Tartışma, eşit seviyede kültür, bilgi, tecrübe ve medeni davranışlar içinde bulunan kişiler arasında yapılabilir. Bu tartışmalarda bilmediklerimizi muhatabımızdan öğrenme fırsatını da bulmuş oluruz, geçmiş yıllarda T.V. ekranlarında çeşitli konularda bilgi ve ilim sahibi değerle tartışmacılar arasında açık oturum düzenlenirdi, bu tartışmalara katılan konuşmacılar seviyeli kişiler idi, onlardan çok şeyler öğrendiğimiz gibi tartışmacılara da muhataplarına son derece saygılı ifadeler kullanırlardı, medeni olmanın ölçüsü budur. Bazı kişilerle tartışmak havanda su dövmeye benzer, boşuna nefes tüketiriz ve zamanımızı harcarız. Kimlerle tartışılmaz: 

1- Tartışmaya sebep olan konu hakkında hiç bir bilgisi olmayan cahillerle tartışılmaz. Bilgi kaynağı üçtür, bilimsel eserler okumak, bilgili kişileri dinlemek ve araştırma yapmaktır. Bu üç vasfa sahip olmayan kişiler, bir kaç fakülte bitirse bile cahil sayılır.

2- Delilerle tartışılmaz, delinin ne söyleyeceği, ne yapacağı belli olmaz. Tavuk eşindiğini, deli düşündüğünü bilir.

3- Sarhoşlarla tartışılmaz, sarhoşun akli melekesi kaybolmuştur, aklı başında değildir, ne söyleyeceğini bilemez, konuşma yeteneğini bile kaybeder.

4-Beyni yıkanmış, Pavlov tarafından şartlandırılmış kişilerle tartışılmaz, bu tip kişiler sadece efendilerinin talimatlarını dinler ve uygular, karşı fikri asla kabul etmezler.

5- İnat kişilerle tartışılmaz, inat kişiler yanlış düşündüğü ve yanlış yaptığını bilse bile inadında ısrar eder, hep kendisini haklı görür, inatlık biraz da cahillikten kaynaklanır.

6- Ruh ve sinir hastaları ile tartışılmaz, bunlar aniden dengesini kaybedebilirler, aniden saldırgan olabilirler.

7- Ukala ( bilgiçlik taslayan) ve kibir sahibi kişilerle tartışılmaz. Son yıllarda İnternet Profesörleri yetişti, internet sitelerinde yazılanların tümü doğrudur diye bir düşünceye sahiptirler. Hayatında bir tane kitap okumadan katip ve kendisini hatip zanneden bu kişiler son derecede tehlikelidir, bir atımlık barutu vardır, barutu atınca gerisi gelmez. 

8- Nankörler ve hainlerle tartışılmaz, bunlar gördükleri iyilikleri bile inkar ederler, en küçük bir çıkar için insanları sırtından hançerlerler.

9- Elinde silah olan kişilerle tartışılmaz, bir anda sinirlenir, kendini kaybeder, gafletle silahın tetiğine dokunabilir veya elindeki silah kendiliğinden ateş alabilir.

10- Seviyesiz, ahlaksız, saldırgan ve küfürbaz kişilerle tartışılmaz, bu tip kişilerin ağzından çıkanı kulağı duymaz ve kavgaya sebep olabilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.