Buradan müjdeli bir haber ile yeni teşekkül etmiş bir oluşumu paylaşalım. Tarihi şehir Manisa’nın varlığını, değerlerini canlı tutmak, günün kıymeti üzerinde dururken, geçmiş ve kıymetli değerleri geleceğe taşımak velhasıl yerinden başlayan ve ulusalla buluşan çizgide kimliğimize ve kültürümüze kıymetli ilaveler yapmak adına Manisa Şehir Araştırmaları Merkezi kurulmuş bulunmaktadır.

     Çalışmaları ve üstün gayretiyle her geçen gün yeni ve faydalı işler yapan ve bu oluşumun öncüsü Muzaffer Yurttaş’dır. Bu merkezin mühim bir noktası yalnız Manisa Merkezi içine almayıp, Salihli, Turgutlu, Akhisar ve bütün ilçeleriyle ve aşina kişilerle var olmasıdır. Bu gurupta akademisyenler olduğu gibi yazan çizen, düşünen kimselerinin bulunmasıdır. Biz de bu gurupta bulunmaktan şeref duymaktayız.

     Bu Şehir ki asırlar süren emeklerle elde edilen değerlerin ve yapılaşmanın, yücelmesine ve dahi gittikçe bozulmasına kayıtsız kalmayacak nice sevdalıları gördü. Buradan yola çıkarak Manisa’nın tarihini kültürünü, mutfağını, sanatını, değerlerini koruyup kollayacak ve ileriye ulaştıracak nice projeler niyetiyle yola çıktı ve ilk toplantısını 1 Şubat 2024 günü yaptı.

     Bu oluşumu anlatırken zihnimiz 2000’li yılların başına gitti. O zamanlarda Celal Bayar Üniversitesi sekreteri olan gayretli insan Emrehan Küey, Manisa ve Yöresi Türk Tarihi ve Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni tesis etti. Üniversite bünyesindeki bu merkezin yönetiminde üniversiteden beş kişi ve Manisa’nın eşrafından de 2 kişi bulunmaktaydı. Dışarıdan kurucu iki üyeden biri de bizdik. O’nun zamanında çok kıymetli 11 kitap basıldı. Mevlevihaneler Sempozyumu ve 2 tane hacimli uluslararası Balkanlar Sempozyumu yapıldı. Emrehan Bey erken gitti,  sonrasında ise, durumu kurtarmaya çalışan birkaç sohbet ve müzik faaliyeti ile devam edildi simdi ise merkez uykudadır.

     Bu merkezle ilgili bizim şahsi fikrimiz, öncelikli olarak kültür sanat ve yazı hayatı üzerinde yoğunlaşması ve enerjisini burada sıkılaştırması, diğer dallarda teşvik edici ve yönlendirici olmasıdır. Bir de resmi kurumlardan ne kadar destek alırsa alsın, yönetimin ve karar merkezinin kendisi olmasıdır. 

     Uzun soluklu olmasını temenni ettiğimiz bu merkezin Şehrin kültürel hayatında olumlu ve kalıcı izler bırakacağına inancımız bulunmaktadır. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.