" Sultan Abdülaziz'in torunu Şehzade Mahmut Şevket Efendi'ye Filistin Hükümdarlığı teklif edilmişti. Bir Osmanlı şehzadesine razı gelmeyen Filistin, kimlerin eline düştü? 1948 yılında Filistin'den çekilmek zorunda kalan İngiltere, burada üçte ikisi Arapların ve üçte biri Yahudilerin elinde olmak üzere bağımsız bir devlet kurmak istemişti. Ancak Araplar buna yanaşmadı. Bunun üzerine Yahudi İstiklal Teşkilatı HAGHANA temsilcileri Kahire'da yaşayan Şehzade Mahmut Şevket Efendi ile görüşmek istediler. 

Şehzade Mahmut Şevket Efendi, İngiliz diplomatik ve askeri makamlarını haberdar etmek suretiyle görüşmeyi kabul etti. Yahudi heyetinin lideri Shivery, Filistin'de kurulacak Devletin başının Arap olmasını istemediklerini, bunun için Mısır Prensi Abbas Halim'i düşündüklerini ancak Mısır hükümetinin izin vermediğini, bu sebeple kendilerini Filistin tahtında görmek istediklerini söyledi. 

Şehzade Mahmut Şevket Efendi, Arapların kabul etmesi halinde, İngilizlerin desteklediği bu teklife sıcak baktığını beyan etti. 

Bu vesileyle Mısırlı politikacı Aziz Mısri Paşa vasıtasıyla Filistin meselesini İngilizlerle müzakereye yetkili LECNETÜL- ULYA- EL ARABİYYETİN'L FİLİSTİNİYYE temsilcileri ile görüştü. LECNE temsilcileri meseleyi Kudüs Müftüsü Emin- el Hüseyni'ye ileteceklerini söylediler. O sırada Lübnan'da ikamet eden Müftünün cevabı gecikti. Nihayet Müftü, bu teklife olumlu cevap gönderdi. Fakat bu mektup yeterli gelmeyip, LECNE'nin de kabul etmesi gerekiyordu. LECNE, bir türlü karar veremedi. Meselenin aslı sonradan anlaşıldı. Müftü, ikili oynayarak, Şehzade Mahmut Şevket Efendi'ye olumlu cevap vermiş, LENCE'ye de işi yokuşa sürmeleri talimatını vermişti.

Bu sebeple kızan Yahudiler aradan çekildi. Bu sefer İngilizler, Şehzade Mahmut Şevket Efendi'den Filistin'e gelerek henüz çekilmemiş olan İngiltere Filistin Ordusunun desteği ile Filistin hükümetini ilan etmesini teklif etti. Ancak şehzade Mahmut Şevket efendi, bölgede çoğunluğu teşkil eden Arapların desteği olmayan bir hükümdarlığı kabul edemeyeceğini söyledi. Böylece proje akamete uğradı. Arkası malum. Bir Osmanlı Şehzadesine razı gelmeyen Filistin, Yahudi hakimlerin eline düştü." 

KAYNAK: PROF. DR. EKREM BUĞRA EKİNCİ " FİLİSTİN TAHTINDA BİR ŞEHZADE" 

KİŞİSEL YORUMUM: MİSYONU VE VİZYONU OLMAYAN LİDERLER VE YÖNETİCİLER, HALKINI FELAKETE, DEVLETİNİ DE YIKIMA UĞRATIRLAR.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.