Atatürk, İsmet İNÖNÜ Paşa ile meşhur Bakırköy Akıl ve Ruh Sağlığı Hastanesi Baştabibi Mazhar Osman USMAN Bey'in katılarak güldükleri ilginç bir fotoğrafın hikayesini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bir gün Atatürk,  İsmet Paşa ve birkaç arkadaşı Bakırköy Akıl ve Ruh Sağlığı Hastanesini ziyaret ederler, nüktedan ve renkli kişiliği, uyguladığı tedavi metotları  ile dünya çapında meşhur olan ünlü Doktor Baştabip Mazhar Osman Bey ile sohbet ederler. Bu arada Atatürk, sohbet esnasında Mazhar Osman Bey'e sorar: 

- Osman Bey, bu delilik nasıl bir şey?

- Gazi Paşam az da olsa herkeste bir parça vardır, deyince Atatürk:

- Ne demek istiyorsun, bende de mi var? Hoşsohbet ve sözünü esirgemeyen biri olan Mazhar Osman;

- Ooooo Sizde herkesten bin beter var. İçeride ve dışarıda dört iklim, yedi cihana kafa tutmak akıllı adamın yapacağı iş mi? der. 

Atatürk, İnönü ve yanındaki arkadaşları bu söze dakikalarca katıla katıla gülerler. 

YORUMUM: İçinde bulundukları ortam ve şartlar incelendiğinde Kurtuluş Savaşındaki başarı, normal akla, zekaya ve cesarete sahip kişilerin elde edebileceği basit bir olay değildir. Şüphesiz ki Olağanüstü başarılar, olağanüstü yetenek, zeka, akıl ve üstün cesaret gerektirir. Kitaplığımda dört büyük cilt halinde bulunan, dünyadaki bağımsızlık savaşlarını geniş olarak ve belgelere dayanarak anlatan:" DEVRİMLER VE KARŞI DEVRİMLER" isimli kitabı okumuştum, hiç bir ülkede TÜRK İSTİKLAL HARBİ kadar olumsuzluklar, yokluklar ve imkansızlıklar içinde başarıya ulaşamamıştır. Askerde komutanım olan Piyade Kurmay Yüzbaşı Cemal ÇOBAN, bize şunu söylemişti: " Bugünkü şartlar altında bile bizim piyademiz Kocatepe'den Kordon Boyu'na savaşarak 14 günde ulaşamaz"

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.