Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
08 Temmuz 2021 Perşembe 10:00
Okumanın yaşı yok

Manisa’da yaşayan Ahmet Alpan, okuma azmi ile örnek oluyor. 53 yaşındaki Ahmet Alpan’ın yaşamı küçük yaşta anne ve babasını kaybetmesiyle değişti. Alpan, anne ve babasının ölümünün ardından yetiştirme yurdunda büyüdü. Yurtta terzilik ve aşçılık mesleğini öğrendi, usta oldu. Ancak içindeki öğrenme ve okul aşkı hiç bitmedi. İlkokuldan sonra eğitimine devam edemeyen Ahmet Alpan, eşi ve oğlunun da desteğiyle 40 yıl sonra okul sıralarına geri döndü. Önce açık öğretimden ortaokulu bitirdi. Bu sırada Manisa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yemekhanesinde aşçı olarak çalışmaya başladı. Yeniden okulla buluşan Ahmet Alpan yarım kalan hikayesini tamamlamaya karar verdi. Aşçı olarak çalıştığı okulun mobilya ve iç mekan tasarım bölümüne yazıldı. Gündüzleri yemek hazırladı, akşamları da açık öğretim öğrencileri için okulda verilen derslere katıldı. Ahmet Alpan 40 yıl sonra lise diplomasına kavuştu. 

ÇALIŞTIĞI OKULDA LİSEYİ BİTİRDİ

Diplomasını alıp duygularını anlatan Ahmet Alpan, “Eşim ve çocuğum benim okumamı çok istedi. Oğlum ben okuyorum, baba sen de oku dedi. Öyle başladı. Ortaokula yazıldım, 2.5 yılda ortaokulu bitirdim. Sonra Manisa Mesleki ve Teknik Anadolu lisesinde aşçı olarak çalışmaya başladım. Buradaki öğretenler açık liselerinin olduğunu ve eğitimime devam edebileceğimi söylediler. Onların da teşviki ile liseye başladım. Gayret gösterdim, derslerime çalıştım. Gündüz yemekhanede işimi yaptım, fırsat buldukça derslerime çalıştım. Akşamları da okulda eğitim aldım. Mobilya tasarım bölümünü okuyup bitirdim. Herkese tavsiye ederim, okumanın yaşı yok. Ben bitirdiğime göre herkes bitirebilir. Ama azim lazım, gayret göstermek gerekiyor.Yıllar sonra okul sıralarına dönmek beni çok heyecanlandırdı. Çocuğunuz yaşınızdakilerle aynı sıralarda eğitim görüyorsunuz. Ama moral veriyor, güç veriyor” diye konuştu. 

 ÜNİVERSİTEYE DE GİDECEK

Hayallerine kavuşmak isteyen Ahmet Alpan, başkalarına da örnek oluyor. Onun sayesinde 2 arkadaşı daha liseyi bitirmek için okula kaydoldu. Ahmet Alpan, “İlkokulu bitirdikten 40 yıl sonra okul sıralarıma döndüm, lise diplomamı aldım. Çalıştıkça başarı geliyor. Arkadaşlarıma da tavsiye ettim. İki kişi de benimle birlikte liseye kaydoldu. Okumak insana zevk veriyor. Maddi imkansızlıklardan dolayı okuyamadım. Annem babam küçükken vefat etti. Yetiştirme yurdunda büyüdüm. Yetiştirme yurdunda sanatkar oldum. İlkokul mezunu olarak kaldım. Çocuğumun teşvikleriyle buralara kadar geldim. Bundan sonra üniversiteye hazırlık yapıyorum. Üniversite sınavlarına da girip üniversiteye gideceğim. Çalıştıktan sonra azmettikten sonra başarırım” dedi. 

Okulun aşçısı Ahmet Alpan’ı tebrik eden Müdür Hüseyin Salar da, “İçinde öğrenme aşı olan için öğrenmemin yaşı yok. Açık lisemiz var, gündüz kendi işleriyle çalışıp akşamları hem meslek öğrenip hem de lise diploması alabilirler. Bizim aşçımız da gündüzleri 250 öğrencimize tek başına yemek çıkarıyor, temizliği yapıyor. Akşam da derslerine devam ediyor. 53 yaşında bu diplomayı alması gençlerimiz için iyi bir örnektir. Belirli sebeplerle eğitimin dışında kalan insanlar bu şekilde eğitimine devam edebilirler” diye konuştu. 

Son Güncelleme: 07.07.2021 18:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.