Editör
Editör
07 Nisan 2018 Cumartesi 07:10
Kiraza 'Dünya Kupası' ayarı

Bu yılın ilk kirazı geçtiğimiz yıllara göre daha erken hasat edildi. Geçtiğimiz yıllarda Nisan ayının ikinci haftası dalında kırazan kiraz, bu yıl Nisan ayının ilk haftasında dallarından toplanarak tezgahlardaki yerini aldı. Kuzey Yarım Küre’nin ilk kirazını üreten Manisa Şehzadeler İlçesi Sancaklı Bozköy Mahallesi’ndeki ilk kirazın kilosu tüccara kilosu 150 liradan satıldı. Sancaklıbozköy Mahallesi’nin meydanına kurulan tezgaha 14 kilogram olan ilk kirazı getiren İlyas Coşkuner, pazarlıkla Celil Görmez’e kilosu 150 liradan kirazını sattı. Tezgaha 5 kilogram kirazını döken ikinci üretici Hamdi Aslan ise pazarlık sonrasında kirazını kilosu 150 liradan Akpa Tarım Ürünleri Firması Sahibi İbrahim Bodur’a sattı. İlk kirazını satan üreticiler ile satın alan tüccarlar birbirlerine bereketli yıllar diledi.

“15 GÜN SONRA PAZAR TEZGAHLARINA KİRAZ DÜŞER’’

Yılın ilk kirazını satan üretici İlyas Coşkuner, yaklaşık 20 yıldır kiraz üretimi yaptığının belirterek, bu yıl kirazda iyi bir sezon geçireceklerine inandıklarını belirterek, “Bu sene genel kiraz meyve güzel. İyi bir sezon geçirmeyi düşünüyoruz. Yılın 15 kiloluk kirazını ise 10 dekarlık bir alanda ürettik. Bu sene rekolte iyi olacağına ve ihracatta iyi olursa iyi bir dönem geçireceğimize inanıyorum. Kuzey Yarım Küre’nin ilk kirazını üretmekten mutluluk duyuyoruz. En yakın rakibimiz İspanya. Ancak ondan bile daha erken üretim yapıyoruz. 15 gün sonra kiraz Pazar tezgahlara düşmeye başlayacak’’ diye konuştu.

BU YIL KİRAZ BOL

Geçtiğimiz yıl 30 ton kiraz hasadı yaptığının kaydeden üretici Coşkuner, “Geçtiğimiz yıl rekolte düşük olduğundan 30 ton kiraz hasadı yaptım. Bu yıl yaklaşık 80 ton bekliyoruz. Geçen yıl rekolte düşük olduğundan kirazın kilosu 15-20 lira arasında satılıyordu. Rekolte düşük olup, ürün az olunca fiyatta geçen sene yüksek oldu. Bu yılda 10 liranın altına düşeceğini sanmıyoruz. Bu yıl kiraz bol olacak. Kirazlarımız Avrupa ülkeleri başka olmak üzere Rusya, Dubai, Kanada gibi ülkelere ihraç ediliyor’’ dedi.

100’ER GRAM SATILACAK

Yılın ilk kirazını satın alan Yazyurdu Tarım Ürünleri Firması Sahibi Celil Görmez, aldıkları kirazı İstanbul Kadıköy Haline göndereceklerini belirterek, “Aldığımız ilk kirazı 100’er gramlar halinde İstanbul’daki Kadıköy Haline göndereceğiz. İlk kiraz daha hale girmeden kilosu 200 liradan müşterisi bulunup satıldı bile. Her yıl bu sene bu şekilde açılış yapıyoruz. Hem üretici hem de tüccar içinde iyi oluyor. Rusya’da dünya kupası maçları var. Maçların olması Rusya’ya ya kiraz ihracatının da artmasına sebep olacak. Fiyatların o zaman 20-25 lirayı bulacağını sanıyoruz’’ dedi.

“KENDİ REKORUMUZU KIRDIK’’

Manisa Kiraz Üreticileri Birlik Başkanı Suhip Kocagöbek yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıllarda ilk kirazın Nisan ayının ikinci haftasında piyasa çıktığını, ancak bu yıl hava şartlarının olumlu olması sebebiyle kirazı Nisan’ın ilk haftası piyasa sürdüklerini dile getirdi.

Birlik başkanı Kocagöbek yaptığı açıklamada, “Kuzey Yarım Küre’nin ilk önce kirazını ürettik. Ayrıca kendi rekorumuzu kırdık. Sancaklı Bozköy’de geçtiğimiz yıllarda ilk kirazı Nisan ayının ikinci haftası çıkarıyorduk. Bu yıl 6 Nisan’da ilk kirazımızı piyasaya çıkardık. Böyle kendi rekorumuzu kırmış olduk. Sancaklı Bozköy, İğdecik, Karaoğlanlı, Çeşmebaşı ve Kayadibi’nde yaklaşık 40 bin dönüm arazide kiraz yetiştiriliyor. Geçen yılki rekoltemizi 80 bin ton olarak belirlemiştik. Ancak 60 bin ton üretim yapabildik. Eğer bir afet olayı olmazsa bu yıl 120 bin ton rekolte bekliyoruz. Bu seneki ihracat çeşitlerimiz çok iyi görünüyor. Üreticimizin yüzü gülecek’’ dedi.

Birlik Başkanı Kocagöbek açıklamasında bu yıl kiraz üreticisinin fiyat beklentisi konusunda da açıklamada bulunarak, “Geçen sene erkencide kirazın kilosu 10-20 lira arasında değişiyordu. Bu yıl 15-20 arası düşünüyoruz. Ama ihracat çeşitlerimiz başladığı zaman bu kirazdaki beklentimiz ise Rusya’ya ihracatın açılmasıyla birlikte 15 liranın üzerinde bir fiyat beklentimiz var. Rusya’daki dünya şampiyonasının olması ihracat kirazının bazı çeşitlerde fiyatın daha artmasına sebep olabilir’’ diye konuştu.  

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.