1955 yılında Kıbrıs türkleri, Rum saldırılarına karşılık vermek amacıyla çeşitli direniş örgütleri kurarlar ama ellerinde birkaç tabancadan başka silah yoktur. dağınık olan bu örgütler 26 kasım 1957 günü bir araya gelerek T.M.T.'yi kurarlar. 1958 yılı başında Ankara'da Genel Kurmay 2. Başkanı Orgeneral Salih COŞKUN Paşa, Özel Harp Dairesi Başkanı Kore Gazisi Tümgeneral Daniş KABABELEN Paşa'yı Kıbrıs'ta bir direniş örgütü kurmak ve eğitmek üzere görevlendirir. KARABELEN Paşa, Kore gazisi binbaşı İsmail TANSU'yu Ankara ve Antalya'da kamp kurmak için görevlendirir, Kıbrıs'tan gelen gençler bu kamplarda silahlı eğitime tabi tutulur. Ayrıca Yarbay Rıza VURUŞKAN İş Bankası Lefkoşa Şubesine müfettiş, bazı subaylar da din adamı, öğretmen gibi kılıklarla adaya eğitim subayı olarak gönderilir. Türkiye'den Kıbrıs'a silah taşımak için iki adet mavna satın alınır, ARI EKİBİ kurularak Antalya ve Mersin'den silah taşınır, bu taşıma esnasında iki Türk genci şehit olur.

Daniş KARABELEN Paşa'ın hatıraları oğlu Erdoğan KARABELEN tarafından yayınlanmıştır, kitaplığımda bulunan bu kitabın 207. sahifesinde mücahit gazilerinden Hilmi Ş. MERTKAN'ın bir hatırası yayınlanmıştır: " Merhum Daniş Paşa'mız. Kıbrıs üzerinde Yunan emellerine hizmet edecek Rum terör hareketlerinin Türklere yöneldiği günlerde silahlı mücadeleyi öğrenmek için 1958 yılı Temmuz ayında Ankara'ya gittiğimde ilk kez Genel Kurmay'da gördüm. bize ne için geldiğimizi sormuştu." bomba yapmayı öğrenmek için geldik" dediğim zaman " siz bombayı kullanmayı öğrenin. Kıbrıs'a geri döndüğünüzde orada bomba bulacaksınız." demişti.

Paşamız o günden sonra kendisini Kıbrıs davasında görevlendirmiş birisidir. bizi eğiterek Kıbrıs'a geri göndermiş, Kıbrıs'a silah sevkiyatını başlatmış ve 1960 ihtilaline kadar görevini büyük bir inançla ve seve seve yürütmüştür. Emekliye ayrıldıktan sonra da oğlu Altan KARABELEN'i askerliğini Kıbrıs'ta yapmak için göndermiş ve bizlerle ilişkisini kesmemiştir. başlattığı hizmetinin ölünceye kadar takipçisi olmuş büyük bir askerdir. 

O'na ne mutlu ki; baş koyduğu davanın gerçekleştiğini görebilmiştir. Toprağı bol, yattığı yer nur dolsun.  Anavatan Kıbrıs'ın kahraman evladı mücahit Selahi Şevket 21 yaşında vatanını, topraklarını savunurken şehit düştü. Vurulduğu yere kahraman gencin bir büstünü dikip, o bölgeye Selahi Şevket Mahallesi adını vermişler. Nur içinde yatsan. Selahi Şevket'in ağabeyleri kahraman mücahitler Mehmet ve Hilmi şevket MERTKAN, KARABELEN Paşa ile, ilgiyi ve yazışmayı her zaman devam ettirmişlerdir. Hilmi MERTKAN yıllar önce KARABELEN Paşa'ya T.M.T.'nin çıkardığı türk Kıbrıs'la ilgili T.M.T.  yılılğı kitabına şunları yazmıştır: " T.M.T.'nin temel taşını koymuş olan, Kıbrıs Türk mücahitlerinin kıymetli komutanı sayın Daniş KARABELEN Paşa'ya sonsuz hürmetlerimle. oğlunuz, Hilmi Şevket- 2 Eylül 1971  "

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.