Ülkemizin yaşadığı deprem felaketinden sonra herşeye bakış açımız değişti. Aslında çok daha öncede değişmesi gerekiyormuş. Öyle olmalıymış. Deprem konusunda uzman olan bilim insanları yıllardır uyarı yaptı. Bu uyarılar sonucu ya bireyler yerel yönetimlerden bu doğrultuda talepte bulunmalıydı yada yerel yönetimler sorumluluk alıp harekete geçmeliydi. Yani böyle olması gerekiyormuş.

Artık çok daha dikkatli olmamız gereken çok acı bir tecrübe yaşadık. Ülkemizin yaşadığı en büyük felaketlerden biriydi bu. Bundan sonra aynı veya benzer sorunlar yaşamamak için bu kez gerçekten hareket geçilmeli.

Şehrimizde insanlar binaları için ne yapacaklarını hala bilmiyorlar. Bilenlerin yaptıkları da ne derece doğru onlarda kesin değil. Bu konuda devletimizin yapması gerekenleride yaptığını görüyoruz.

Günün büyük bir kısmını okullarında geçiren çocuklarımız için atıldı ilk adımlar. Okulların denetlendiği ve depreme dayanıklı olmadığı düşünülen okulların boşaltılarak yıkım kararı alındığı haberlerini gördük son günlerde hep.

Aslında bu çalışmalar daha öncedende yapılıyormuş kentimizde. Aynı prosedür uygulanıyormuş da. Belki de depremden sonra çalışmalar yoğunlaştırıldı. Ancak bu uygulamalar, ailelerden yılda onbilerce ve hatta yüzbinlerce liralık para alan özel okullar için de geçerli mi bilmiyoruz.

Bu özel okullar da denetleniyor mu bilmiyoruz. Şuana kadar boşaltma ve yıkım kararı alınan okullar hep devlet okulları olmuştu. Özel okullar için prosedür nedir bilmiyoruz ama bu okulların da aynı şekilde bir uygulamadan geçirilmesi gerekiyor.

Uygulama güzel ve anlamlı. Çocuklarımızın eğitim aldığı okul binası güven vermiyorsa tabiki boşaltılmalı ve planlı olarak yıkılmalı. Ve yenisi yapılmalı. Ancak bu okulların yenisini yapmak için şimdiye kadar olduğu gibi uzun yıllar beklenmemeli.

Biliyorsunuz ki şehrimizin en meşhur okullarından Ali Rıza Çevik okulu yıkıldıktan yıllar sonra daha şimdilerde yapılabiliyor. Bu bölgede aileler de çocuklar da çevre okullarda yıllardır sıkıntı çekti. Benzer şekilde Karaköy’deki Cumhuriyet Lisesi yıkılmış ve kalmıştı.

Okulları testten geçirip güvensiz olanları yıkıyorsak, yerine yenilerini de hemen yapmalıyız. Çünkü okul sorunu kentimizin varolan konularından birisi. Bugün aile yapısında anne-baba çoğunlukla çalıştığı için özel okula giden öğrenci sayısı çok fazla. Ve özel okul velilerinin en çok merak ettiği konulardan birisi okullarının depreme dayanıklı olup olmadığı ve devletin bu okulları denetleyip denetlemediği. Umarım herşey en kısa sürede çözülür…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.