Şabanların Mehmet 1311 ( 1894) yılında Kula’da doğmuştur. Büyüme çağında çok iri olduğundan ayakkabı bulunamadığından dolayı anası “ A benim yaba ayaklı oğlum.” diye sevince lakabı da “ Yaba Ayak” diye kalmıştır. Askerlik görevi için Suriye Halep şehrine gönderilmiştir.  Birinci Dünya Savaşında Suriye’de 6 yıl süvari olarak görev yapmış, Halepli zengin bir Arab’ın kızı Ümmü Gülsüm ile evlenmiş ve bu evlilikten oğlu Mehmet dünyaya gelmiştir.  Mondros Mütarekesi imzalanınca İzmir’in Yunanlılar tarafından işgalini öğrenince eşi ve oğlunu Halep’te bırakarak yanında yüklü bir altın ile Halep’ten ayrılır ancak yolda Bedeviler tarafından soyularak beş parası kalır, trenle Alaşehir’e gelebilir ve Kula’ya ulaşır.     

       Kula’da Milli Mücadele başlamıştır, Salihli Cephesi kurulunca, Milli Kuvvetlere katılan Yaba Ayak Efe her silahlı çatışmaya girer. 28 Haziran 1920 günü Kula Yunan Ordusu tarafından işgal edilir, Yaba Ayak bir gün Lokantada Çobanoğlu isimli Rum’u dövünce Yunanlılarda panik başlar. Yaba Ayak Efe, 190 cm boyunda,  yüz kilodan fazla, kalın ve uzun bıyıklı bir gençtir, Söğüt Çayı bölgesinde müfreze kurar, kızan sayısı da 30- 40 kişiye ulaşır. Bölgede şöhreti artan Yaba Ayak Efe’nin müfrezesi diğer Milli Kuvvetlerle birleşir ve Kızan sayısı 80 kişi olur. 

       Yaba Ayak efe’nin müfrezesi  Balı Beyi köyünü yunanlıların işgalinden kurtarınca bölgedeki köylülerin desteği artar. Bölgede devamlı yer değiştiren Yaba Ayak Efe ve müfrezesi Demirci Akıncılarıyla, Parti Pehlivan, Bakırlı Saçlı Efe, Demircili Mehmet Efe ile birlikte hareket etmeye başlar. Korkuya kapılan Yunanlılar, Yunanistan’dan özel olarak getirdikleri Efsun Alayı Selendi yolunda ve Gediz Köprüsü civarında pusu kurarak Yaba Ayak Efe, ve derz kızanını şehit ederler. Başları kesilen Yaba Aya Efe ve kızanlarının başları çevrede gezdirilerek halka korku saçılır. Yaba Ayak Efe, şehit olduğunda 27 yaşındadır.   

KAYNAK: HÜSEYİN ŞAHİN – KULALI YABA AYAK EFE 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.