Editör
Editör
12 Eylül 2017 Salı 11:00
Salçalık domates 18 kuruşa düştü, çiftçi tepki gösterdi

Manisa’da salçalık domates üreten çiftçi, fiyatlardan şikayet etti. Bazı üreticiler, fiyatların 18 kuruşa kadar düşmesi nedeniyle yetiştirdiği domatesleri toplamaktan vazgeçti, tarlada bıraktı. Yunusemre ilçesinde Gediz Ovası’ndan salçalık domateslerini toplamaya başlayan Hayri Altındağ, fiyatların her geçen gün düştüğünü söyledi. 30 yıldır çitçilik yapan Hayri Altındağ, “Toplamaya başladığımızda salçalık domatesin kilosu 27 kuruştu. Bir haftada 23 kuruşa kadar düştü. Diğer bölgelerde de 18 kuruşa alan var. Kuruşlarla para kazanıyoruz. Maliyetine domates topluyoruz. Bir işçi günlük 70 liraya çalışıyor. İlacı, gübresi derken işin içinden çıkamıyoruz. Şuan bize hiç para kalmıyor. Son 5 yıldır aynı fiyat. 20-25 kuruş arasında fiyatlar değişiyor. Mecburiyetten ekiyoruz. Tarlalar boş kalmasın diye ekiyoruz” dedi. 

“15 KİLO DOMATES SATIP 1 BARDAK ÇAY İÇEBİLİYORUZ”

Devletin fiyatlara müdahale etmesini isteyen çiftçi Altındağ, salçalık domatesin kilosunun en azından 50 kuruş olması gerektiğini belirterek, şöyle dedi: “Devletin müdahale etmesi gerekiyor. Büyük fabrikalar anlaşıyor ve aynı fiyattan alıyorlar. Salçalık domates fiyatı en azından 50 kuruş olmalı. 4 lira 650 kuruşa mazot, 70 liraya gübre alıyoruz. Girdilerin hepsinde yüzde 40 zam yapıldı, ama bizim sattığımız fiyatlar 5 yıldır aynı kaldı. 15 kilo domates satıyoruz, ancak bir bardak çay içebiliyoruz. Her geçen yıl daha kötüye gidiyoruz. Bu yıl ektiği domatesi hiç toplamayanlar var. Bu sene dip yaptı artık. Domates ekmek için aldığımı fidelerin tanesini geçen yıl 8 kuruşa almıştık, bu yıl 13 kuruşa aldık. Kilosu da şimdi 23 kuruştan satıyoruz. Her şeyde yüzde 50 zam var ama bize gelince yok” diye konuştu. Nermin UÇTU

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.