Geçtiğimiz hafta Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu’nun “Kırtık Asri Mezarlığında yaklaşık 10 ay definlere yetecek kadar bir mezar yerimiz var. Bu süreç içerisinde Yağcılar Mahallesindeki yeni mezar alanı ile ilgili çalışmalar sürüyor, orada ihale sürecini tamamlayarak, kısa sürede oraya geçmeyi planlıyoruz. Alan ile ilgili tasfiye çalışmaları tamamlandı, ihalesi kaldı, onun için çalışmalar devam ediyor. Yağcılar Mahallesi Mezarlığı bitişiğinde 386 dönümlük bir alan üzerinde çalışma yapılıyor. Ama ilk etapta bu arazinin 84 dönümlük kısmını açmayı planlıyoruz. Manisa’da mezar üstüne gömülmek isteyenleri yine burada defnedeceğiz, ama mezarı olmayan vatandaşlarımıza sıradan verilecek olan tek kişilik ücretsiz mezar yeri ise Kırtık’ta yerimiz kalmadığından dolayı Yağcılar Mezarlığı bitişiğindeki yeni mezar alanından verilecek.” Şeklindeki açıklamasına mahalle sakinleri tepki gösterdi.
MAHALLE SAKİNLERİNİN MEZARLIK HAKKINDA BİLGİSİ YOK
Mahalle sakinleri, Mahalle muhtarlığı önünde yer alan otobüs garajında bir araya gelerek motosiklet ve traktörler ile Yağcılar Mezarlığı önüne kadar giderek, yeni yapılacak mezarlık alanı önünde tepki açıklaması yaptılar.
2019 yılından bu yana mezarlık alanıyla ilgili çalışmaların yapıldığını ve o dönem aza olduğunu kaydeden Yağcılar Mahalle Muhtarı Cevat Türkyılmaz, “Ancak Orman Dairesi bunu onaylamış ama bizim haberimiz yok. Ben geldiğimden beri bununla uğraşıyoruz. Gelin halk toplandı bir basın açıklaması yapın, halkı aydınlatın diye talepte bulunduk ama gelen giden yok.” Diye konuştu.
Gazetecilerin sorusu üzerine mahalle mezarlığına dokunulmayacağını öğrendiklerini kaydeden Muhtar Türkyılmaz, “Bizim mezarlığımıza doğru ilerlemiyor. Sit alanı gösteriyor. Bu gördüğümüz boş alan. Şurada bir 500 dönümlük bir yer. Evvelki gün buraları temizlediler.” Şeklinde yanıtladı.
Mezarlığın aktif olarak kullanılmaya başladığında ulaşım ve trafik başta olmak üzere mahallede çeşitli sorunların yaşanacağını anlatan Muhtar Türkyılmaz, “Bu durum trafiği felç edecek ve buraya gelen gidenlerin durumu belirsizleşecek. Çok çeşitli insanlar gelecek, ki bunun olumsuz sonuçları olacaktır. Elbette artıları da olabilir ama zararı daha fazla olacaktır. Çevre güvenliği ve çevre yolu açısından, mevcut yol oldukça dar. Genişleteceklerini söylediler, ancak ben onlara ‘Eğer bu planı uygularsanız, arka taraftan bir yol verelim’ demiştim. Köyün içinden geçmesini bu şekilde kabul etmeyeceğimizi belirttim. Onlar ise ilk etapta buradan geçeceğini söylediler.” Diye konuştu.

“KÖY HALKININ BU MEZARLIĞIN YAPIMINDAN HİÇ HABERİ YOK”
Mahalle sakinlerinden Adnan Bitlisli ise tüm kurum ve kuruluşlara saygıları olduğunu belirterek, “Burada olduğumuz sürece kimseye yönelik hakaret içeren bir sözümüz, herhangi bir hakaretimiz olmayacak. Köy halkının bu mezarlığın yapımından hiç haberi yok. Tamamen köylünün haberi dışında yapıldı. Köylünün asıl tepkisi bundan yani. İşin özüne baktığımızda, köpek mezarlığı, köpek barınağı, yani köyümüzde hep bunlara benzer şeyler oluyor.” Dedi.
Mahallelerine hiç yatırım yapılmadığını vurgulayan Bitlisli, “Köyümüzde hiçbir şey yapılmadı. Sadece böyle köpek mezarlığı, ondan sonra yukarıda köpek barınağı, hep çevremizde bunlar var. Yağcılar Köyü sadece bunu mu hak ediyor? Yağcılar Köyü aslında çok şeyi hak ediyor. Ama insanların asıl tepkisi bu yani. Şurada yazlıklarımız var. Onlar 15 yıl önce satın alındı ama hala suları yok. Köyün bazı bölümlerinde altyapı sorunları var. Bunlar "bunun yeri mi?" derse, yeri değil ama asıl insanların öfkesi ve tepkisi oradan geliyor. Siz bu bölgede, buradan bir takım gelir sağlıyorsunuz. Bu bölgedeki bütün hazine arazilerinden satış yapıyorsunuz, birtakım gelirler elde ediyorsunuz. Ama bakıyorsunuz Yağcılar'da bir dikili ağaç yok. Halkın biraz öfkesi de oradan geliyor. Sen bir başkan olarak veya bir kurum yetkilisi olarak, Yağcılar'a bir kere güzel bir şeyle gel, güzel bir şey yap. Sen ilk önce halkın gönlünü hoş et. Sonra bak bakalım halktan sana tepki geliyor mu?” şeklinde yaşanan sorunu dile getirdi.

“ÇAM AĞAÇLARIMIZI HİÇ DÜŞÜNMEDEN KESTİLER”
Mahalle sakinlerinden Fadime Gürdür ise özel sektördeki işinden ayrılarak mahallede hayvancılıkla uğraşan babasına yardımcı olduğunu söyledi.
Gürdür, “Şu anda 250 hayvanımız var. Hayvanlarımızı otlatmak için buraya getiriyoruz. Burası hayvanların ilk geçiş alanı ve otlama alanıydı. Bundan bir yıl kadar önce burada çam ağaçlarımız vardı. Bu çam ağaçlarımızı hiç düşünmeden kestiler. Bu olay bir yıl önce oldu ve biz bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Yaşadığımız bu mağduriyetin giderilmesini istiyoruz. Yaşadığımız bu sorunların bir an önce çözülmesinden memnuniyet duyarız.” Dedi.
Mahallenin en yaşlı kadınlarından biri olan Kezban Güldür ise mezarlık yapılacak sahada çamları sabah erken saatlerde kesildiğini, ayrıca küçük bir gölet olduğunu ve ona da zarar verildiğini ileri sürerek, mezarlığı mahalle sakinlerinin istemediğini vurguladı.

386 DÖNÜMLÜK BİR ALAN MANİSA’YA 50 YIL YETER
Yağcılar mahallesine yapılacak yeni mezarlık alanı hakkında açıklama yapan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu, Manisa’daki dolu olan 3 mezarlık alanına yakın bir alana sahip olduğunu kaydetmişti.
Başkan Dutlulu, “Yunusemre ilçesindeki Yağcılar Mahallesi Mezarlığı yanındaki toplam 280 dönümlük mezar alanında en az 50-60 yılımıza yetecek. Manisa merkeze biraz uzak ama servis koyarak bir şekilde halledeceğiz.” Demişti.
Belki yeni mezarlık alanında lahit mezar uygulamasına da geçileceğini ifade eden Başkan Dutlulu, ancak ilk etapta 7 bin kişilik mezar alanında toprağa gömmeye devam edeceklerini, daha sonraki alanlarda lahit uygulamasına geçilebileceğini söylemişti. (Turgay Duyar)






