaatı da hareketlendirmesi adına da 3 tane kamu bankası ciddi bir şekilde faiz indirimine gitti. Bu sıfır konutlarda yüzde 0,64, ikinci el konutlarda da 0,74 faiz oranlarıyla piyasanın açılması için, piyasanın hareketlenmesi için böyle bir indirimine gidildi. Fakat her şeyde bir fırsatçılık olayı vardır. Burada bazı fırsatçılar diyebilirim. İster istemez konut fiyatlarını yükseltti. İşte sorduğumuz zaman banka faizlerinin düştüğünü, ihtiyaç olduğundan dolayı fiyatların değiştiğini söylüyorlar. Ne değişti ki bugün bir inşaatı biten bir dairenin zaten banka faizleri düşmeden maliyeti belirlenmişti. O zamana kadar satılmıyordu. İkinci el olarak tabir ettiğimiz evlerinde fiyatları normaldi. Ne değişti de fiyatlar arttı. Faizlerin düşmesiyle oluşan fırsatçılar fiyatları artırdı. Meslektaşlarımıza, emlakçılarımıza sesleniyorum. Yüksek fiyattaki evleri almasınlar. Çünkü bu fiyatlar geri gelecek. Arz talep var. Değişkenlikler nedeniyle bize söylenen fiyatla müşteriye söylenen fiyat farklı oluyor. Böylece bizim meslektaşlarımız mağdur oluyor. Alışverişler gerçekleşmemiş oluyor. Onun için fiyatı çok yüksek konutlara rağbet etmesinler. Çünkü yüksek fiyatlara satılmayacağını hepimiz biliyoruz. Devlet faizleri düşürürken, piyasanın hareketlenmesi adına düşürüyor. Fiyatları yükseltin diye düşürmedi. Halkımız bunu da bilsin hükümetimiz bu konuda çalışıyor. Şikayetler Cumhurbaşkanımıza CİMER aracılığıyla gidiyor. Maliye Bakanlığı’nca yapılacak denetimlerde gayrimenkullerde bu tür suni yükselişler belli olursa ağır bedeller öderler. Bunu bilinçli halkımız yapmıyor, bazı kesimler yapıyor. Ama bunun cezasını ağır ödeyecekler” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.