24 Ağustos 2022 tarihinde vefat eden Prof. Dr. Abdulkadir Donuk Hocamın vefatı bizleri derinde yaraladı. Aylardır hasta olduğunu biliyor ve iyileşip ayağa kalkmasını bekliyorduk. 

Donuk Hocamız yeri ayrıydı. Onunla ilgili güzel hatıralardan birkaçını sizlerle de paylaşmak isterim.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesine yolu düşenlerin Prof. Dr. Abdülkadir Donuk Hocamı tanıyıp sevmemeleri mümkün değildir. 

1969’dan 2015 tarihine kadar tarih bölümünde bulunmuş, derdi olanla ilgilenmiş, ağabey, kardeş, dost, sırdaş… Prof. Dr. İbrahim Kafaoğlu’nun asistanlığını yapmış bir şahsiyeti tanımış olmak ayrı bir mutluluktur.

46 yıl 3 ay görev yaptığı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden 2015’te ayrılmış ancak gönüllerde her zaman aynı kürsüde, aynı koridor ve amfilerde sesi çınlamaya devam etmiştir. 

24 Ağustos 2022’de bir arkadaşımın sabahın erken saatlerinde haber vermesiyle vefat ettiğini öğrendiğimde en yakınlarından birisini kaybetmiş olmanın hüznü ve acısıyla ne yapacağıma karar veremedim.  O anda yüreğime düşen kor, boğazıma düğümlenen yumruğun etkisinden henüz kurtulabilmiş değilim. 

1985-2022 yılları arasında dostluk, abi kardeşlik adına neler yaşanabilirse onca yaşanmışlıklar, hatıralar sevinçler, üzüntüler, daha çok görüşme imkânım olabilseydi türünden yakınmalar gözlerimi her kapattığımda bir bir sökün ediyor…

Abdulkadir Hoca’yı ilk olarak üniversiteye ön kayıt yaptırdığımda görmüştüm. Edebiyat Fakültesinin öğrenci işlerinde işlerimi bitirip merakla tarih bölümü koridoruna çıkmış ve panoları inceliyordum. 

Hocamın “Yeni kayıt mı?” sorusuna muhatap olmamla ilin onunla tanışmış oldum. Gayet genç birisiydi. Hocalardan birisi olabilir mi diye düşündüm ancak zihnimdeki üniversite hocasıyla soruyu soran arasında farklar vardı. 

“Evet. Yeni kayıt. Daha doğrusu ön kayıt.”

“Çok güzel. İsteyerek mi seçtin tarih bölümünü?”

“Hem de çok.”

“İyi bakalım haydi hayırlı olsun.” Bir abi samimiyeti, bir dost desteği, binlerce soru işareti taşıyan zihnimde yanan ışıklar ve Türk Tarihine olan aşk derecesine bağlılığımız daha da güçlendi.

Hocayla ilk tanışmamız böyle başladı ve vefatına kadar da devam etti. 

Devam edecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.