Türk’ler, yüzyıllar boyu kılıç ile zapt edip, adalet ile fethettikleri topraklara sahip oldukları kültür ve bilimi ( matematik, astronomi, tıp, felsefe vd.)de batıya taşımışlardır.

Batıl, yüzlerce yıl İbni SİNA’nın “tıp kanununu” na başvururken, kendisini de tıbbın sultanı olarak tahta oturtmuş, Hipokrat ve Galenus’u da nedimeleri/asistanları şeklinde dizinin dibine yerleştirmiştir.

Türk devletlerin de savaş ve barış günlerinde tıp ilmine, eğitimine büyük önem verilmiştir. Çok sayıda tabip, cerrah, hassa cerrahları ve cerrah başları yetiştirilmiştir.

Osmanlılarda Yıldırım Bayezid, Fatih ve Kanuni devirlerinde açılan Medreselerde çok kapsamlı tıp eğitimi verilmiş ve imparatorluğun her bölgesinde binlerce hastane açılmıştı.1800 yılına kadar ordu ve halka hizmette Türk hekimleri ön planda iken, bu tarihten sonra Hristiyan ve Yahudi doktorlar öne çıkmıştır. 1800’lü yıllardan itibaren batı tıbbı ilerlemiş, Türk hekimleri eski usullerle başarısız olmaya başlamıştır. Bunun üzerine saray başhekimi Mustafa Behçet Bey 13 Ocak 1827 tarihinde padişaha sunduğu dilekçe ile yabancı dil öğrenimi ile batılı anlamda bir tıp eğitimin önemini belirtmiştir. Böylece yenilikçi padişah II Mahmut tarafından 14 Mart 1827 çarşamba günü TIBHANE kurulmuştur. Şehzadebaşı’nda kurulan bu kurum, modern anlamda ilk TIP FAKÜLTESİDİR.

Giderek geliştirilen tıp eğitimi için 1832 de bir CERRAHHANE, 1839 da da Galatasaray lisesinin bulunduğu binada MEKTEBİ TIBBİYE kuruldu. Viyana’dan Dr. Bernard getirtildi. Muavinliğine İstefanaki atandı. Abdulhak Molla da başhekim oldu. Okula DARÜL ULUMÜL HEKİMİYEİ OSMANİYE VE MEKTEBİ TIBBİYEİ ADLİYEİ ŞAHANE ismi verildi.

Bu gün, bundan tam 102 yıl önce:

14 Mart 1919, İstanbul da, Mekteb-i Tıbbiyeyi Şahane de, Doktorlar ve Tıp Öğrencilerinin İngiliz ve Müttefiklerinin işgaline karşı direnişlerinin tarihidir.

Mesleklerini, ruhunun her zerresine nakşetmiş, önce insan diyerek kendilerini adayan, başta eşim Hayriye Banu Elbirler olmak üzere, doktorlarımızın, hemşirelerimizin ve Tıp Öğrencilerinin, Tıp Bayramını kutluyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.