2012 yılı Eylül ayında Ankara TÜMER'de Türk dilini öğrenen Somalili öğrencilerden bir grubu Manisa'ya getirmek üzere bizleri Milli Eğitim Bakanlığına çağırmışlardı. Manisa'dan üç görevli Ankara'ya giderek Anadolu Sağlık Meslek Lisesinde okutmak üzere 21 Somalili kız öğrenciyi Bakanlığımızın tahsis ettiği bir minibüsle 12 Eylül 2012 günü gece yarısı Manisa merkezine getirerek o gece İsmet İnönü Kız Meslek Lisesi pansiyonuna yerleştirdik, orada birkaç gün misafir oldular.

Somalili kızlarımız gündüzleri Manisa Anadolu Sağlık Meslek Lisesinde öğrenim görecekler, akşamları da bizim İ.M.K.B. Kız Meslek Lisesi pansiyonunda kalacaklardı. Ben o tarihte İ.M.K.B.Kız meslek Lisesinin müdürü olarak görev yapıyordum. Pansiyonumuzda yatak ve pikeden başka hiç bir eşyamız, hizmet edecek personelimiz, ödeneğimiz ve hiç bir maddi imkanımız yoktu. 21 Siyah inci olan kızlarımızı pansiyona getirip yerleştirdik, sonradan ödenmek üzere esnaflardan gıda, mutfak malzemeleri v.s. temin ettik, Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Müdiresi Meryem İlkay KARAMAN hanımefendi ile birlikte çok sıkıntılar çektik, birçok kamu kurumundan destek sağladık. 

O tarihte görev yapan Müftümüz Sinan CİHAN Beyefendi, bizlere her konuda destek oldu, her sıkıntımızda yanımızda oldu, bir çok hayırsever esnaf kızlarımızın giysi ihtiyaçlarını karşıladı, İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Mustafa ALTINSOY Beyefendi pansiyonumuza aşçı, gece bekçisi, yardımcı personel ihtiyaçlarımızı temin etti, Bakanlığımızdan ödenek getirterek elimizi rahatlattı, istediğimiz her konuda bizlere imkan sağladı. Okulu Aile Birliği bütçesinden pansiyonda kalan Somalili kızlarımızın ihtiyaçları için harcama yapma yetkimiz yoktu, durumu arz edince İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Mustafa ALTINSOY Beyefendi bizlere nakit para göndermiş ve kızlarımızın çamaşır ihtiyaçlarını de o parayla temin etmiştik. 

Somalili kızlarımız, Ankara'da TÜMER'in açtığı kursta Türkçeyi iyi derecede öğrenmişlerdi hatta fıkralarımıza kadar anlatabiliyorlardı. Aramızda kültür farklılığı vardı, pirinç pilavına ve tüm yemeklere limon sıkmadan yemiyorlardı, limon yemesini de seviyorlardı, bu yüzden onlara limon dayandıramıyorduk. Tamamı Kur'an- Kerim'i ezberden okuyorlardı, çok dindar idiler, yalan yere yemin etmekten çok korkuyorlardı. bir hafta sonu Açık Lise Sınavlarına gelen bir ailenin küçük çocuğunu pansiyona götürdük, çocuk kara renkli kızlarımızı görünce " Öcü " diye bağırıp ağlamaya başlamıştı, ben de kızlara: " Sizi yamyam zannettiler deyince Zehra OSMAN" Müdür baba, bizim çocuklar da beyaz adamları görünce yamyam zannederek ağlarlar." demişti.

Zehra OSMAN'ın babası okulumuza gelerek Somalili kızları topladı, kendi dilleri ile konuştu, şunları söylemişti: Sizler burada ülkemizi temsil ediyorsunuz, inancınızı, ahlakınızı kaybetmeyin, sizleri burada okutan Türk Devletine ve Milletine, Müdür babanıza, Müdire annenize, yöneticilerinize ve öğretmenlerinize dua edin. Somali'nin sizlere ihtiyacı var." Bu kızlarımız Manisa Anadolu Sağlık Meslek Lisesinden mezun olduktan sonra Üniversite sınavlarında başarılı oldular, değişik üniversitelere gittiler, bunlardan dördünü Mersin'de ziyaret etmiştim. 

İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Mustafa ALTINSOY Beyefendi, bizlere her zaman kapısını ve gönlünü açtı, maddi ve manevi destekleri olmasa idi, bizler bu ağır yükün altından kalkamazdık, bu kızlarımızı okutamazdık ve ülkemizi küçük düşürürdük. 13 Eylül 2013 tarihi itibariyle emekli oldum, okulla ilişiğim kalmadı. kızlarımız ülkemizde yüksek öğrenimlerini tamamlayıp Somali'ye geri gittiler ve orada devletlerine hizmet ediyorlar. 

38 sene boyunca çok sayıda Milli Eğitim Müdürü ve yöneticilerin emrinde görev yaptım, unutamadığım birkaç amirim olmuştur, o büyük makamların büyük yöneticilerine vefa borcum vardır, onları saygıyla ve minnetle anıyorum. sayın Mustafa ALTINSOY Beyefendinin sayesinde görevimin son yılında huzur içinde çalıştım, daha sonra Müdürümüz bazı kişilerin özel ve mantıksız isteklerini yerine getirmediği için Sivas İli Milli Eğitim Müdürü olarak tayin edildi, halen irtibatımı devam ettiriyorum. 

İYİ İNSANLAR KAYBETMEZLER, KAYBEDİLİRLER.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.