Manisa merkezde Ulu Caminin batı kısmında bulunan bölgenin tarihteki ismi Zindan mahallesidir. 16. yüz yıla kadar bu isimle anılmıştır, daha sonra bu bölgeye Eski Hisar Mahallesi ismi verilmiş günümüzde ise İshak Çelebi olarak anılmaktadır.  1500'li yıllarda siyasi suçluların hapsedildiği biri kale içinde diğeri de adi suçluların hapsedildiği iki adet zindan bulunmaktadır.

Ayrıca bu mahallede Ahi Hüseyin Zaviyesi ve İshak Çelebi Mescidi de bulunmakta idi. Ahi Hüseyin Zaviyesine yüz dönümlük bir alan, Uncu Bozköy'de yetmiş dönümlük bir yer ile Gürle Köyünde bir değirmen vakfedilmiş ve Zaviyenin Şeyhi Derviş Ali ise mütevelli olarak görevlendirilmiştir. Derviş Ali isminde bir mahalle bulunmakta idi, bu mahallenin adı günümüzde Peker Mahallesi olup bu mahallede Derviş Ali Cami bulunmaktadır, kabri de bu caminin haziresinde yer almaktadır.

Yer evlerinin ve dar sokakların bulunduğu günümüzde istimlak edilen Ulu Cami yolundaki bölgede bulunan kalıntılardan Zaviye ile Zindan Mahallesi Mescidi’nin bulunması muhtemeldir. Doğu Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, Saruhanoğulları Beyliği ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde çok önemli bir yere sahip olan Manisa'nın bu bölgesinde İznik İmparatoru 3. Loannes Dukas Vatetzes'in yaptığı kilisenin bahçesinde bulunan mezarı, Saruhan Bey'in sarayının temelleri ve duvarları, zindanları, şehir ile kale arasındaki gizli geçitlerin bulunması ihtimal dahilindedir.

Bu bölge sit alanıdır, yapılaşma, kentsel dönüşüm alanı yapılacak kısımlarda yer altında bir tarih yatmaktadır. Anıtlar Kurulu ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü gerekli tedbirleri almalı ve çalışmaları acilen yapmalıdır.

ALINTI: Nurullah ERTUĞRUL- Emekli Tarih öğretmeni ve Vakıflar Müdürü

KAYNAKLAR: Prof. Dr. Feridun EMECEN, Çağatay ULUÇAY, Yrd. Doç. Mustafa KORKMAZ'ın eserleri

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.