Editör
Editör
03 Ocak 2019 Perşembe 14:10
Esnafı elektrik çarptı!

Manisa’da Küçük Sanayi Sitesi esnafı, alınan ücretin yüksekliğine karşı bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Manisa Madeni Sanatkârlar Odası Başkanı Halil Kırlı açıklamasında dağıtım bedeli adı altında alınan paranın yatırım yapılması için alındığını, ancak sanayide yıllardır yatırım göremediklerini savundu.Maliyetlerin sürekli yükseldiğini dile getiren Halil Kırlı,  “Küçük esnafımız direnmeye, ne pahasına olursa olsun üretim yapmaya üretmeye ve istihdam sağlamaya devam ediyor. Fakat yükselen her maliyette olduğu gibi elektrik maliyetindeki yükselmeler de bizim belimizi büküyor. Özellikle elektrik dağıtım bedeli esnafımızı zor durumda bırakıyor. Elektrik faturalarını incelediğimizde yüzde 31.50 dağıtım bedeli, yüzde 1 enerji fonu, yüzde 2 TRT payı, yüzde 2,5 elektrik tüketim vergisi, yüzde 18 KDV. Bu giderleri topladığımızda ortalama yüzde 55 oranında dolaylı vergi çıkıyor” dedi.

“DAĞITIM BEDELİ VAR, YATIRIM YOK”

Elektrik faturalarını gösteren Halil Kırlı,  “Kimimizden 300 lira kimimizden bin lira, 3 bin lira dağıtım bedeli alınmış.  Bakanlığın açıkladığına göre, dağıtım bedeli yatırım amaçlı alınıyor.   Soruyorum, bu kadar yatırım bedeline karşılık şu küçük sanayimizde ne yapıldı? 2018 yılında bitmesi gereken yatırımlar vardı, ama bitirilemedi. İnşallah 2019’da sanayimizin alt yapısı yapılır. Biz burada her gün bir ya da 2 defa elektrik kesintisi çekiyoruz.  Arkadaşlarım bu konuda çok mağdurlar.  Defalarca söyledik. Geçen yıldan bu yana elektriğe tam yüzde 100 zam yapıldı. Fiyat oranlarındaki artışlarına bakıyoruz yüzde 100 zam.  Enflasyona bakıyoruz yüzde 15, giderlerimize bakıyoruz yüzde 100’den aşağıya bir giderimiz yokSayın Bakanlığa, Sayın Manisa Milletvekillerimize 6446 sayılı EPK kanunun bir an önce yeniden gözden geçirilip düzenlenmesini ve yüzde 55 oranındaki yüksek kesintilerin daha makul seviyelere düşürülmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

Sanayi esnafları da yüksek elektrik faturalarına ve dağıtım bedellerine rağmen sanayi sitesine yatırım yapılmadığını savundu. Elektrik kesintilerine dikkat çeken Kırlı,“Elektrik sıkıntıları devam ediyor. Nedeni de alt yapının olmayışı.  Ama 2017’de bitmesi gereken yatırımlar maalesef para olmadığı gerekçesiyle yapılmadı. Elektriğe yüzde 100 zam geldiği halde dağıtım bedelleri yüzde 100’ü aştığı halde hala para yok demelerini ben anlamış değilim” dedi.

ESNAF DERTLİ

Sanayi esnaflarından Ufuk Akgün, 2018’de elektrik kesintisinden dolayı zararının 14 bin lirayı aştığını belirterek, makinelerinin ana kartlarının arızalandığını ve masrafları kimsenin karşılamadığını anlattı. Diğer bir esnaf İlker Şanlı ise, “Bizim bin 300 lira geldi faturamız. Geçen yıl daha çok personelimiz vardı. Fakat bu yıl daha az personelle daha az iş yapıyoruz. Daha fazla elektrik faturası ödüyoruz. Giderlerimizi kısmaya çalıştığımız bu dönemde gerçekten bu bize çok büyük külfet oluyor” diye konuştu.

Son Güncelleme: 03.01.2019 14:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.