30 seneden beri Manisa merkezinde ikamet etmekteyim, tam yirmi sene öğretmenlik ve idarecilik yaptığım bu güzel şehrimizde binlerce kişi tanıdım ama çok geç tanımaktan büyük üzüntü duyduğum bir değerli büyüğümüz, kültür duayenimiz, Manisa'mızın  canlı tarihi ve hafızası Tezcan KARADANIŞMAN ağabeyimizi 4 Temmuz 2023 günü kaybettik.  Kendilerini 2013 yılında emekli olduktan sonra katılmaya başladığım KÜLTÜR SOHBETLERİNDE tanıdım ve tanıştım.  

85 yıllık ömrünün tamamını Manisa'ya hizmetle geçirmiştir, MANİSA'YI VE MESİR'İ TANITMA VE KÜLTÜR DERNEĞİ'in kurmuş ve yıllarca başkanlığını yapmıştır. Yıllarca Manisa Belediyesinde meclis Üyeliği yapmış, Manisa'nın halk bilimi, kültürü, tarihi ve folkloru ile yaptığı araştırmaları " MANİSA HALK KÜLTÜRÜ"  ve " MANİSA BİZİMDİR" isimli eserlerinde Manisa ile ilgili çok güzel bilgiler yayınlamıştır. 

Gözünü budaktan, sözünü dudaktan esirgemeyen, doğru bildiklerini söylemekten hiç çekinmeyen bir yapıya ve karaktere sahipti. Çarşı Mahallesi Muhtarlığında birinci aza idi, her gün ikindi namazından sonra Çarşı Mahallesi muhtarı Vahit KARACALAR Bey'in terzi dükkanına mutlaka gelir ve sohbet ederdi. Ben de bu değerli büyüğümüzün derin bilgilerinden faydalanmak için yanına oturur ve bilmediği ve merak ettiğim konuları açar ve kendilerinin gönüllü öğrencisi oluyordum. 

Allah vergisi müthiş bir hafızaya sahipti, şehrimizin tüm değerlerini,  tarihini, kültürünü ve hatta yerli ve eski esnaflarını bilirdi. Son on  yıldan bilmediğim ve öğrenmekte ısrar ettiğim çok şeyleri kendisinden öğreniyordum. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen tüm sohbetlerine katılıyordum.  Manisa merkezde yok edilen tarihi eserlerin kaybına çok üzülüyordu, hayatta iken değeri pek fazla bilinemedi, bilgi tecrübelerinden faydalanılamadı.

Bu köşeden başta Manisa Büyük Şehir  Belediye Başkanlığına, Şehzadeler Belediye Başkanlığına bir teklifte bulunacağım. Tezcan KARADANIŞMAN ile şehrimizde kimsesizlerin kimsesi, öksüz, yetim ve yoksulların sahibi, HAYIRHAH olan rahmetli Burhan KURTOĞLU ağabeylerimizin isimlerinin bir esere verilmesi, onlara olan vefa borcumuzu ödemelerini ve isimlerini yaşatmalarını istirham ediyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.