Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
27 Temmuz 2020 Pazartesi 14:18
Manisa'da fay üstünde hastane, okul, kışla var!

Manisa fayı 6.9 şiddetinde deprem üretebilir

9 Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Manisa fayında yaptıkları araştırma sonucunda fayın 6.9 şiddetinde bir deprem üretebileceğini açıkladı. Kentte 32 diri fay olduğunu ifade eden Sözbilir, Killik fayının ise 7.1 şiddetine kadar deprem oluşturabileceğini kaydetti.

Manisa’da Valilik, belediye ve özel kurumların işbirliği ile 9 Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Manisa fayında araştırma yapıldı. Hendek kazılarak fay üzerinde yapılan araştırmaların sonucunu Prof.Dr. Hasan Sözbilir paylaştı. Manisa fayı projesi sonuç sunumu toplantısı tarihi Bedesten’de yapıldı, toplantıya Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ve vatandaşlar katıldı.
Manisa fayı üzerinde açılan 5 hendekte 1 yılın üzerinde bir çalışma yürütüldü. Prof. Dr. Sözbilir, öncelikle Manisa fayının geçmişte yarattığı depremleri öğrenmeye çalıştıklarını ve zaman aralığını belirlediklerini kaydetti.

FAYIN ÜZERİNDE HASTANE, KIŞLA VAR

Manisa fayının yaklaşık 75 metrelik bir fay genişliği olduğunu, imar haritasına da işlediklerini açıklayan Prof. Dr. Sözbilir, “Çok sayıda bina maalesef fay zonu üzerinde konumlanmış durumdu. Bunun içinde hastane, üniversite, askeri kışla gibi yerleşimler de var. Fay üzerinde şuanda 1750 bina bulunuyor ve bu binalar arasında hastane, okul, kışla gibi çok sayıda insanın bulunduğu binalar da mevcut.” şeklinde konuştu.

“YERLEŞİM OVAYA DEĞİL SPİL’E DOĞRU OLMALI”

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, sahada hendekler kazarak elde ettikleri verileri, Manisa’nın hali hazır imar haritaları üzerinde de işaretlediklerini dile getirerek “Manisa’da yerleşim yerleri daha çok ovaya doğru tercih ediliyor. Ancak şunu söyleyebilirim ki aslında Spil’e doğru yerleşimin olması en doğrusu olacaktır. Çünkü ovada arazi daha yumuşak ve depremden etkilenmeye müsaitken Spil’de kayalık ve olası bir depremden en az etkilenecek yer.” şeklinde konuştu.dedi.

MANİSA FAYI 6,9 ŞİDDETİNDE DEPREM ÜRETEBİLİR

Araştırma ile Manisa fayının deprem üretme aralığı da belirlendi. Fayın en kısa aralığı 250 yıl, en uzun aralığı da 900 yıl olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sözbilir, “250 ile 900 yıl arasında en az bir kere yıkıcı bir deprem üretiyor. En son depremi de 1845 yılında üretmiş. Bunlar sayısal parametrelerle belirlendi. En son depremden ortalama 175 yıl geçmiş durumda. 250 yılı baz aldığımızda 75 yıl içinde Manisa fayı tekrar hareketlenebilir. Manisa fayı deprem ürettiğinde 6,9’a kadar deprem üretme potansiyeli olan bir fay. Manisa fayı kent merkezinin içinden geçen bir fay. Ortalama 400 bin nüfuslu kent merkezi Manisa fayının kontrolünde yer alıyor. Doğrudan Manisa fayı içinde yer alan yerleşimler var. Öncelikle onların elden geçirilmesi gerekiyor. Bunların depreme dayanıklılığı var mı, yapı stokunun ortaya çıkarılması gerekiyor” diye konuştu.

MANİSA GENELİNDE 32 FAY VAR

Kent genelinde 32 fay bulunduğunu, en büyük deprem üretme potansiyeli olan fayın Killik fayı olduğunu ve 7.1 şiddetinde deprem üretebileceğini kaydeden Prof. Dr. Sözbilir, “Sarıgöl’ün kuzeyinde Killik fayı deprem ürettiğinde Manisa’nın tümü etkilenir. Manisa fayı da 6.9 büyüklüğünde deprem ürettiğinde sadece Manisa değil İzmir de etkileniyor. Çünkü 6.9 şiddetinde bir deprem 9 şiddetinde bir yıkıma karşılık gelir” dedi.

AYNI İSTANBUL GİBİ, MANİSA DA HAZIR DEĞİL

İstanbul’da beklenen depremle ilgili de konuşan Prof. Dr. Sözbilir, “İstanbul’da bilim insanlarının deprem beklemesinin nedeni oradaki fayın kırılma zamanı geçmiş. Normal şartlarda 250 yılda bir kırılması gereken zaman geçmiş. 10 yıl içinde İstanbul’da büyük bir deprem bekleniyor. Bütün bilim insanları bu konuda hem fikir. Türkiye hazır değil tabiî ki, ancak sadece İstanbul değil Manisa da hazır değil” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.