Almanya'da 7.500 kişiye bir Halk Kütüphanesi ve Türkiye'de 68.500 kişiye bir Halk Kütüphanesi düşmektedir. Almanya nüfusunun % 10'u Halk Kütüphanelerine üyedir, bizde ise bu oran %1'dir. A.B.D.'de bir yılda 85.121 farklı kitap basılırken Türkiye'de yalnızca 6.151 farklı türde kitap basılıyor. Nüfusumuzun %40'ı hayatları boyunca kütüphaneye hiç gitmemiştir, % 31'i bir kere gitmiştir, Kütüphaneye gidenlerin yalnızca %8'i kitap okumak için gitmiştir. 

Japonya nüfusunun % 62' si günlük gazeteleri takip ederken bu oran bizde % 5'tir. Japonya'da bir yılda toplam 5 milyara yakın kitap basılırken bizde ise sadece 25 milyon kitap basılmaktadır. Japonya'da kişi başına 25, İngiltere'de 12, A.B.D.'de 8 kitap basılırken bizde 12.089 kişiye bir kitap düşüyor. 

Kişi başına kitaba harcanan para Norveç'te 137 $, Almanya'da 122 $, Avusturya'da 100 $, Türkiye'de ise 0.45 $ dır.  Bin Norveç'li 558, bin Japon'dan 557'si, bin Finli'den 445'i, bin İsviçreli'den 430'u, bin Türk'ten ise 61'ı gazete okuyor.  B.M. Teşkilatı tarafından düzenlenen rapora göre okuma alışkanlığında 173 ülke arasında 86. sıradayız.

İnsanlarımız günde ortalama 5 saat kitap okumaya ise yılda sadece 6 saat ayırabiliyor. Sebebi sorulduğunda baş ağrısından veya uykusu geldiğinden söz ediliyor. Kitap okuma alışkanlığı olmayanların başının ağrıması, uykusunun gelmesi son derecede normal. Bunlar sebep değil sonuçtur. Sebep, kitap okuma alışkanlığının olmamasıdır.

ALINTI.: OĞUZ ÇETİN - VATAN - 2012

Yorumum: "Bizim millet okuma yazma bilmesi bile üç konuda uzmandır: diyanet, siyaset ve tababet." Prof. Dr. Ayhan Songar

Yazmadan katip, okumadan hatip bir nesil yetiştirdik. cahillik çok güzel bir şey her şeyi bilirsin.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.