Rahmetli meşhur Gazeteci Necati ZİNCİRKIRAN Kıbrıs'la ilgili gizli bir görüşmesinin 18 Kasım 1990 tarihli Günaydın Gazetesinde yayınladığı bir makalesinde açıklamıştı. 1958 yılı bir bahar ayında Tümgeneral Danis KARABELEN Paşa, kendisini özel bir görüşme için Genel Kurmay Başkanlığı Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanlığının Kızılay Adakale Sokakta bulunan adresine davet eder. KARABELEN Paşa, konuya girer ve kendisinden bazı özel ricalarda bulunur, bu gizli görüşmeyi 32 sene sonra açıklar.

Daniş Paşa: " size zahmetler verdik, Kıbrıs davasıyla yakından ilgilendiğinizi biliyorum. Geçenlerde İngiliz Sahil Güvenlik botu, Kıbrıs açıklarında bir balıkçı motorumuzu yakaladı. Bu motorun içinde iki subayımız vardı. Bunları tevkif ettiler, yargıladılar ve serbest bıraktılar. Yarın Lefkoşa'dan uçakla Ankara'ya gelecekler. Resimlerinin çekilmesini ve gazetelerde yayınlanmasını istemiyoruz. Çünka Amerikalılar bu subaylarımızı deşifre ederlerse çok müşkül durumda kalırız. Bu subaylarımız A.B.D.nd eğitim görmüş değerli çocuklardır. 

1958 yılında Kıbrıs'ta Grivas'ın EOKA Örgütü, İngilizler ve Türklere karşı tedhiş hareketlerini sürdürüyordu. Haziran ayında ise Lefkoşa ve Mağosa'da Türklerle Rumlar arasında kanlı çatışmalar olmuştu ve 14 Temmuz 1958'de T.M.T. ilk kez bir bildiri yayınlayarak Rumlara karşı bir savaş ilan etmişti. Rumların Türklere karşı toplu katliama başlamasından kaygı duyan o zamanki Türk toplumu Lideri Dr. Fazıl KÜÇÜK, Türkiye'nin Kıbrıs'a asker göndermesini istemişti. Asker göndermemiz mümkün değildi çünkü bunu önce İngilizler kabul etmezdi, Ada İngiltere'nin sömürgesiydi. Ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti gereğini yapmaya kararlı idi. 

Rumlara karşı koyacak kararlı ve güçlü gizli bir örgüt kurmuştu. Bu örgütün başında gerilla ve kontrgerilla savaşını bilen Amerika'da eğitim görmüş gözü pek subaylar göndermişti. Bir yandan da " Deniz" adlı bir balıkçı motoruyla silah sevkiyatı yapılıyordu. Rumelikavağı'ndan satın alınan motor, geceleri Taşucu'ndan Kıbrıs'ta Türklerin bulunduğu sahillere sandık sandık silah çıkarıyordu. 

Fakat bir seferinde İngiliz Sahil Güvenlik botunun radarı gecenin karanlığında deniz motorunu ekranda yakalamıştı. botun üzerilerine geldiğini gören motor mürettebatı teknenin sintene'sini baltalarla delerek motorun su alarak silahlarla birlikte batmasını sağlarlar ve kendileri de denize atlarlar. 

Yakalandıklarında teknelerinin su aldığını , bu yüzden battığını söylemişlerdi, yargılandıktan sonra delil yetersizliğinden serbest bırakılmışlardı. Bu olay üzerine benim motor mürettebatının fotoğraflarının çekilmesine mani olmamı rica eden Daniş Paşa, bu gizli teşkilatın başı idi. Kıbrıs'ta TÜRK MUKAVEMET TEŞKİLATI'nın kurulmasını, silahlanmasını ve silahlı eğitimini Daniş KARABELEN Paşa yönetmişti." 14 Ağustos 1974 tarihinde başlatılan ikinci Barış Harekatı ile KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ'nin sınırları çizilmiş oldu. Şehitlerimize rahmetler, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.