2010 yılında Nakkaş Hasan'ın yaptığı minyatürden faydalanarak eski Belediye Başkanımız Sayın Bülent KAR Beyefendinin desteği ve Sayın D? ?ahre???n Beyefendinin de gayretleriyle İstanbul'da yaptırılarak 8 havuz Demokrasi meydanının doğu köşesinde cadde üzerinde halkımızın görmesine ve bilgilenmesine sunulmuştu. 

Bu plan ve kroki birkaç ay önce yerinden sökülerek hiçbir kimsenin göremeyeceği Fatih sergi Salonuna taşınmıştır. 

Bu plan ve krokinin tekrar esri yerine veya daha uygun bir yere konularak teşhir edilmesi şehrimizin tarihi yönünden önem arz etmektedir. Manisa Vakıflar eski Müdürü, Manisa ilinin Vakıf Eserleri konusunda yıllardan beri geniş araştırmalar yapan Tarih öğretmeni sayın Nurullah ERTUĞRUL Beyefendi çok geniş bilgi ve belgelere sahiptir. Kroki ve planda hatalar ve noksanlıklar varsa düzeltilebilir, makette yer almamasına rağmen bahçe ve bostanda çalışan işçilerin kaldıkları binalar ile Matbah ( Mutfak) kısmının göz önüne alınması gerekirdi. 

Nakkaş Hasan tarafından yapılan minyatüre göre, Saray-ı Amire şu bölümlerden meydana gelmiştir: 1- HAREM KÖŞKLERİ: Şehzadelerin, eş ve çocukları ile Valide Sultanların ikamet ettikleri köşklerdir. 2- HAREM HİZMET BİNALARI: Harem köşklerindeki görevlilerin ikamet ettikleri binalardır. 3- KULELER: Gözetleme ve Güvenlik amacıyla kullanılan nöbet kuleleridir. Günümüze sadece Fatih Kulesi kalmıştır. 4- HAREM HAMAMI: Harem köşklerinde kalan kişilerin kullandığı özel hamamdır. ( GİRİTLİGİL Otelinin temelinin altında kalan küçük hamam olması ihtimaldir.) 5- RESMİ İDARE BİNALARI: Saray ile Sancak yönetiminde bulunan memurların çalıştığı binalardır.

6- ŞEHZADE KONAĞI: Şehzade Divanının kurulduğu ve Şehzadenin gündüz çalıştığı konaktır. 7- MÜRACAAT: Halkın dilek ve temennilerinin arz edildiği ilk başvuru sunma yeridir. 8- ANA GİRİŞ KAPISI: Günümüzde Derviş Ali Cami kuzey-batısı yönüne doğru bakan kapıdır. 9- SARAY AHIRLARI: Şehzade ve diğer görevlilerin atlarının bakımının yapıldığı ve atların daima hazır bulunduruldukları yerlerdir. 10- BÜYÜK SARAY HAMAMI: Hafsa Sultan tarafından halka açık olarak yaptırılan hamamdır. ( 2006 yılında yeniden düzenleme esnasında Cumhuriyet Alanı altında kalıntıları bulunan büyük hamamdır.) 11- İDARE AMİRİ BİNASI: Saray üst düzey amirlerinin bulunduğu binadır. 12- YENİÇERİ BİNASI: Saray-ı Amire'nin ve şehrin güvenliğinin sağlayan yeniçerilerin ikamet ettiği binalardır. 13- SARAÇLAR ODASI: Sarayda görevli saraçların ve işçilerin kaldığı odalardır. 14- 22 SULTANLAR TÜRBESİ: Şehzadelerin vefat eden eş ve çocuklarının defnedildiği türbedir. 

KAYNAKLAR: 1- ULUÇAY Ç. - GÖKÇEN İ. " MANİSA TARİHİ" İSTANBUL - 1939

2- ULUÇAY Ç. " MANİSA'DAKİ SARAY-I AMİRE VE ŞEHZADELER TÜRBESİ" İSTANBUL- 1941

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.