Ülkemizin yaşadığı yüzyılın felaketinden sonra çok büyük bir acı yaşadık. Neredeyse tüm şehirler bu konuda teyakkuza geçerken şehrimizde hiçbir adım atılmaması günlerce konuşulmuştu, eleştirilmişti. Beklenen adım beklenendende daha iyi bir şekilde atıldı.

Manisa Büyükşehir Belediyesi ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi kentimiz için çok önemli bir işbirliğine imza attı. Bu işbirliği kentimiz, geleceğimiz ve insanlar için çok kıymetli.

Sanıyorum ki Türkiye’de eşi görülmemiş bir ölçekte adım atılıyor. Manisa’daki 600 bin konut, deprem dayanıklılık tahlili yada testi, adına ne derseniz ona tabi tutuluyor. Üstelik bu yapılırken konutların zemin yapısıda kontrol edilecek.

Yani anladığım kadarıyla Manisa’nın hem yapı stoku hem de zemin etütü hakkında çok kapsamlı ve bir okadar da işe yaracak envanter oluşturulacak.

Ben bunun, deprem eylem master planı için çok büyük ve önemli bir adım olacağını düşünüyorum. Çünkü bu veriler şehrin gelecek planlaması için çok önemli.

Hangi bölgenin toprak yapısı nedir, zemini nasıldır, üzerinde nasıl bir yapı vardır, bina ile zemin uyumlu mudur, hangi zemine nasıl konut inşaa edilmelidir gibi soruların cevapları yanıt bulacak.

Her zaman söyleriz. Yaşadığımız acılardan ders çıkarmamız gerekiyor. 99 depreminden ders çıkardığımızı düşünüyorduk. Ancak onun kat ve kat fazlası olan öyle bir acı yaşadık ki meğer ders falan çıkarmamışız.

Ve bu işin şakası olmadığını çok acı bir şekilde anladık. Bu konuda çok ciddi adımlar atılması gerekiyordu. Malumunuz bir fay hattıdır konuşuluyor kentimizde. Uzmanlar, dağların yamacına yerleşim olması gerektiğini vurguluyor ısrarla. Ovalarda ev yapmayın, oralarda oturmayın diye konuşuyor. Manisa’lılar da dağ yamacından geçen fay hattını konuşuyor.

Şimdi hem yapı hem de zemin etütleri sonrası sanıyorum neyin ne şekilde olduğu ve ne şekilde olması gerektiği ortaya çıkacaktır. Bu iş birliği nedeniyle hem belediyemiz hem üniversitemiz hem de destek veren kurum ve STK’larımıza teşekkür etmemiz gerekiyor. Emeği geçen ve geçecek olan herkesten Allah razı olsun. Umuyorum ki en doğru ve faydalı sonuca da erdirilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.