Çocukluğumda ilçemiz D.P.’nin kalesi olduğu  halde C.H.P.nin genel sekreteri, dedemin köylüsü Kasım GÜLEK gelince halk sokağa dökülür, Buğday Pazarındaki metruk parti binasına omuzlarda götürülürdü, ben de çocuk olduğum için arkalarına takılır koşardım. Tek odalı toprak evimizin duvarında Atatürk, İsmet İNÖNÜ, Mareşal Fevzi ÇAKMAK ve Kasım GÜLEK’in fotoğrafları asılı idi, köylümüz ve aşiretimizin mensubu olduğu için Kasım GÜLEK’i çok severdik. Kasım GÜLEK, Toros dağlarında Gülek Boğazı  yanındaki Gülek kasabası nüfusuna kayıtlı olup  1905 doğumludur, Varsak Yörüklerine mensuptur. Babası Hacı Hafız Mustafa Rıfat Efendi, Adana’nın ilk Türk asıllı eczacılarındandır, İttihat ve Terakki Cemiyetinin Çukurova Bölge sorumlusudur ve Kurtuluş Savaşında Pozantı cephesinde savaşan Kuvva-i Milliye kuvvetlerinin ilaç ihtiyaçlarını karşılamıştır, annesi Tayyibe hanımdır. Yoğun memleket gezileri ve siyaseti halkla iç içe yapmasından dolayı halk arasında kendisine “ Çarıklı Politikacı”  unvanı  verilmiştir.

       Kasım GÜLEK, seçimlerde ve seçimden sonra memleketine her gelişinde ayağında çarık, şalvar ve başındaki kasketle Yörük köylerini dolaşırdı, köyünü ve köylülerini hiç unutmamıştır, tam bir halk adamı idi. İlk okulu Adana’da Turan mektebinde bitirdikten sonra önce Galatasaray Lisesi’ne yazılmış, buradan Robert Kolejine geçmiş ve mezun olmuştur. 1928 yılında Paris’te Politika ile ilgili bir üniversiteyi bitirdikten sonra Colombia Üniversitesinde İktisat dalında doktora çalışması yapmıştır. Daha sonra Londra Üniversitesinde ve Keynes’in öğrencisi olduğu Cambridge Üniversitesinde İktisat ve Maliye bölümlerinde öğrenim görmüştür. Almanya’da Berlin ve Hamburg Üniversitelerinde doktora çalışmalarından sonra Hukuk eğitimini de tamamlamıştır. Kasım GÜLEK, uzun süren eğitimi sonucunda 8 yabancı dili mükemmel konuşabilir hale gelmiştir. 

       Avrupa’da uzun öğretiminden sonra ülkesine dönerek Ekonomi Bakanlığında Müdürlük görevini yaparken Atatürk’ün talimatıyla siyasete atılır ve 1940 yılında Bilecik Milletvekili olarak Meclis’e girer, iki dönem Bilecik Milletvekilliğinden sonra 1946 yılında Adana’dan Milletvekilliğine ve C.H.P. Genel İdare Kurulu üyeliğine seçilir. T.B.M.M.’de Avrupa Konseyi ve Kuzey Atlantik Asamblesi gibi dış delegasyonlarda  aktif görev alır, Ticaret Komisyonu Başkanlığını yapan Kasım GÜLEK, 1947 yılında Hasan SAKA Hükümetinin en genç bakanı olarak Bayındırlık Bakanlığına, 1948 yılında ise Ulaştırma Bakanlığına getirilir. 1949 yılında Kore’ye giderek B.M. Kore Komisyonunun Başkanlığına seçilir ve 6 ayda Kore dilini öğrenir. 1950-1959 yılları arasında kesintisiz olarak C.H.P. genel sekreterliğini yaptı.   

       1961 yılında Adana’dan Temsilciler Meclisine, 1965 yılında Milletvekilliğine, 1969 yılında Senatörlüğe seçildi. 1967 yılında 62 yaşında iken  Nilüfer Hanımla evlendi, Tayyibe ve Mustafa isimli iki çocuğu olmuştur, Tayyibe GÜLEK de Milletvekilliği ve Bakanlık görevlerinde bulunmuştur. Köyüne kütüphane yaptırmış ve köylüsü gençlerin okumasını  teşvik etmiştir,  1968 yılında Aytekin YILDIRIM ve Resul IŞIK isimli arkadaşlarımız kendilerini Ankara Bahçelievler semtindeki evinde ziyareti esnasında, daha önceden hazırladıkları bir soruyu sorunca Kasım GÜLEK, sorunun cevabını yazan kitabın sahife numarasını ve konunun doğrusunu  ezberden söyleyince, kontrol etmişler ki gerçekten Kasım GÜLEK’in söylediğinin gerçek olduğunu anlamışlar ve hayretler içinde kalmışlardır. Okuduğu bir yazıyı bir defada ezberlemesi ve Bakanlığı esnasında tebdil- kıyafetle denetim yapması, halkla iç içe olması ile meşhur bir devlet adamı olan Kasım GÜLEK, 19 Ocak 1996 yılında vefat etmiş ve Adana’da Asri Mezarlığa defnedilmiştir.  O, siyasi rakiplerinin bile saygısını ve sevgisini kazanmış, Yassıada’da doğru  ifadeler verecek kadar asil bir devlet adamıdır, hiçbir kimseyle kavga etmemiştir.   O, sadece Devletinin ve Milletinin çıkarlarını savunmuş ve korumuştur.    

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.