Editör
Editör
01 Mayıs 2018 Salı 06:57
Türkiye'de ilk! 3 boyutlu omurga vidası

Teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte dünyada uçak ve otomobillerin bazı parçalarını üretilmesi için kullanılan 3 boyutlu metal yazıcı artık insan sağlığında da kullanılmaya başlanacak.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Temiz, omurga rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmak üzere 2014 yılında geliştirdiği ve patentini aldığı ‘Akıllı Omurga Vidası’nın yanı sıra şimdide kişiye özel olarak kullanılabilecek 3 boyutlu metal yazıcıdan ‘Omurga Vidası’ ürettiklerini açıkladı.

MÜHENDİSLİK BİLGİSİ TIP BİLGİSİYLE BİRLEŞTİ

Beyin Sinir ve Omurilik cerrahı Prof. Dr. Cüneyt Temiz, 2004 yılında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi işbirliğiyle geliştirdikleri ve şuanda seri üretim yaptıkları Akıllı Omurga Vidalarının omurga rahatsızlığı yaşayan hastalarda kullanıldığını dile getirdi. Özellikle CNS tezgahlarında üretilen omurga vidalarının zahmetli olduğunu ve dayanıklılık yönünden yeterli olmadığını ifade eden Prof.Dr. Temiz, “Yine Mühendislik Fakültemizi ile berabere omurga vidalarını bizde üretebileceğimizden yola çıkarak bir çalışma yaptık. Bu sırada üniversitenin malzeme mühendisliği öğrencisi bunları 3 boyutlu yazıcıyla üretebileceğimiz fikrini verdi. 3 boyutlu yazıcılar plastik modelleme için kullanılıyor. Dünyada metal basan 3 boyutlu yazıcılar var. Bu yazıcılar uçak parçaları, otomobil parçaları basıyor. Türkiye’de metal basan, titanyumu lazer sintelleme yöntemiyle birleştiren bir 3 boyutlu yazıcı yoktu. Manisa’da, İzmir’de araştırmalar yaptık. Daha sonra Bursa’da bir şirketin 3 Boyutlu Metal Yazıcı üzerinde bir  çalışma yaptığını öğrendik. Mühendislik Fakültemizin işbirliğiyle yaptığımız çizimlerle Bursa’daki firma sayesinde Türkiye’de ilk 3 boyutlu metal yazıcıda yazılmış omurga vidasını üretildi. Bu çalışmamız ile tıp bilgisiyle mühendislik bilgisini birleştirmiş olduk’’ diye konuştu.

HASTAYA ÖZEL VİDALAR ÜRETİLECEK

Prof.Dr. Temiz yaptığı açıklamada, geliştirilen 3 Boyutlu Metal Yazıcı sayesinde ürettikleri ‘Omurga Vidası’nı mekanik yükleme testine tabi tuttuklarını ve CNC tezgahlarında üretilen vidalardan 2 kat daha dayanıklı olduğunun ortaya çıktığını dile getirdi. Şuanda 3 Boyutlu Metal Yazıcı için yeni bir yazılım üretme çabası içerisinde olduklarını ve üretecekleri yeni yazılım sayesinde hastanın anatomik yapısına göre kişiye özel vidalar üreteceklerini dile getiren Prof.Dr. Temiz, “Kişiye özel, kişinin anatomisine özel vidalar üretmeye çalışıyoruz.  Normal yöntemlerle CNC tezgahlarda ürettilen vidalarda bazı hastalarda belirli bir süre vidanın boyun kısmında kopmalar oluyor. Vidanın mümkün olduğunca mekanik dirence sahip olmasını istiyoruz. Yeni üretilen vidalar ciddi bir mekanik dirence sahip, bu vidalarda kopma olacağını düşünmüyoruz. CNC tezgahlarında üretilen vidaların 5x40 mm ile 5,5x45 mm gibi standart boyutları vardır. Ama 3 boyutlu üretimle ameliyatlardan önce hastaların tomografilerinden yaptığımız ölçümlerle hastaya özel yapabileceğiz. Örneğin 5,25 mm veya 5,17mm çapında omurga vidaları üretebileceğiz. Ayrıca, 3 boyutlu yazıcı milimetrenin binde biri mertebesinde yanılma payıyla üretim yapabiliyor’’ diye konuştu.

Geliştirilen yeni 3 boyutlu metal yazıcıda omurga vidalarını 3 ile 17 dakika arasında değişen sürede üretilebildiğini ifade eden Prof.Dr. Temiz, üretilen omurga vidalarının şuanda biyo uyumluluk testlerinin devam ettiğini ifade ederek, “Şuanda vidalarımızın Sağlık Bakanlığı’ndan gerekli onayı olması bekliyoruz. Onayı aldığımız takdirde ilk olarak kendin hastalarımda kullanmaya başlayacağım’’ dedi.  Haber: Nermin UÇTU 

Son Güncelleme: 01.05.2018 12:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.