Editör
Editör
28 Ocak 2017 Cumartesi 06:54
Hayvanlarda bulaşıcı hastalıklara dikkat

Manisa Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası, hayvancılığın önündeki en büyük engel olan bulaşıcı hastalıklar ve bu hastalıkların yayılmasındaki en büyük etmen olan vektör konusunda veteriner hekimleri bilgilendirmek amacıyla “Mikro vektörlerin makro zararları” konulu Vektörel Hastalıklar Paneli düzenledi. Büyük Saruhan Hotel’de düzenlenen panele Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Metin Öztürk, Manisa Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Talip Akbaş ve veteriner hekimler katıldı. Panelde Hayvancılığın gelişiminin önündeki en büyük engellerin bulaşıcı hastalıklar bu hastalıklara bağlı verim kayıpları ve ölümler olduğu aşikardır. Manisa’da yaygın olarak görülen ve görülmesi muhtemel hastalıklardan mavi dil, akabene, LSD ve EHD hastalıklarına dikkat çekmek, bulaşma yolları olan vektörler ve bu vektörlerle mücadele konusunda bilgiler verildi.  Panelde bahse konu olan hastalıkların vektörleri ile mücadele için en uygun dönemin şubat ve Mart ayları olduğu üzerinde duruldu.

Açılış konuşmasın yapan Manisa Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Merter Yıldız, Veteriner hekimlik mesleği çok geniş bir alana sahip. Çok geniş bir alanda hizmet veren bir mesleğe sahibiz. Kamuda bizler sadece hasta ve hastalarımızı muayene eden ve tedavi ederek bu hastalığa çare arayan hekimler olarak görülsek bile biliyoruz ki halk sağlığı ve genel sağlık alanındaki gerekliliklerimiz nedeniyle çok ciddi manada çevre sağlığı ve halk sağlığını ilgilendiriyoruz. Tek görevimiz hayvanları muayene etmek veya hastalıklarından ari bir şekle getirmek değil ayni zamanda bölgemizde görülen hastalıklarla alakalı bu hastalıkların bulaşma metotlarını en aza indirgeyerek ülkemiz hayvancılığına ciddi manada destek vermek. Bu nedenle geçtiğimiz yıl bölgemizde görülen Mavi dil, bilhassa LSD ve akabene ile alakalı ciddi manada kayıplardan dolayı bu hastalıkları nasıl engelleyebiliriz, hastalıkların önüne nasıl geçebiliriz, bu yıl hangi önlemleri alırsak bu hastalıklarla alakalı mücadelemiz nasıl etkin bir hal alır bunların üzerine düşündüğümüzde mikro vektörlerin makro zararlarını en azından kamuoyuyla da paylaşmak istedik. Biliyoruz ki bu hastalıklar şayet önlem almazsak önümüzdeki dönem yine karşımıza çıkacak ve hayvancılığımızı olumsuz etkileyecek. Maddi ve manevi zararlarımıza neden olacak.” dedi.

“Geçen yıl bölgemizde rastladığımız Mavi Dil, Akabene ve özellikle sığırların yumrululuğu ile alakalı çok ciddi problemler yaşamıştık.” diyerek açıklamasına devam eden Yıldız şunları söyledi: “Bu hastalıkların yani LSD (Sığırların yumrululuğu) hastalığının tedavisi olmamakla birlikte bu hastalığın bulaşmasındaki en önemli faktörlerden bir tanesi vektörler. İçeride bu vektörlerle nasıl mücadele edileceğine dair panelimizde meslektaşlarımızın bilgilerini tazeliyoruz ve bu hastalıklarla önümüzdeki dönemde karşılaşmamak için elimizden neler gelebilir, stratejilerimiz neler olabilir gibi bunları tartışacağımız bir panel hazırladık. Katılımcı sayımız beklediğimizin üzerine çıktı. Güzel bir panel gerçekleştiriyoruz. Umarım önümüzdeki dönemde bahsettiğim bu hastalıkların yayılımını düşürmüş oluruz. Bu panel sayesinde bilgilerimizi tazeleyerek de hayvancılığımıza ciddi destek vereceğimizi düşünüyorum. Bu hastalıklarla mücadele etmek istiyorsak şubat ve mart aylarında bu hastalıkların bulaşmasına neden olan vektörlerle mücadelemize başlamış olmamız gerekiyor. Bu konuda da yetiştiricilerimize en büyük tavsiyemiz hastalıkla karşılaşmamak için vektörlerle mücadele etmeleri ve bu vektörlerle mücadele ederken veteriner hekimlere danışarak neler kullanmaları gerektiği, vektörlerle nasıl mücadele etmeleri gerektiğini öğrenmeleridir.”

Kendileri için önemli olanın bulaşıcı hastalıkların önüne geçebilmek olduğunu kaydeden Yıldız, “Bulaşıcı hastalıklar çıktığı vakit yayılımını durdurmazsak şayet bir ilçemizden diğer ilçemize derken hayvancılığımıza çok ciddi zararlar verebiliyor. Bu panelin düzenlenmesinin sebeplerinden bir tanesi de bu.” dedi.

Selçuk Üniversitesi Veteriner Hekimlik Fakültesinden Prof. Dr. Bilal Dik, ‘Vektörel Hastalıkların bulaşmasında culicoidislerin rolü’, İtalya’dan Dvm. Stefano Gienezza Elanco ‘Çiftliklerde hastalık bulaşmasında vektörlerin rolü, Etlik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsünden Doç. Dr. Ahmet Deniz ‘Vektörel hastalıklarda bakanlık stratejisi tedbirleri’, Etlik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsünden Dr. Şirin Çizmeci ‘Mavi dil, Akabene, EHD hastalıkları’ ve Pendik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsünden Dr. Esra Satır ‘LSD Sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığı’ konularında katılımcıları bilgilendirdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.