Kurtuluş Savaşında Hint Müslümanları tarafından gönderilen paralar ile  100- 120 lira harcanarak satan alınan Ankara Atatürk Orman Çiftliği, Silifke Tekir ve Şövalye Çiftliği, Tarsus Piloğlu Çiftliği, Dörtyol Karabasamak Çiftliği ve Portakal Bahçesi ile Yalova Millet ve Baltacı Çiftliğinde yetiştirilen ürünler, tohum ve hayvanlar ile inşa edilen dökümhanede imal edilen pulluklar köylülere ucuz fiyatla satılmış, tarımda modernleşmeye gidilmiştir.  

Atatürk'ün emriyle 1926 yılında Tarsus'ta Yaramış Köyü yakınlarında Tarsus'ta yaşayan çiftçilere rehberlik yapabilmek amacıyla Piloğlu Çiftliği kurulmuştur. Atatürk, 11.06. 1937 tarihinde Başbakanlığa yazdığı bir mektup ile bütün çiftliklerini Hazineye devretmiştir. 07.01. 1938 tarih ve 3308 Sayılı Kanun ile Devlet İşletme Çiftlikleri kurularak Atatürk'e ait çiftliklerle birlikte Tarsus'taki Piloğlu Çiftliği de bu kapsama alınmıştır. 

Atatürk, çiftliklerinin Hazineye bağışladığını bildiren yazısında: " Çiftliklerin çalışmalarının, kooperatif teşkili suretiyle veya aynı mahiyette başka bir surette çevredeki köylülerle birlikte yürütülmesini" istemiştir. Ancak Atatürk'ün bu isteği yerine getirilmemiş, kooperatif kurularak yerine getirilmesi istenen çalışmalar 1950 yılından sonra bireysel çiftliğe dönüştürülmüştür. 

Atatürk'ün Tarsus'ta bulunan sekiz bin dönümlük Piloğlu Çiftliği ile çevresinde bulunan Hazine Arazileri birleştirilmiş, Toprak Reformu anlayışı içinde civardaki köylerde yaşayan bazı ailelere dağıtılmıştır. 30 Eylül 1950 Cumartesi günü İçel ( Mersin) Valisi Şakir CANALP Bey'in de katıldığı bir törenle tapular yeni sahiplerine teslim edilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.