05 Mart 2018 Pazartesi 10:50
Süt üretimi Kula’nın yeni lokomotifi

Süt üretiminde Manisa’da ilk sırada yer alan Kula ilçesinde günde 180 ton süt üretildiği ve işletme başına 8-9 hayvan düştüğü öğrenildi. Kula Süt Üreticileri Birliği Başkanı Harun Uysal süt üretiminin Kula’nın lokomotifi olduğunu ancak Hollanda ve Almanya gibi ülkelerde işletme başına 15 hayvan düştüğünü ve bu sayıyı yakalamak için çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.

Manisa’nın tarihi evleri ile ünlü ilçesi Kula’da vatandaşın büyük bir kısmı geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlarken son yıllarda yapılan yatırımlarla süt üretimi ilçeye büyük bir girdi sağlamaya başladı.

"Firmalar yılda 72 bin ton süt topluyor"

Kula Süt Üreticileri Birliği Başkanı Harun Uysal, ilçe merkezi ve mahallelerindeki 3 bin 820 besihane de toplamda 35 bin 230 büyükbaş ve bin 200 besihanede ise 150 bin 360 küçükbaş hayvanın bulunduğunu açıkladı. Uysal, "Büyükbaş hayvanlardan 20 bin 200’ü sağmal inek olup bunlardan günlük 180 ton süt üretiliyor. 15 çeşitli firma tarafından yılda 67-72 bin ton süt toplamakta ve bugünkü fiyat olan soğutulmuş 1 lira 530 kuruş, normal süt ise 1 lira 40 kuruş fiyatlarla alınıyor. Günlük 180 ton süt parası olarak ilçeye yılda 9 milyon 270 bin TL giriyor” dedi. Ayrıca büyükbaş ve kuzu besisi ile bir yılda 3 milyon ton civarında et elde edildiğini belirten Uysal, etten de yaklaşık olarak 81 milyon lira civarında gelir sağlandığını kaydetti.

Süt Üreticileri Birliği Başkanı Harun Uysal, bugün için Kula’nın süt üretimi bakımından Manisa ilçeleri arasında birinci sırayı aldığını ve işletme başına 8-9 hayvan düştüğünü belirtti. Bu sayının yeterli olmadığını kaydeden Başkan Uysal, Hollanda ve Almanya’da işletme başına 15’in üzerinde hayvan düştüğünü ve bu ülkelerin çok gerisinde kaldıklarını açıklayarak ilçenin lokomotifi olan süt üretimini yapacakları çalışmalarla daha da artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.