17 Ağustos 1922 günü Büyük Taarruzu başlatmak üzere Gazi Mustafa Kemal Paşa  ve Karargahı yaptıkları bir plan gereği Akşehir'de askerler arasında futbol maçı bahanesi ile Ankara'dan ayrılırken yabancı istihbarat elemanlarını atlatmak için kendisine fiziki olarak çok benzeyen, 19 Mayıs 1919 günü beraber Samsun'a çıktıkları Kozan'lı Yarbay Mehmet Arif ( Meşhur Ayıcı Arif)  Bey'i Çankaya köşkünde bırakır, Akşehir'e doğru gizlice yola çıkarken yanında Azerbaycan'ın Ankara  Büyük Elçisi İbrahim ABİLOV Bey de  bulunmaktadır. 

Mustafa Kemal Paşa ve Karargah subaylarından oluşan askeri heyet Konya'ya uğrarlar ve Mevlana Türbesini ziyaret ederler, Mevlevi Şeyhi ile görüşürler. Mevlana Türbesinde yaşlı bir kadın elinden tuttuğu küçük bir erkek çocukla birlikte ağlayarak dua etmektedir: " Allah'ım bizi mahçup etme, son evladımı da Mustafa Kemal'in Ordusuna teslim ettim, O da ağabeyleri gibi şehit olsun da yeter ki vatanımız kurtulsun. Ezanımız susmasın, bayrağımız inmesin." İbrahim Abilov, kadının yanına yaklaşır ve elini öper, O'na moral verir, asker anası beş oğlundan dördünün cephelerden geriye dönmediğini, son kalan oğlunu da vatan savunmasına gönderdiğini söyleyince İbrahim ABİLOV, bu kadının duasına ve konuşmasına şahit olunca İstiklal Harbi'nin kazanılacağına iman ettim ve Türk Ordusunun başarılı olacağına inandım." diyor.  

200 bin askerimiz büyük bir gizlilik içinde gündüzleri saklanarak, geceleri yürüyerek hedefe doğru ilerler. Ankara Hükümeti'nin taarruz konusunda karasızlık içinde olduğu, Anadolu'da isyanlar ve karışıklıklar çıktığı haberleri yayılarak yabancı istihbarat servislerine yanıltıcı bilgiler sızdırılır. Ankara'da ise Atatürk'ün 20 Ağustos 1922 günü Çankaya Köşkünde çay ziyafeti verileceği haberi verilir ama 20 Ağustos 1922 gününden önce çay partisinin iptal edildiği haberi basına verilir. İngiliz ve Yunan İstihbarat Servisleri yanıltılır.

Tüm hazırlıklar tamamlanınca 26 Ağustos 1922 günü Fevzi ve İsmet Paşalar, Kocatepe'de yerlerini alırlar. O sabah saat 05.00'te Atatürk ve arkasında emir subayı Teğmen Muzaffer KILIÇ Kocatepe'ye tırmanırlarken Gazi Mustafa Kemal Paşa, zafer için dua etmektedir, Bu olayı Teğmen Muzaffer KILIÇ hatıralarında yazmıştır. 

Türk ve Yunan ordularının güçlerini ve silah durumunu mukayese edersek büyük Taarruzun insan üstü bir başarı olduğu görülecektir, imkansızlıklara rağmen başarılar elde edilmiş ve kağnı kamyonu yenmiştir. 

KAYNAK: İBRAHİM ABİLOV'UN HATIRALARI " VATANIM TÜRKİYE" - ANLATAN KIZI ANADOLU HANIM- YAYINLAYAN  DR. ZARİFE DULAYEVA- BAKÜ

NOT: İBRAHİM ABİLOV'UN KIZI ANADOLU O YILLARDA ANKARA'DA DOĞMUŞ VE İSMİNİ BİZZAT ATATÜRK VERMİŞTİR.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.