Sepsis’in halk sağlığını tehdit eden önemli sorunlardan biri olduğunu kaydeden MCBÜ Hafsa Sultan Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gönül Tezcan Keleş, Sepsis’in vücudun bir enfeksiyona karşı verdiği savaşta kendi doku ve organlarımıza zarar vermesi olduğunu, hemen tanınmaz ve tedavi edilmezse şoka, çoklu organ yetmezliğine ve ölüme yol açabileceğini vurguladı.
Prof. Dr. Tezcan Keleş, “Sepsis, MÖ Hipokrat zamanından beri bilinen bir kavram olmakla birlikte, 2016 yılından beri vücutta enfeksiyona bağlı gelişen organ yetmezliklerinin çok daha net anlatıldığı ve herkes tarafından anlaşılır olması istenen kavram olarak ele alınmaktadır. Sepsis hastalığını tanıma ve etkin tedavi etme amacı ile bilimsel çalışmalara bağlı olarak belli sürelerde yeni klavuzlar yayınlanmaktadır.” diye konuştu.
“DÜNYA’DA GÜNLÜK 5 ÖLÜMDEN BİRİ SEPSİS KAYNAKLI”
Tüm dünyada hastane ölümlerinde, hastaneye yeniden başvurma oranında, hastane maliyetlerinde Sepsis’in birinci sırada yer aldığını kaydeden Prof. Dr. Tezcan Keleş, “Her yıl 48.9 milyon yeni vaka ve bunlarında 13.7 milyonu ölümle sonuçlanmaktadır. Dünya’da günlük 5 ölümden biri Sepsis kaynaklıdır. Hastaların % 85’i düşük-orta gelirli ülkelerden oluşur. Çalışmaların gösterdiği sonuçlara göre, hastane ortamında görülme oranı 100 binde 189 iken, bunların ölümle sonuçlanma oranı ise % 26.7’dir. Hastane yoğun bakımlarında görülme oranı 100 binde 58 iken, ölüm oranı % 42.6’lara kadar çıkmaktadır. Bu nedenle sepsis medikal ‘Acil bir durumdur’ ve acil durum planı ile hasta erken tanınır ve iyileşir.” Dedi.

“ERKEN TEDAVİ HAYAT KURTARIR”
Sepsiste tanı konur konmaz ilk saatlerde tedavi başlanırsa ölüm oranının % 20’lerde kaldığına dikkati çeken Prof. Dr. Tezcan Keleş, “Tedaviye 6.saatten sonra başlanırsa ölüm oranı % 70’lere kadar çıkabilir. Sepsiste ilk saatlerde erken tanı ve acil tedavi yönetimi, çoklu travma, akut myokard enfarktüsü veya inme gibi diğer acil durumlara benzer şekilde sonuçları iyileştirir ve hayat kurtarır.” şeklinde bilgiler verdi.
Herkesin sepsis hastalığına yakalanabileceğini kaydeden Prof. Dr. Tezcan Keleş, 1 yaşın altındaki çocuklar, 60 yaş üstü yetişkinler, kronik kalp, akciğer, karaciğer hastalığı olan kişiler, diyabet, AIDS gibi bağışıklığı zayıflamış kişilerin daha yüksek risk altında olduklarını vurguladı.
Prof. Dr. Tezcan Keleş, Sepsisi önlemenin yolunun enfeksiyonu önlemekten geçtiğini sözlerine ekledi. (Turgay Duyar)





