Editör
Editör
08 Ocak 2019 Salı 13:02
500 yıllık yapı yok oluyor

Osmanlı döneminde Şehzadelerin yetiştirildiği merkezlerden biri olan Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde, Sultan 3. Mehmet tarafından süt annesi Halime Hatun için 16. yüzyılın sonlarında yaptırılan Halime Hatun Külliyesi bünyesinde bulunan imaret, han ve çeşme kaderine terk edildi. Diriliş Ertuğrul isimli tarih dizisiyle gündeme gelen Halime Hatun’un adına yaptırılan tarihi eserin cami ve medrese kısmı korunurken, imaret ve hanın bulunduğu kısım zaman içinde tahrip edilerek amacının dışında jeneratör binası ve lojman olarak kullanıldı. Duvarlarına yazı yazılan ve içine çöp atılan imaret, evsizlerin mekanı haline gelirken, görenlerin de tepkisini çekiyor.

“PERİŞAN DURUMDA”

Tarihi yapının  bulunduğu Yenicami Mahallesi’nin  Muhtarı Yüksel Gül, 500 yıllık tarihi yapının bakımsız halde olmasının kendilerini üzdüğünü belirterek, “Restorasyon yapılmadığı için durumu baya kötü. Binanın bir kısmında tinerciler ateş yaktı. Şuanda perişan durumda. Buranın biran önce restore edilmesi lazım. Tarihi değerleri korumalıyız” dedi. Tarihi yapının daha önce Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edileceğini duyduklarını, ancak daha sonra bu restorasyonun yapılamadığını dile getiren Gül, restore edilmesi halinde binanın tarihi ve kültürel alan olarak değerlendirilebileceğini söyledi.

“BİRAN ÖNCE RESTORE EDİLMELİ”

Mahalle sakinlerinden Mehmet Turna da, Halime Hatun Külliyesi içindeki imaretin 16’ıncı yüzyılda yapıldığını belirterek, “Biz Gölmarmara halkı olarak buranın yenilenmesini, restore edilmesini istiyoruz.Her sene buralara birileri gelip gidiyor. Restore edileceği söyleniyor, ancak 4-5 herkes geldi, gitti. Hiçbir şey yapılmadı. Biz gerekenin yapılmasını istiyoruz.Burası tinercilerin, içkicilerin mekanı oluyor. Bakılsa, düzeltilse böyle bir sıkıntı da ortadan kalkmış olacak.  Burada bir sürü içkici insanlar geldiği zaman rahatsız oluyoruz. Emniyetten yardım istiyoruz. Yetkililerden buranın restore yapılmasını istiyoruz” dedi. Tarihi bir yapının bu halde olmasından üzüntü duyduklarını kaydeden Turna, “Manisa’dan, başka yerlerden insanlar ziyarete geliyor. Tarihi bir yeriniz var diyorlar. Ama tarihi yere de yenilik yapılmıyoruz” diye konuştu.

Son Güncelleme: 11.01.2019 13:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.