8 Eylül 1922 tarihinde Manisa’ya ilk giren Süvari tümeninin komutanıdır, emrindeki Üsteğmen Seyfettin Bey, yanmış Hükümet binasına Türk Bayrağını çekmiş ve Seyfettin Bey’in rütbesi  aynı tarihte Yüzbaşılığa yükseltilmiştir. Mürsel paşa’nın süvari birlikleri Manisa’da su içtikten sonra atlarını dört nala sürerek 9 Eylül 1922 günü İzmir’e girerek Yunan işgaline son vermişlerdir. Manisa ve İzmir’e ilk giren Türk paşası unvanına sahip olmak şerefi  Mürsel BAKÜ Paşa’ya  nasip olmuştur. Üsteğmen Seyfettin Bey’in ismi Alaybey semtinde bir caddede ve Doğu kışlasında yaşatılmaktadır.  Ancak Mürsel BAKÜ Paşa’nın isminin bir semte, caddeye veya bir tesise verilmemesi ise vefasızlığın bir örneğidir.

       Mürsel paşa aslen Kafkasya kökenlidir ve 1881 yılında Erzurum’da dünyaya gelmiştir, 1901 yılında 20 yaşında iken subay olmuştur. 1904 yılında Harp Akademisini başarı ile bitirerek 23 yaşında olmasına rağmen Kurmay yüzbaşı olmuştur. Balkan ve Birinci Dünya Savaşında önemli görevler üstlenmiş, 37 yaşında iken  Albay rütbesi ile 1918 yılında Batum  şehrinde  bulunan  5. Kafkas tümenine komutan olarak atanmıştır. 1918 yılında Azerbaycan’da Ermeni çeteler ve Bolşevikler Bakü’de katliamlar yaparak yüz binlerce Müslüman Türkleri katletmeleri üzerine aynı yılın Eylül ayında Kafkas İslam Ordusu ile birlikte Bakü muharebelerine katılarak Azerbaycan’ı Taşnak Ermeni çetelerinden  ve Bolşeviklerden temizlemişler ve 28 Mayıs 1918 tarihinde kurulan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti  hükümetinin Gence şehrinde Bakü’ye taşınmasını sağladılar.Ermeniler, Azeri Türkleri üzerinde büyük baskılar yapıyorlardı, açlık sürüyordu, Türlerin şehir dışına çıkması yasaklanmış hayvan ve ürünlere yakılarak yok ediliyordu, katliamlarda  katledilen Müslümanların sayısı her gün artıyordu. Mehmet Emin RESULZADE, Enver Paşa’dan yardım itiyordu.  Kafkas İslam Ordusunun komutanı ise Enver Paşa’nın küçük kardeşi Nuri Paşa idi. Bakü’de Bağımsız Azerbaycan Cumhuriyetini ilan etmişlerdir. Ancak kafkasya’da Alman, Rus ve İngiliz devletleri arasında hakimiyet ve petrole yataklarına sahip olma mücadelesi devam ediyordu, bu sebeple Bağımsız Azerbaycan   cumhuriyeti,   Rusya ve İngilizlerin baskısı üzerine dağılmıştır. 

       Mürsel Paşa, İstanbul’a döndükten sonra Birinci Dünya Savaşı sona erince ve İstanbul İngilizler tarafından işgal edilince tutuklanarak malta Adasına sürülmüştür. 1921 yılında İngilizler tarafından serbest bırakılınca 3 kasım 1921 tarihinde gizlice Ankara’ya gelerek kurtuluş Savaşına katılmıştır. Büyük Taarruzda 1. Süvari Tümen komutanı görevine getirildi, rütbesi 31 Ağustos 1922 tarihinde Paşalığa yükseltildi. 1. Süvari tümeni süvarileri, Afyon, Uşak, Salihli ve Turgutlu üzerinden günlerce savaşarak  8 Eylül 1922’de Manisa’ya girerek hiç durmadan İzmir’e doğru akınlarına devam etmişlerdir.  İzmir’e ilk giren birlikler Mürsel paşa’nın süvarileri olmuştur ve emrindeki Yüzbaşı Şerafettin bey, Türk bayrağını İzmir Hükümet Konağına çekmiştir. 

       Mürsel BAKÜ Paşa, Zaferden sonra 7. Kolordu komutanı olarak tayin edildi ve Şeyh Said isyanının bastırılmasında etkin görevler  yerine getirdi, daha sonra bir dönem Kocaeli Milletvekilliği olarak T.B.M.M.’de bulundu, 1938 yılında rütbesi Tümgeneral iken kendi isteği üzerine emekli oldu ve 2 Şubat 1945 tarihinde 64 yaşında iken vefat etmiştir. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.