İşgal kuvvetleri, İstanbul’u işgal edince Hürriyet ve İtilaf hükümetinin de desteği ile Teşkilat-ı Mahsusa ajanlarının imhası için harekete geçmişlerdi. Teşkilat-ı Mahsusa’nın son başkanı Hüsamettin Ertürk’ün içinde bulunduğu gizli bir teşkilat kurarlar. Kuruluş kararı, İttihatçıların ünlü iaş nazırı Kara Kemal ile Kurmay Albay Kara Vasıf ve boğaz kumandanı Galatalı Şevket Bey 5 Şubat 1919’da Avukat Refik İsmail Bey’in Sultanhamam’daki ofisinde toplanırlar ve Galatalı Şevket Bey teşkilatın başkanlığına getirilir ve gizli teşkilatın adı “ Karakol” olarak belirlenir. 

       Teşkilatın ilk işi eski arkadaşlarının can güvenliğini sağlamaktır. Cemiyet, Karadeniz, Ege ve Doğu Anadolu bölgelerinde güçlü bir şekilde örgütlenir,  Ajanlarının canlarını korumak garanti altına alındıktan sonra şimdi sıra vatını korumaya gelmiştir. Her üyeye bir kod numarası verilir, Albay Kemalettin Sami askerlerle, Kara Vasıf Bey aydınlarla, Ali Rıza Bey Anadolu’ya silah sevkiyatı ile ilgileneceklerdir. İlk faaliyet alanları ise Üsküdar ve Topkapı semtleri olmuştur. Karakol Cemiyetinin ajanları Anadolu’nun en ücra köşelerine kadar dağılırlar. Tekkeler, aşiretler, tacirler, esnaf, köylü ve tüm Türk Milleti yeniden örgütlenir. Örgütün tek hedefi Anadolu’yu ve tüm vatan topraklarını işgalden kurtarmaktır. Karakol Teşkilatının yönetim kurulu üyelerinin çoğunluğu subaydır.

       Karakol teşkilatının yönetmeliğinde amaç şöyle belirlenmiştir: ” Arapların çoğunluğu teşkil ettiği yerlerden gayri olan Türk topraklarından düşmanlar çıkarılacaktır. Bunun için de memleket bir harabe haline gelinceye ve millet yok oluncaya kadar mücadele edilecektir.”  Esas maç vatanın kurtarılması ve bunun sağlanması için son noktaya kadar mücadele etmektir. Amacından ayrılanlara verilecek cezaları karalaştırmak üzere üç kişi görevlendirilmiştir. Emirleri yerine getirmeyenler, gerekli fedakarlık ve basireti göstermeyenler, cemiyetin nüfuzunu kullanarak kişisel çıkar sağlayanlar, düşmanla işbirliği yapanlar, Türkleri imha etmeye çalışanlar, hayatı pahasına da olsa cemiyetin sırlarını düşmanlara veya kendi yakınlarına açıklayanlar idamla cezalandırılır.

       Cemiyete alınan kişiler Türk Bayrağına sarılmış Kur’an-ı Kerim üzerine yemin ederek göreve başlatılmışlardır. Karakol teşkilatı mensupları kaçakçılık üzerine uzmanlaşmışlardır, İngilizlerin kontrolünde bulunan cephaneliklerden kaçırılan silah ve cephaneler, Malatya’lı Hacı Dede liderliğinde  sırt hamalları tarafından mavnalara yüklenir, İpsiz Recep ve arkadaşları tarafından Karadeniz yoluyla İnebolu’ya götürülür ve oradan da kağnı arabaları ile Ankara’ya ulaştırılır.  Kurtuluş savaşının bel kemiğini oluşturan Mareşal Fevzi ÇKMAK, Kazım ORBAY, Kazım ÖZALP, saffet ARIKAN, Asım GÜNDÜZ gibi komutanlar bu teşkilat tarafından Ankara’ya gizlice götürülmüşlerdir, tam iki bin subayın Ankara’ya geçişi sağlanmıştır. 

       Karakol Teşkilatı başkanı Galata’lı Şevket bey, İngilizler tarafından yakalanarak Malta adasına sürülünce yerine  Albay Kemal Bey( Tümgeneral Kemal Koçer) getirilmiştir. Kemal Bey, aynı zamanda İtilaf devletleri silah teslim komisyonunda üye idi, elimizdeki topların sayısını 150’den 16’ya indirmiş, yabancı subayları aldatarak geri kalan topları Ankara’ya ulaştırmıştır. Kurtuluş savaşımızda ordumuzun silah ve cephane ihtiyaçlarının büyük bir bölümünü bu teşkilat sağlamıştır. Ayrıca Karakol Cemiyeti bünyesinde Polis Müdürü miralay Esat Bey’in başkanlığında bir istihbarat şefliği kurulmuş, Saray çevresinden Fehime Sultan, meşhur yankesici Tarzan Mehmet, İngiliz Kemal ( Esat Tomruk), Bulgar Sadık( Bulgar Yüzbaşı Stoyan) gibi kişilerden sağlanan askeri bilgiler Ankara’ya ulaştırılmıştır.    

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.