Hakkında yazı yazmak bir hayli zor. Hele bu süreçte daha da zor. Tezcan Karadanışman mayıs başından bu yana yoğun bakımda yatıyor. Haftada bir iki saat hariç aile fertleri dışında kimseyi yanına almıyorlar. 

Tezcan Abiyle ne zaman tanıştığımı hatırlamıyorum. Ancak Tezcan Karadanışman’ın Manisa’nın tarihi ve kültürel birikiminin derinliğini keşfetmem bir hayli geç oldu. Manisa ile ilgili yaptığım araştırmalar çerçevesinde ilk olarak 2010’da Sultan Külliyesi Sıbyan Mektebinde (Taş Mektep) 2 gün boyunca Manisa üzerine sohbet etmiş ve sohbetimizi kayıt altına almıştım. Sıbyan Mektebinde iki gün boyunca sabahtan akşama kadar yaptığımız söyleşiden sonra yaşadığımız şehrin gizli kalmış hazineleriyle ilgili daha çok araştırma yapmaya başladım. Nihayetinde “Şehzade Şehir” kitabımızın ilk teşvikkarı Tezcan abimizdir diyebilirim.

İçinizde şehrinize dair sevgi ve merakınız varsa Tezcan Karadanışman’la tanışmanız önünüze birçok yol açacak ve ufkunuz genişleyecektir. 1937’de başlayan hayat yolculuğunda  gönlünde Manisa sevdasından dan başka bir sevgi taşımayan Tezcan abimiz ilk ve orta okuldan sonra okuma imkânı bulamamış. Ancak yıllarca üniversitelilere şehir dersi vermiştir dersek Tezcan abiyi anlatmaya yeterli olur sanırız.

Sağ olsun Tezcan abimiz birikimlerinin bir kısmını “Manisa Bizimdir” adıyla kitaplaştırdı. Ancak birikimleri ve anlatacakları elbette bu kitapta anlattıklarıyla sınırlı değildi. O kadar ısrar etmemize rağmen gözlerinin feri zayıfladığı için istese de yazamadı, okuyamadı!

Aradan geçen onca yıl içinde haftada birkaç kez mutlaka görüşür Manisa üzerine  sohbetlerimize devam ettik. Ta ki Mayıs 2023’e kadar. Oğlu Raşit’ten aldığım haberin üzerinden on beş günden fazla zaman geçti. Elim bir türlü kaleme gitmedi. Yazmaktan çekindim. Tezcan abimizin ruhu incinir diye düşündüm. Ancak bir ay aradan sonra Tezcan abimizin biraz daha iyice olduğunu öğrendiğimde ne kadar mutlu olduğumu anlatamam.

Tezcan abimizde Sıbyan Mektebi, Ulu Camii, Taşçılar Mescidi, Manisa Çarşısı, Muhtar Terzi Vahit’in dükkânı, Manisa Kültür Sohbetleri,  TV programları…her yerde oturur sohbet ederdik. 100 yıl önceki haliyle Manisa’yı anlatır, insanlarını, folklorik değerlerini, sevinçlerini, heyecanlarını bizlerle paylaşırdı. 

Manisalıların çoğu onu ayakkabıcı olarak tanısa da onun siyasi, sosyo-kültürel faaliyetleri, görevleri, koşuşturması hep Manisa içindir. Hakkında şimdiye kadar tezler hazırlanmalıydı. Ancak Tezcan abimizin Manisa’ya katacağı daha çok şey var. Anlatacağı sokakları, insanları, çınar ağaçları, dereleri, karcıları, şehrin velileri, delileri… daha çok şey anlatacak bizlere.   

Tezcan abimiz bir an önce aramıza katılmanı bekliyor, acil şifalar diliyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
rasit karadanisman 2023-05-24 17:56:24

naci bey..kıymetli babam için yazdiklarınızı gururla okudum..düsünceleriniz için tesekkür ederim..iyiki Tezcan KARADANIŞMAN ın oğluyum..saygılar