Bir savaşın kazanılmasında veya kaybedilmesinde istihbaratın çok büyük önemi vardır. İnönü Savaşlarında yenilen Yunan Ordusunun talebi üzerine Atina'dan gönderilen yardım birlikleri ve mühimmat ile ağır silahlar İzmir'e ulaşır, Basmane Garı'nda trenlere yüklenir ve cepheye sevk edilir. O tarihte İzmir'de bulunan meşhur Türk Casusu İngiliz Kemal, Yunan Başkomutanlığının evinde katıldığı özel toplantılarda kendisini Amerikan film muhabiri olarak tanıtır ve cephede film çekmeye geldiğine inandırır. Onlardan aldığı bilgileri de gizlice bir şifre ile Ankara'ya ulaştırır. İşte bu bilgilerden birisi de Yunan Yardım Birliğinin trenle cepheye gitmesi olayıdır. 

Ankara'da bulunan Mustafa Kemal Paşa bu şifreyi alınca Denizli'de bulunan bir numaralı istihbarat subayı Fahri AKÇAKOCA Bey'i görevlendirir, Yunan takviye gücünün durumunu öğrenip kendisine bildirmesini ister. Fahri Bey,bir atla Denizli'den hareket eder ve öğleye doğru Alaşehir'e gelir. İstasyonda Yunan idaresinde bulunan trene binerek Salihli'ye gelir. Tren durur durmaz su içmek bahanesi ile çeşmenin başına gider. Birçok yolcu su almak için nöbet bekler. Kimi su içiyor, kimisi de elindeki testiyi doldurmaya çalışıyordu. Fahri Bey, bunu fırsat bilip dikkat çekmeden etrafı gözden geçirir.

İstasyon civarında kahvehaneye giren Fahri bey, çok sayıda yunan askerinin nöbet tuttuğunu fark eder. Kıyafetinden anlaşılan bir istasyon görevlisi kahvede boş yer olmadığı için yanına oturur, görevli ile sohbet ederken tren istasyonun batı kısmında ikinci hatta duran trenin, cephane treni ve vagonlarının çok ağır olduğunu öğrenir. Gerçekten de yedi vagon cephane, çoğunda da yedi buçukluk obüsler, el bombaları ve piyade fişeği vardır. Fahri Bey, hemen durumu İzmir'de bulunan adrese bildirir.

İzmir'den bildirilmiş olacak ki Demirci ile Gördes arasında bulunan Demirci Kaymakamı İbrahim Ethem Bey'in başında bulunduğu Akıncı Müfrezesine bir şifre ulaşır. İbrahim Ethem bey,bu şifreyi çözdüğünde İzmir'den bir yardım treni gelmektedir. Bu trenin Eşme'den ileriye geçmemesi gerekiyordu. Gönderilen mesajı İbrahim Ethem Bey çözer ve ormanda dinlenen 40 kişilik Akıncı Müfrezesini toplar ve olayı anlatır. 12. Akıncı Müfrezesi Komutanı Parti Pehlivan'ı görevlendirir. tam teçhizatlı olarak bir gecede Kula'nın doğusundan geçip Alaşehir ile Eşme arasında bulunan 199 Numaralı Viyadük ( altından su geçmeyen) Köprüsünü sabahın erken saatinde tutarlar. trenin Eşme'den ileriye geçmemesi için köprünün muhtelif yerlerine dinamit yerleştirirler. 

İçi Yunan askeri, ağır silahlar ve mühimmat ile dolu olan, önde, ortada ve en arkada üç lokomotifin çektiği tren köprüye yaklaşınca durur, bir Yunan subayı köprüyü kontrol eder, sonra lokomotife biner ve tren hareket eder, tren köprüden geçerken dinamitler patlatılır, müthiş bir gürültü ve infilak ile trenin tüm vagonları havaya uçurulur, Yunan Yardım Birliği ile tüm silah ve mühimmatı tamamen imha edilir. Parti Pehlivan ve arkadaşları görevlerini yerine getirirler. 

KAYNAK: ARAŞTIRMACI YAZAR İBRAHİM ÇİÇEK " KURTULUŞ SAVAŞI'NDA ALAŞEHİR KUVVA-İ MİLLİYECİLERİ VE KADIN EFE FATMA RUHİYE"- 2019

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.