Editör
Editör
01 Şubat 2019 Cuma 14:33
Sosyal medyanın yanlış kullanımı seçim kaybettirebilir!

Yerel seçimlerde çevreci seçim kampanyalarının kullanılmaya başlanması adayları sosyal medyaya yöneltti. Sosyal medya siyasi bir propaganda aracı haline gelirken, Bilişim Uzmanı Şener Kul başkan adaylarının sosyal medyada samimi ve kutuplaştırmayan bir dil kullanmasını önerdi. Sosyal medyanın oy tercihlerini etkilediğini kaydeden Kul, sosyal medyada yanlış bir paylaşım ve içeriğin adaya seçim kaybettirebileceğini belirterek, dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

31 Mart yerel seçimlerinde görüntü kirliliği oluşturan propaganda yöntemlerinin terk edilerek çevreci seçim kampanyalarına yönelinmesiyle birlikte, sosyal medya propagandası adaylar için bir adım öne çıktı. Gürültü ve görüntü kirliliği oluşturan yöntemlerin rafa kalkması ile seçmenlere ulaşmak isteyen adaylar, sosyal medyayı daha aktif kullanmaya başladı. Çevreci seçim kampanyalarının yaygınlaşmasının olumlu olduğunu dile getiren Bilişim Uzmanı Şener Kul, sosyal medyanın siyaset için bir propaganda aracına dönüştüğünü belirterek, adayların kitlelere sosyal medya aracılığıyla daha kolay ulaşabildiğini söyledi. Kul, “Parti liderleri ilk açıklamalarını bile sosyal medyadan yapıyor. İnsanlara ulaşmanın en hızlı yolu internet haline geldi. Seçimler sandıkta oluyor, ancak nabzı internette atıyor” dedi.

SOSYAL MEDYA TEYİT MERKEZLERİ KURULMALI

 Sosyal medyanın siyasette propaganda aracı olarak kullanılırken dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Kul, “Daha doğru paylaşımlar, daha doğru açıklamalar yapılması gerekiyor. Siyasiler buna yön vermeli. Çünkü siyasilerin bile yanlış paylaşımlarından dolayı topluluklar harekete geçebiliyor. Yanlış paylaşımları siyasi liderlerin yapmaması gerekiyor. Doğruluğu teyit edilmiş bilgiler paylaşılmalı. Partilerin bununla ilgili sorumluluk alması gerekiyor. Bütün partilerin sosyal medya için bir teyit merkezi oluşturması gerekiyor. Partilerle ilgili paylaşılan linkler, fotoğraflar, içeriklerin hepsinin teyit merkezinden geçmesi lazım. Bir partiyle ilgili fotoğraf paylaşıldığında, bunun montaj olup olmadığını kimse bilemez. Partinin sosyal medyada seçmenine doğrulama mekanizmasını sunması gerekiyor. Bunu bütün partiler yaptığında kirli bilgiler dolaşmayacaktır” diye konuştu.

MÜKERRER HESAPLARA DİKKAT

Partilerin sosyal medya hesaplarının çok iyi yönetilmesi gerektiğini de dile getiren Kul, partilerin mükerrer sosyal medya hesaplarının bulunduğunu söyledi. Kul, “Özellikle yönetimler değiştikten sonra sosyal medya hesapları çok fazla devredilmez. Bir partinin birden fazla sosyal medya hesapları olduğunu görüyoruz. Bu hesapların kimlerin elinde olduğu da belli değil. Buralardan yapılan açıklamalar, yönlendirmeler olabilir. Özellikle siyasi nabzın yüksek olduğu dönemlerde yapılan yanlış bir açıklama zor duruma düşürebilir. Mükerrer hesapların kapatılmasıyla ilgili işlemlerin mutlaka yapılması gerekiyor. Sosyal medya okuryazarlığının çok fazla yaygın olmadığı için yanlış bir içeriğin nasıl doğrulanacağı bilinmiyor. Yanlış bilgi yayıldığı zaman insanlar bu paylaşımı doğrulamadan paylaşmaya başlayacaktır” dedi.

YANLIŞ PAYLAŞIMLAR SEÇİM KAYBETTİREBİLİR

Siyasilerin  sosyal medyadan seçmenlerine ulaşırken çok dikkatli olması gerektiğini de ifade eden Kul, yanlış bir paylaşımın seçim kaybettirebileceğini söyledi. Kul, “Yanlış bilgiler, yanlış paylaşımlar adaya seçim kaybettirebilir. Öncelikle adayın itibarı kaybolur. Yanlış algı oluşturulduğu o algı çok çabuk yayılacaktır. Çünkü siyasi olarak karşı tarafta bu yanlış algıları bekleyen bir kesim var, onlar da doğrulama gereksinimi hissetmiyor. İtibar kaybı ile seçim kaybedilebilir. Bunun için sosyal medya kullanılırken çok dikkatli olunmalı. Hem siyasilerin, hem il ve ilçe yöneticilerin interneti doğru kullanıyor olması gerekiyor. Her yanlış söylem, yanlış paylaşım hem bulunduğu partiye, hem de bulunduğu ile zarar verebilir” diye konuştu.

SOSYAL MEDYA OY TERCİHLERİNDE ETKİLİ OLUYOR

Sosyal medyada doğru paylaşımların yanı sıra adayların sosyal medyada samimi olması gerektiğini ifade eden Şener Kul, sosyal medyanın insanların oy tercihlerini etkilediğini söyledi. Seçmenine sosyal medyadan doğru şekilde ulaşmak isteyen adayların samimi olmasını öneren Şener Kul, şunları söyledi: “Siyasi aday seçmenine ve partisine hitap edebileceği bir şekilde, kurumsallığını taşıyabileceği ve toplumu istismar edecek açıklamalardan kaçınması gerekiyor. Sosyal medyada daha samimi olunmalı ve doğal olunmalı. Ayrıca paylaşımlarda karşı tarafı ezmeyecek ve toplumu kutuplaştırmayacak bir dil tercih edilmeli. Sosyal medyadaki propagandalar seçim davranışlarında etkili oluyor. Aday mahalle mahalle gezip ulaşamayacağı kitleye sosyal medya sayesinde ulaşabiliyor. Sokak propagandası yapmadan projeler, düşünceler internetten büyük bir kitleye ulaşılabilir.” Nermin UÇTU

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.