Kıbrıs adasının kuzeyinde Erenköy, kıyıda bir köy olup, türkiye ile bağlantısı olan ter bölgedir. 1958 yılından itibaren Türkiye'den gizlice gönderilen silah, cephane ve askeri personel bu köyden kıyıya çıkarılarak Türk Mukavemet Teşkilatı mensuplarına dağıtılır. Türk Genel Kurmayından Kıbrıs'a Türkleri örgütlemek ve gençlerine silahlı eğitim vermek üzere gizlice gönderilen Türk Subayı Rıza VURUŞKAN, bu bölgede savunma hattı oluşturur ve mücahitleri eğitir. 

1960 Londra ve Zürih Anlaşmaları ile bazı haklar elde edilen Türklere karşı Rumlar tarafından sistemli bir baskı uygulanmaktadır. Cumhur başkanı yardımcısı Dr. Fazıl KÜÇÜK'ün veto yetkisi elinden alınır, polis Teşkilatındaki ve resmi dairelerdeki Türkler görevlerinden uzaklaştırılır. 1962 yılında Türkler'e saldırılar başlar, iki Türk şehit edilir. 1963 yılında Kanlı Noel olaylarında 31 Türk katledilir,Türk Kuvvetleri Alayında görevli Doktor Binbaşı Nihat İLHAN'ın kendisi hastanede yaralı Türkleri tedavi ederken evi Rum çeteleri tarafından basılarak eşi ve üç çocuğu evinin banyosunda hunharca katledilirler.

21 Aralık 1963 tarihinde 3700 olan mücahit sayısı 25 kişiye çıkarılır, T.M.T. ilk defa yeraltı faaliyetlerinden yer üstüne çıkarak silahlı direnişi başlatır. 6 Ağustos 1964 günü General Grivas yönetimindeki Rum kuvvetleri  4500 Rum Muhafızı, 800 zırhlı araç, 4 helikopter karadan ve 3 hücum botu ile denizden Erenköy'ü kuşatarak Türk Mücahitlerinin Türkiye ile bağlantısını kesmek isterler. başlarında TOROS Kod isimli Rauf DENKTAŞ ve Binbaşı Rıza VURUŞKAN olan bir avuç mücahit ellerindeki sınırlı silah ve mühimmat ile mevzilerini korurlar. Çevredeki köylerde yaşayan sivil Türkler de Erenköy'e sığınmışlar, kadın ve çocuklar mağaralarda koruma altına alınmışlardır. Rum kuvvetleri karadan toplar, makineli tüfekler ve zırhı araçlarla  ve denizden de hücumbotlar toplarla ateş yağdırmaktadır. 8 Ağustos 1964 günü DENKTAŞ VE Binbaşı VURUŞKAN Ankara ile temasa geçerek acil müdahale için yardım isterler. 8 Ağustos 1964 günü saat 16.15'te iki Türk jeti Erenköy semalarında görülür, ayını gün saat 17.30'da Rum mevzileri Türk jetleri tarafından bombalanır üç Rum hücum botundan biri batırılır, ikisi de tahrip edilir.  Bölgeye gelen iki yunan jetinin bombardımanı esnasında iki mücahit şehit olur. 

Bu harekat esnasında Rumların açtığı uçaksavar ateşi ile 4. Filo Komutanı olan Pilot Yüzbaşı Cengiz TOPEL'in uçağı vurulur, Cengiz TOPEL paraşütle atlar ancak Rumların eline esir düşer, insanlık dışı işkencelerle şehit edilir.  Türkiye'nin kararlı tutumu üzerine Rum kuvvetleri Erenköy civarından çekilir ve 10 Ağustos 1964 günü Ateşkes Anlaşması yapılır. Bu askeri müdahaleye katılan pilotlardan biri de Tarsus Tekke Mahallesi nüfusuna kayıtlı Mehmet Ali ÖZIŞIK amcamızın oğlu pilot yüzbaşı Orhan OZIŞIK ağabey idi. Yıllık iznine gelince babası Mehmlet Ali amca oğluna sarılarak: " OĞLUM, RUMLARA BOMBA ATAN ELİNİ VER DE ÖPEYİM." der. Pilot yüzbaşı Orhan ÖZIŞIK ağabeyin amcası Selim ÖZIŞIK amcamız da Kurtuluş Savaşında Tarsus'ta  Arap Selim Müfrezesinin Komutanı olan gazi idi. Orhan ÖZIŞIK ağabey iki sene önce emekli Pilot Albay olarak vefat etti. Şehitlerimize rahmetler diliyor, Erenköy kahramanlarına da şükranlarımı sunuyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.