Bugün İstanbul'un Fatih Sultan Mehmet Han tarafından fethinin 571. yıl dönümüdür. 21 yaşındaki bir genç bir çağı kapatmış, Yeni bir çağı açmıştır, bu büyük komutanı, devlet adamını, mucit ve dahi kişiyi birbirinden değerli alimler, komutanlar yetiştirmiştir. Fatih Sultan Mehmed'in çocukluğu ve gençliğe ilk adımı Manisa'da geçmiştir, devrinin en meşhur ilim adamlarından bu şehirde dersler almıştır. Akşemseddin, Molla Gürani, Molla Fenari ve Akbıyık Sultan gibi dönemin en bilgili, fazıl ilim adamlarından bu şehirde ilim ve irfan öğrenmiştir.

Profesör İlbey ORTAYLI Bey'in açıklamasına göre İtalyanca, Eski Yunanca, Latince, Arapça ve Farsça başta olmak üzere 8 yabancı dili biliyordu. İlk defa bir Osmanlı padişahı İtalyan ressama portresini yaptırmıştır. İlmin yanında Çandarlı Halil, Zağanos, Şahabettin ve İshak Paşa gibi döneminin en ünlü ve tecrübeli komutanlarından da askerlik bilgisini kazanmıştır. Fatih Sultan Mehmet Han, yaşına göre üstün yeteneklere sahip bir dehadır. O gün yaptığı icatlara bakarak üstün bir zekaya sahip olduğu gerçeğini görmekteyiz.

O günlerde dünyanın en büyük topu olan Şahi Topunu icat etmiş, planlarını bizzat kendisi çizmiş, Macar Urban ile Cenevizli Donar ustalara imal ettirmiştir. Edirne'de etrafı büyük duvarlarla çevrili Tophaneyi kurdurmuş, bu büyük topu nasıl döktürmüştür insanın aklı almıyor. Ayrıca Humbara adı verilen ilk Geri Tepmesiz Topu icat etmiş ve İstanbul'un fethinde kullanmıştır. İmal ettirdiği gemilerin dışını bakır ile kaplatarak Zırhlı Gemilerin imalini gerçekleştirmiştir ve bu gemileri Haliç'e karadan indirmiştir. 

Zeytinyağı, kükürt ve bazı maddelerde karışık olarak imal ettirdiği Yangın Roketlerini İşkodra'nın fethinde kullanmıştır, bunun haricinde " Mücessem küre" adı verilen bir küre yaptırmış, bu küre üzerinde dünyadaki tüm kıtaları detaylı ve doğru bir şekilde işlettirmiştir. Yabancı ülkelerden temin ettiği yabancı dil ile yazılmış önemli eserleri tercüme ettirmiş, Ali Kuşçu başta olmak üzere Türk Dünyasının her köşesinden çok sayıda ilim adamını İstanbul'a getirterek maaşla Müderrislik unvanı vermiş ve medreselerde görevlendirmiştir. Sahnı Seman Medreselerini kurmuş, İstanbul'u bir ilim merkezi haline getirmiştir.

Büyük liderleri büyük milletler yetiştirir, büyük liderler de ülkesinin ve hatta dünyanın kaderini değiştirir. Büyük liderlerin yetişmesinde maiyetindeki ilim, siyaset ve askeri alanda yetişmiş büyük kişilerin de etkisi ve desteği  inkar edilemez.

KAYNAK: İsmail Hami DANİŞMEND " TARİHİ HAKİKATLER."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.